Ministras: globai perduodamų vaikų sumažėjo drastiškai | Diena.lt

MINISTRAS: GLOBAI PERDUODAMŲ VAIKŲ SUMAŽĖJO DRASTIŠKAI

Su nauja vaiko teisių apsaugos tvarka globai perduodamų vaikų „sumažėjo drastiškai“, o į namus po specialistų darbo su šeima grįžta daugiau vaikų, sako socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

„Globos nustatymų teismo sprendimu yra sumažėję drastiškai ir mes į globą atiduodame vaikų daug mažiau“, – ketvirtadienį opozicinių konservatorių frakcijos posėdyje sakė L. Kukuraitis.

„Tai reiškia, kad vaiką (laikinai – BNS) paimam ir per tą laiką tiek padirbama su šeima, kad galima grąžinti nenustačius globos, ir tai mūsų laimėjimas šeimų atžvilgiu“, – pažymėjo L. Kukuraitis.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos BNS pateiktais duomenimis, pernai liepą globa buvo nustatyta 127 vaikams, penki po darbo su šeima grąžinti namo. Rugpjūtį ir rugsėjį globai buvo perduota atitinkamai 214 ir 179 vaikai, grąžinti į namus – 13 ir 23 vaikai.

Tuo tarpu paskutinių mėnesių duomenys rodo, kad vaikų teismo sprendimu globai perduodama mažiau, į namus grįžta – daugiau. Pavyzdžiui, kovą šis santykis yra 92 ir 74, balandį – 72 ir 58, gegužę globa nustatyta 93 vaikams, 49 po darbo su šeima grįžo namo.

Tuo tarpu atvejų, kuomet vaikas dėl grėsmės saugumui paimamas iš šeimos, skaičius išlieka panašus, nors skirtingais mėnesiais yra svyravimų, teigia L. Kukuraitis.

„Kai kalbame apie antrą grėsmės lygį, kai vaikas paimamas ir  dažniausiai atiduodamas artimiesiems, išlieka panašus sumažėjimas nuo lapkričio, kai buvo 130 atvejų. Sausį tokių atvejų buvo 103, gegužę turim 168, gegužė išsiskiria, kai balandį turėjome 88. Kaip tą vertint, sunku pasakyt, birželį matysime naujausius rezultatus“, – kalbėjo ministras.

Pasak jo, daugiausiai vaikų paėmimo iš šeimų dėl antro grėsmės lygio nustatymo buvo tik įsigaliojus vaiko teisių apsaugos pertvarkai – pernai liepą, 250 atvejų.

L. Kukuraičio vertinimu, tai galėjo nutikti, nes laukdamos naujos tvarkos įsigaliojimo kai kurios savivaldybės nebesiėmė sprendimų dėl vaikų paėmimo iš šeimos, ir tas darbas liko po reformos centralizuotai dirbti pradėjusiems vaiko teisių apsaugos specialistams.

Pernai liepą įsigaliojo vaiko teisių apsaugos sistemos reforma: sistema centralizuota, nustatyta bendra schema, kaip institucijos reaguoja į galimus vaiko teisių apsaugos pažeidimus, su sunkumus patiriančiomis šeimomis pradėjo dirbti mobiliosios komandos.

Kai kurios visuomeninės organizacijos protestavo prieš naują tvarką, su ja siedamos kelis nuskambėjusius vaikų paėmimo iš šeimos atvejus. Seimas tuomet reaguodamas priėmė Vaiko teisių apsaugos įstatymo pataisas, dauguma jų įsigalios nuo 2020 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Tai

Baisiausia kas nutiko Lietuvoje - vaikù atiminėjimas ir atidavimas į iš to uždarbiaujančias šeimas. Dabar rodo serialà "Baudžiauninkė", irgi toks pats bejėgiškumas prieš "dvarininkes žiobienes".

Kauniete

Gal baigesi biznis svetimais vaikais? Kaip tie "globejai" dabar beisgyvens, atsipo dantys... zlugo Sakalienes, Zioplienes UAB'as

SUSIJUSIOS NAUJIENOS