Ministrė: mokytojų atlyginimai nuo kadencijos pradžios į rankas bus paaugę 676 eurais | Diena.lt

MINISTRĖ: MOKYTOJŲ ATLYGINIMAI NUO KADENCIJOS PRADŽIOS Į RANKAS BUS PAAUGĘ 676 EURAIS

Valstybės biudžeto galimybės yra ribotos, o mokytojų vidutinis atlyginimas nuo šios valdančiosios daugumos kadencijos pradžios iki kitų metų rugsėjo bus paaugę 676 eurais į rankas, sako finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Ketvirtadienį kalbėdama apie vienos iš mokytojų profesinių sąjungų reikalavimą kelti atlyginius sparčiau, nei siūlo Vyriausybė, ministrė pažymėjo, kad iš daugiau kaip vieno milijardo viešojo sektoriaus atlyginimų augimui numatytų lėšų mokytojams ir dėstytojams „yra skiriama liūto dalis“.

„Lyginant ateinančių metų nuo rugsėjo augsiantį atlyginimą su kadencijos pradžia, mokytojų darbo užmokestis bus paaugęs 66 proc. arba 676 eurais į rankas. Laikomės susitarimo, kurį pasirašė visos politinės partijos, kad kitų metų pabaigoje mokytojų atlyginimas turėtų siekti 130 proc. VDU, dėstytojų – 150 proc., tas ir bus padaryta“, – per interviu Žinių radijui sakė G. Skaistė.

„Reikia suprasti, kad valstybės biudžeto galimybės yra ribotos ir ekonomikos lėtėjimas taip pat jaučiamas“, – pridūrė ministrė.

Andriaus Navicko vadovaujama Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) rugsėjo pabaigoje pradėjo streiką, reikalaudama sparčiau kelti atlyginimus, bet praėjusią savaitę priėmė sprendimą jį stabdyti iki lapkričio 22 dienos.

Tuomet mokytojai planuoja atnaujinti protestą, kad biudžeto projektą svarstantis Seimas numatytų daugiau lėšų švietimo sektoriaus atlyginimų kėlimui nei siūlo Vyriausybė.

Vyriausybė kitų metų biudžete siūlo mokytojų darbo užmokesčio augimą numatyti dviem etapais: nuo sausio – 10 proc., ir panašia proporcija nuo rugsėjo – tiek, kad vidutinė pedagogo alga pasiektų 130 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio. Švietimo susitarimo įgyvendinimui kitų metų biudžete papildomai ketinama skirti per 387 mln. eurų.

Mokytojai į darbą nėjo beveik dvi savaites, nesutarę su Vyriausybe dėl to, kiek kitąmet turėtų augti pedagogų atlyginimai.

A. Navicko profsąjunga pastaruoju metu ragino algas kelti dukart po 15 procentų – nuo sausio ir nuo rugsėjo. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) kartoja neturinti finansinių galimybių pasiūlyti daugiau lėšų mokytojų atlyginimams kelti spartesniu tempu.

Tuo metu keturios švietimo darbuotojų profesinės sąjungos su ŠMSM pasirašė švietimo ir mokslo šakos kolektyvinę sutartį. Jos sutarė iki kitų metų gegužės parengti planą, kaip bus didinamas darbo užmokestis mokytojams po 2024 metų, taip pat jos pritarė Vyriausybės siūlymui dėl atlyginimų kėlimo kitąmet.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Tai kiek iš viso jie gauna , kad neišgali išgyventi ?!

Nesinori skaičiuoti svetimų pinigų , bet 670 plius buvęs atlygis tikrai skurdu nekvepia... O gal pedagogam tiesiog trūksta ekonomiško tvarkymosi su pinigais pagrindų .... Jei nori švaistytis , kaip Rokfeleriai , tai gal reikia mažiau skaičiuoti darbo valandas ?

Negerai

Jiems keliama , o vistiek streikuoja. Kas rėkia tas ir gauna. Visi kiti skurde turiu uomenį pensininkus ir pažeidžiamuosius.. Svarbu kad mokytojų pilvai pilni

MATC

O KODEL TIK MOKYTOJAMS KA KITI ZMONES PRASTESNI AR MOKYTOJAI ISSKIRTINEI JEIGU NET GERAI NESUGEBA VAIKU PARUOSTI EGZAMINUI REIKIA SAMDYTI REPETITORIU
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS