Ministerija: Galimybių pasas Lietuvai nekainavo nieko | Diena.lt

MINISTERIJA: GALIMYBIŲ PASAS LIETUVAI NEKAINAVO NIEKO

Ekonomikos ir inovacijų ministerija (EIMIN) pateikė atsakymą Seimo narei Rasai Budbergytei dėl valstybės išlaidų Galimybių pasui. Ministerija pažymi, kad Galimybių pasas Lietuvai nekainavo nieko, o jį parsisiuntė daugiau nei 600 tūkst. šalies gyventojų.

Seimo narė socialdemokratė R. Budbergytė raštu kreipėsi į ekonomikos ir inovacijų ministrę Aušrinę Armonaitę, prašydama pateikti išsamią informaciją apie Galimybių paso naudojimą.

„Turime žinoti, kiek iš viso valstybei kainavo ar kainuos Galimybių paso priemonės kūrimas, plėtojimas, diegimas, administravimas ir priežiūra, įskaitant parengiamuosius darbus. Tai, kas buvo padaryta, suskirstė žmones į turinčius galimybes ir ne, daliai žmonių tai tapo kliūtimi gauti viešąsias paslaugas. Ir lig šiol neaišku, kiek visa tai kainavo, kaip užtikrinamas asmens duomenų saugumas. Manau, šis sumanymas buvo A. Armonaitės užgaida“, – teigė R. Budbergytė.

Vis tik ministerija politikei pateiktame atsakyme, kurį gavo ELTA, nurodo, kad Galimybių pasas Lietuvai nieko nekainavo.

„Norėtume Jus informuoti, kad „galimybių paso“ įrankį sukūrė „Wix.com, Ltd.“ 2021 m. gegužės 21 d. programinės įrangos licencijos sutartimi Nr. 164 (5.7 E) pasirašyta tarp Valstybės įmonės Registrų centro ir „Wix.com, Ltd.“. „Galimybių paso“ licencija buvo nemokamai perduota Registrų centrui, kuris yra pagrindinis Elektroninės sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinės sistemos duomenų tvarkytojas“, – rašoma ekonomikos ir inovacijų viceministro Vinco Jurgučio atsakyme R. Budbergytei.

Ministerijos teigimu, vadovaujantis Sutarties sąlygomis „Wix.com, Ltd.“ įsipareigojo nemokamai 3 mėnesius teikti Galimybių paso programinės įrangos ir priežiūros paslaugas bei pagal poreikį atlikti atnaujinimus visą sutarties galiojimo (2 metus) laikotarpį. EIMIN taip pat nurodo, kad Registrų centrui Galimybių pasas papildomai nekainuoja, nes šis įrankis yra sudėtinė ESPBI IS, iš kurios gaunami duomenys, posistemė.

Ministerija taip pat akcentuoja, kad Galimybių paso palaikymas, kaip ir jo atsisakymas, valstybei taip pat nekainuos nieko.

Galimybių pasą atsisiuntė daugiau nei 600 tūkst. gyventojų

EIMIN R. Budbergytei pateiktame atsakyme taip pat nurodo, kad Galimybių pasą, liepos 9 d. duomenimis, buvo parsisiuntę 600 tūkst. šalies gyventojų.

„2021 m. liepos 9 d. duomenimis teisę gauti „Galimybių pasą“ turėjo daugiau nei 1,774 mln. žmonių. 2021 m. liepos 9 d. duomenimis „Galimybių pasas“ buvo parsisiųstas/išduotas daugiau nei 1,26 mln. kartų, iš kurių daugiau nei 7,6 tūkst. buvo išduota Registrų centro klientų aptarnavimo centruose. 2021 m. liepos 9 d. duomenimis iš 1,26 mln. „galimybių paso“ parsisiuntimų/gavimų – daugiau nei 600 tūkst. yra unikalūs“, – atsakyme Seimo narei informuoja V. Jurgutis.

Vis tik ministerija teigia neturinti duomenų, kiek šalies gyventojų Galimybių pasą realiai panaudojo.

„Galimybių paso“ tikrinimas atliekamas neprisijungus (angl. offline), todėl šios informacijos Registrų centras nerenka ir nekaupia“, – informavo EIMIN.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Kai kam ir milijonas yra nieko...

Labai

jau panašu į tą atvejį, kai 1,5 mln. vertės sklypas "perleidžiamas" už 1 Eur....

Blogas medis neduos gero vaisiaus

Aš ėmiau, ir patikėjau.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS