Ministras: tai bus didžiausias mokytojų algų augimas šalies istorijoje | Diena.lt

MINISTRAS: TAI BUS DIDŽIAUSIAS MOKYTOJŲ ALGŲ AUGIMAS ŠALIES ISTORIJOJE

Dalyje šalies švietimo ir ugdymo įstaigų penktadienį prasidėjus dviejų valandų įspėjamajam pedagogų streikui švietimo ministras Gintautas Jakštas sako, kad planuojamas atlyginimų didinimas bus didžiausias šalies istorijoje.

„Racionaliai žiūrint, tai bus didžiausias didėjimas šalies istorijoje“, - LRT radijui penktadienį teigė jis paklaustas, ar kitą savaitę ministerijos pateikiamas pasiūlymas tenkins ir nuo neterminuoto streiko sustabdys profsąjungos atstovus.

Tačiau ministras tikslių skaičių nenurodė.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininko Andriaus Navicko duomenimis, įspėjamajame streike penktadienį dalyvauja apie 230 švietimo įstaigų, 5 tūkst. pedagogų.

Anot jo, kai kurių švietimo įstaigų vadovai spaudė mokytojus nestreikuoti.

Vakar mokytojai patyrė ir stiprų psichologinį spaudimą. 

„Vakar mokytojai patyrė ir stiprų psichologinį spaudimą. Bandymas paveikti, paspausti įvairiai ir, na, siekiant, kad mokytojai atsisakytų streiko, čia premjerės žodžiai buvo su tuo galbūt susiję“, – sakė profsąjungos pirmininkas.

Premjerė Ingrida Šimonytė ketvirtadienį teigė abejojanti dėl profesinės sąjungos skelbiamų duomenų, jog įspėjamajame streike planuoja dalyvauti apie 5 tūkst. pedagogų. Ji sakė tikinti, kad didžioji mokytojų dalis puikiai supranta, jog metų vidury smarkiai keisti biudžeto neįmanoma.

A. Navicko duomenimis, Vilniuje streikuos 33 švietimo įstaigos, Klaipėdoje – 44, Alytuje – 17, Panevėžyje – 20, Kaune – dalis pedagogų trijose įstaigose.

Kai kuriose mokyklose penktadienį dėl streiko nevyksta pirmosios dvi pamokos, kai kur šią dieną ugdymo procesas rengiamas nuotoliniu būdu.

LŠDPS reikalauja atlyginimus nuo rugsėjo didinti 20 proc., nuo kitų metų sausio – dar 30 proc., klasėse mažinti mokinių skaičių ir kita.

Švietimo ministras ir premjerė tvirtina, kad atlyginimų didinimas, kaip ir planuota, galimas tik nuo kitų metų.

Pasak A. Navicko, noro tartis su profesine sąjunga nėra, o derybos su Vyriausybe bus itin sunkios.

Nepavykus sutarti dėl reikalavimų iki rugsėjo pabaigos LŠDPS ketina surengti ir didesnės apimties streiką.

Reikalavimus dėl mokytojų algų, mokinių skaičiaus klasėse bei kitų dalykų yra paskelbusi ir Egidijaus Milešino vadovaujama Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga. Ji taip pat neatmeta galimybės streikuoti.

E. Milešinas penktadienį LRT radijui sakė, kad derybos su ministerija vyksta sėkmingai. Pasak jo, streiko gali ir neprireikti.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Chi

Užtenka drabstyti pinigus svetimiems, užtenka kišti šimtus milijonų Ukrainai ir bus pinigų savo šalies gerovei.

Swolaciau

5ki6ai prie6 pat rugsėjo 1 iškrypusią Gender programą į mokyklas ir dabar pys dielini? Suda tu kelsi tiem mokytuvam algas - viskas eina i ukrainą. Ar ne ukrainiečių mokymo Lietuvoje finansavimui iš mūsų šiemetinio mokyklų ir darželių pinigų buvo paimta 20 milijonų?Bl negaliu i juos žiurėt, leistu įstatymas- nušaučiau ir ranka nesudrebėtu

Vilniaus Vamzdis

Kažkada buvau mokytojas su 30 val. per savaitę. Baisus krūvis, todėl ir dingau iš mokyklos. Kartais gailiuosi - būčiau dabar direktorius - ir alga didelė, ir darbo ne per daug, jei pasirenki gerus pavaduotojus, kurie viską už tave padaro. Ne algos mokytojams dabar svarbiausia, o mokinių skaičius klasėse. Jeigu dirbtų su 20 žmonių, tuomet ir streiko nebūtų. Argi streikuoja kaimo mokytojai? Jie gauna tą pačią algą už tas pačias pamokas kaip miesto mokytojai, tačiau kaime klasėse sėdi po 15, kartais po 11 mokinių, o mietse po 30.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS