Ministerija reikalauja ULAC vadovo pasiaiškinti dėl komentarų apie gripą | Diena.lt

MINISTERIJA REIKALAUJA ULAC VADOVO PASIAIŠKINTI DĖL KOMENTARŲ APIE GRIPĄ

Sveikatos apsaugos ministerija pradėjo tarnybinį tyrimą dėl Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktoriaus Sauliaus Čaplinsko, teigdama, kad įstaiga galėjo pažeisti taisykles, kai teikė žiniasklaidai informaciją apie gripą.

Pats S. Čaplinskas su kaltinimais nesutinka ir sako, jog informaciją apie mirties nuo gripo atvejį teikė vadovaujantis viešojo intereso principais.

Ministerija tvirtina, kad S. Čaplinskas ir jo vadovaujamas centras galėjo pažeisti pernai spalį ministro įsakymu pakeistą vidinę tvarką, pagal kurią teikti visą informaciją apie gripą Lietuvoje pavesta Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC). Savo ruožtu ULAC iki tol kas savaitę teikdavo suvestines apie sergamumą gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis.

Pasak sveikatos apsaugos ministro atstovės spaudai Linos Bušinskaitės, nauja tvarka siekta išvengti sumaišties, kai informacija tais pačiais klausimais teikiama iš kelių institucijų ir kartais yra interpretuojama skirtingai.

„Tačiau ULAC direktorius S. Čaplinskas, nepaisydamas taisyklių pokyčių ir peržengdamas įstaigos kompetencijos ribas žiniasklaidai pateikė informaciją (tuo metu – dar nepatvirtintą) apie mirties nuo gripo atvejį. Todėl Sveikatos apsaugos ministerija kreipėsi į S. Čaplinską – jo paprašyta paaiškinti pranešimo spaudai apie gripo mirties atvejį išplatinimo priežastis“, – BNS nurodė L. Bušinskaitė.

Pasak jos, siekdama išsiaiškinti situacijos aplinkybes, ministerija sudarė komisiją, kuriai pavesta atlikti tyrimą „dėl galimo ULAC direktoriaus darbo pareigų pažeidimo“, nes būtent direktorius yra atsakingas už visos įstaigos veiklą ir pažeidimus, o S. Čaplinskas iki trečiadienio įpareigotas pateikti paaiškinimus.

S. Čaplinskas sako, kad priekaištai neturi jokio pagrindo.

„Vyksta vos ne teismo tyrimas, kaip tu drįsai suteikti informaciją žiniasklaidai, kai ji klausia. Ir ne bet kokią, ne slaptą, o tą, kuri jau buvo paskelbta. Aš negaliu komentuoti. Aš galvoju, kad yra išankstinė nuostata, kaip mes drįstame dirbti savo darbą“, – BNS sakė S. Čaplinskas, paklaustas, kaip vertina tyrimą dėl galimo savo pažeidimo.

Savo paaiškinime ministerijai jis nurodo, kad į įstaigą, prašydamos patvirtinti informaciją apie mirties nuo gripo atvejį, kreipėsi kelios televizijos. Jis nurodo kitus teisės aktus, taip pat vieną iš ministro įsakymų, kurie įpareigoja ULAC pareigą konsultuoti medikus, bei „kitus fizinius ir juridinius asmenis imunoprofilaktikos klausimais“, taip pat teikti šią informaciją visuomenei.

„Minėtuose punktuose nėra nurodyta išimčių, jog apie gripą informacijos neteikti. Todėl komisijos pranešime išdėstytos nuostatos prieštarauja šiam galiojančiam teisės aktui“, – pabrėžia jis.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS