Ministerija kurs studentų bendrabučių duomenų bazę: ieškoma laisvų vietų | Diena.lt

MINISTERIJA KURS STUDENTŲ BENDRABUČIŲ DUOMENŲ BAZĘ: IEŠKOMA LAISVŲ VIETŲ

  • 0

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) žada kurti bendrą aukštųjų mokyklų bendrabučių duomenų bazę, siekiant žinoti, kiek juose yra laisvų vietų.

Ministerija ketvirtadienį informavo, kad dėl to sutarta nuotoliniame susitikime su aukštosiomis mokyklomis.

„Šiandien susitikusioje darbo grupėje sutarta, jog vienas iš greitųjų sprendimų, padėsiančių aukštosioms mokykloms rasti laisvų vietų bendrabučiuose, būtų sudaryti bendrabučių ir laisvų vietų juose duomenų bazę, kuria galėtų naudotis ir duomenis pagal besikeičiančią situaciją joje atnaujinti visos aukštosios mokyklos“, – informavo ministerija.

Pasak jos, neketinama kurti naujos, brangios informacinės sistemos, bet ministerijai surinkus informaciją iš Turto banko, aukštųjų ir profesinių mokyklų apie turimus bendrabučius ir laisvas vietas juose, bus sukurtas aktyvus dokumentas bendram naudojimui.

Bendrabučių valdymo perimti iš aukštųjų mokyklų neplanuojame. Visgi prisidėti prie sprendimų paieškų galime ir norime.

„Taip aukštosios mokyklos galės užtikrinti bendrabučius savo studentams pasitelkdamos ir kitų aukštųjų mokyklų infrastruktūrą“, – tvirtina ministerija.

Ji pabrėžia, kad studentų apgyvendinimo klausimas ypač aktualus Vilniuje, kur pastaruoju metu kilo diskusijos dėl trūkstamų vietų.

„Bendrabučių valdymo perimti iš aukštųjų mokyklų neplanuojame. Visgi prisidėti prie sprendimų paieškų galime ir norime“, – sako viceministras Gintautas Jakštas.

Lietuvos aukštosios mokyklos turi autonomiją, apimančią akademinę, administracinę, ūkio ir finansų tvarkymo veiklą, t. y. teisę pačioms spręsti dėl priimamų studentų skaičiaus, studijų kainos nustatymo, studijų programų rengimo, sutarčių su studentais, taip pat bendrabučių administravimo.

ŠMSM tvirtina ir iki šiol skatinusi aukštųjų mokyklų bendradarbiavimą dalijantis bendrabučių vietomis, nes kai kuriose jų studentų yra daugiau, kai kuriose – mažiau, ir bendrabučiuose lieka laisvų vietų.

Taip pat jau anksčiau buvo prašyta ir profesinių mokyklų pagalbos. Kai kurie universitetai savarankiškai, o kai kurie tarpininkaujat ministerijai, susisiekė su Vilniuje esančiomis kolegijomis ir profesinėmis mokyklomis.

Ministerija žada siekti, kad aukštosios mokyklos, nuomodamos bendrabučius, prioritetą teiktų studijuojantiems asmenimis, aiškiau būtų apibrėžiamas nuomos laikas.

Ieškant bendrabučiams tinkamų pastatų Vilniuje ir Kaune universitetams padės Turto bankas, parengsiantis sąrašą jo valdomų objektų.

Susitikime taip pat sutarta, jog ŠMSM, ieškodama ilgalaikių sprendimų, peržiūrės ir įvertins šiuo metu veikiančias paramos programas, kurias galima būtų naudoti sprendžiant bendrabučių atnaujinimo, plėtros klausimus. Sutarta, jog vėliau darbo grupė rinksis aptarti, kaip šias programas būtų galima tobulinti.

Ministerijos iniciatyva šiais metais pradėta įgyvendinti aukštųjų mokyklų studentų bendrabučių atnaujinimo programa, jai iki 2025-ųjų numatyta skirti daugiau kaip 7 mln. eurų.

Viešųjų investicijų plėtros agentūra aukštojo mokslo ir profesinio mokymo infrastruktūrų atnaujinimui bei plėtrai nuo 2020 metų teikia paskolas, kuriomis galima finansuoti aukštojo mokslo ir profesinio mokymo pastatų (įskaitant bendrabučius) išorės ir vidaus atnaujinimą, naujų pastatų statybą, kitus su pastato atnaujinimu ar plėtra susijusius rangos darbus.

Šiuo metų yra sudarytos trys sutartys dėl aukštųjų mokyklų studentų bendrabučių renovacijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS