Ministras: siūloma kelti atlyginimus ir rezidentams | Diena.lt

MINISTRAS: SIŪLOMA KELTI ATLYGINIMUS IR REZIDENTAMS

Seimui antradienį toliau svarstant dėl medikų, kovojančių su koronavirusu, algų didinimo, sveikatos apsaugos ministras teigia, kad siūloma didinti algas ir rezidentams.

„Šiandien yra registruotos medicinos praktikos ir odontologijos praktikos įstatymų pataisos, kad būtų galima ir rezidentams 15 proc. padidinti pareiginių algų koeficientus“, – žurnalistams Seime sakė ministras.

Pasak jo, tai būtų daroma ne Privalomojo sveikatos draudimo fondo, o valstybės biudžeto lėšomis.

„Fiksuoti dalykai, kurie nedings niekur, net ir pasibaigus karantinui, ekstremaliai situacijai“, – teigė jis.

Šiuo metu, pasak ministro, dar nėra išskirta kokie priedai pasieks su koronavirusu kovojančius medikus.

„Kol kas tų kelių patvirtintų grupių nėra, kam būtų 100 proc., kam būtų 60 proc. Jas pasistengsim bendradarbiaudami su medikais kartu paruošti“, – kalbėjo A. Veryga.

Jis taip pat teigė, kad ir šiuo metu gydymo įstaigos moka priedus medikams, tačiau jų dydžiai nėra vienodi.

„Jau ir šiandien kai kurios įstaigos moka ar 15 proc. ar kažkokį didesnį priedą prie atlyginimo. Įstatymas reikalingas tam, kad nebūtų galima nemokėti, jeigu yra medikų, kurie dirba pavojingomis sąlygomis“, – sakė ministras.

Pasak jo, konkrečiai, kokiems darbuotojams pagal atliekamą darbą bus mokami priedai, nuspręs įstaigos vadovas, o įstatymas leis priedus mokėti ir valytojams.

„Įstatyme aiškiai sakoma, kad sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams – nepasakyta, kas yra tas darbuotojas, tai darbuotojas gali būti ir slaugytojo padėjėjas, ir valytoja“, – teigė A. Veryga.

Dėl medikų algų Seimas turėtų balsuoti antradienį, praėjusią savaitę parlamentui nepavyko priimti sprendimo, tai prezidentas Gitanas Nausėda pavadino fiasko.

Ministras A. Veryga teigia, kad priedus svarstoma mokėti nuo to laiko, kai šalyje įsigaliojo karantinas.

Jis paskelbtas kovo 16 dieną ir kol kas galioja iki balandžio 13 dienos, tačiau numatoma jį pratęsti dar dviem savaitėms.

A. Veryga: priedas už rizikingas darbo sąlygas visiems medikams diskredituotų dirbančiuosius tiesiogiai su koronaviruso pacientais

A. Veryga sako, kad nuotoliniu būdu konsultacijas teikiantiems medikams neturėtų būti mokami priedai dėl rizikingų darbo sąlygų. Tai, pasak A. Verygos, diskredituotų kitus medikus, tiesiogiai dirbančius su koronaviruso paveiktais pacientais.

„Visiems medikams didės atlyginimai – nepriklausomai nuo to, ar jis dirba, ar nedirba židinyje. Jei medikas dirba nuotoliniu būdu: konsultuoja kompiuteriu ir sėdi namuose, tai sudėtinga būtų sugalvoti, kodėl jis turėtų gauti priedą už rizikingas darbo sąlygas. Tokiomis aplinkybėmis pats jo darbdavys ir vertintų situaciją, ar yra už ką mokėti priedą dėl kenksmingų, pavojingų darbo sąlygų, ar nėra“, – antradienį Seime sakė A. Veryga.

Opozicijos siūlymas mokėti priedus visiems medikams, A. Verygos manymu, diskredituotų tiesiogiai su koronavirusu infekuotais asmenimis dirbančius medikus.

„Kai buvo opozicijos registruotas siūlymas visiems sumokėti 100 proc. už darbą, tai manau, kad nuvertina darbą tų žmonių, kuriems su tuo pilnu kostiumu reikia dirbti reanimacijoje labai ilgą laiką, ir mokant iš esmės tą patį, ką gautų darbuotojas, kuris sėdi namuose ir konsultuoja kompiuteriu. Tai yra ne vienodos sąlygos, manau, nereikia tų pačių medikų geros idėjos diskredituoti, pradedant mokėti visiems į kairę ir dešinę tą patį“, – pridūrė A. Veryga.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS