Ministro siūlymo trauktis sulaukęs aplinkosaugininkų vadovas: neketinu politikuoti | Diena.lt

MINISTRO SIŪLYMO TRAUKTIS SULAUKĘS APLINKOSAUGININKŲ VADOVAS: NEKETINU POLITIKUOTI

  • 9

Aplinkos ministro Kęstučio Mažeikos siūlymo pasitraukti sulaukęs Aplinkos apsaugos departamento direktorius Vaidas Laukys teigia neketinantis užsiimti politikavimu.

„Noriu aiškiai ir tvirtai pasakyti, kad neketinu užsiimti politikavimu, nes esu valstybės tarnautojas. Ėjau į šias pareigas per patį pokyčių aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės sistemoje įkarštį“, – BNS atsiųstame komentare teigė V. Laukys.

Jis taip pat teigė, kad šiuo metu turimas nedarbingumas niekaip nėra susijęs su ministro sprendimu jam siūlyti pasitraukti į žemesnes – vyr. specialisto – pareigas.

V. Laukys taip pat teigė sulaukęs nepalankaus metinio veiklos vertinimo ir pasiūlymo pasitraukti į žemesnes pareigas vasario šeštą dieną.

„Keista, kad šis faktas nutylimas. Tiesa, dar prieš priimant tokį sprendimą, man buvo užsiminta, kad savo noru pasirinkčiau pavaduotojo pareigybę. Tokio siūlymo negalėjau priimti, o paklausus apie tokio siūlymo priežastis, aiškaus atsakymo nesulaukiau“, – sakė aplinkosaugininkų vadovas.

„Dar praėjusią savaitę esu paprašęs vertinti mane vertinimo komisijoje. Priklausomai nuo pastarosios sprendimų, apsispręsiu, kaip elgtis toliau“, – teigė jis.

Aplinkos apsaugos departamentui V. Laukys vadovauja nuo 2018 metų gegužės. Jis teigė, kad per šį laikotarpį jam teko susidurti su nemenkais sisteminiais iššūkiais.

„Per pusantrų teko metų susidurti su dviem viena paskui kitą sekusiomis reformomis ir jų pasekmėmis, organizuoti departamento veiklą neturint pakankamo finansavimo, žmogiškųjų išteklių, tuo pačiu motyvuojant dirbančius pareigūnus ir užtikrinant departamentui pavestas vykdyti funkcijas“, – tvirtino V. Laukys.

Anot jo, per šį laikotarpį taip pat buvo sukurti specializuoti kontrolės padaliniai – mokesčių apskaitos, aplinkos kokybės kontrolės, bylų nagrinėjimo ir t.t.

Pasak V. Laukio, tai padėjo suvienodinti aplinkos apsaugos kontrolės principus, išgryninti bei tobulinti kontrolės reglamentavimą, taip pat pradėta diegti vieninga rašytinės konsultavimo sistema, patikrinimuose naudojami klausimynai.

Be kita ko, aplinkosaugininkų vadovas teigia, kad buvo pakeistas, tobulinamas rizikos valdymo procesas – vidiniais resursais kuriami įrankiai, leisiantys efektyviau kaupti ir analizuoti informaciją, vertinti rizikas ir planuojamus patikrinimus, centralizuotai paskirstomi objektai kontrolei.

„Tuo siekiama pašalinti Specialiųjų tyrimų tarnybos dar 2016 metais fiksuotus aplinkosaugos kontrolės trūkumus“, – teigė V. Laukys.

Jis taip pat pridūrė, kad per pusantrų metų parengta aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnų techninio aprūpinimo 2020-2024 metų programa.

„Jau teikiamas projektas per ES projektą siekiant apsirūpinti kontrolei reikiama įranga, sukurti mobilias pareigūnų darbo vietas – operatyvus patikrinimas, pažeidimų įforminimas, operatyvus faktų registravimas“, – sakė aplinkosaugininkų vadovas.

Jis teigė, kad visuomenės aktyvumas ir susirūpinimas aplinkos kokybe jam yra suprantamas, o tobulinti aplinkos apsaugos kontrolės srityje yra ką.

„Dar vis tenka spręsti iš gilios praeities ateinančias įsisenėjusias problemas. Nepaisant mums keliamų priekaištų, pasitaikančio darbo broko ar netinkamų pareigūnų sprendimų, departamente dirba pakankamai atsakingų pareigūnų, pastoviai atsinaujina naujais specialistais, tad pokyčiams vykti yra sudarytos tinkamos sąlygos“ – tvirtino V. Laukys.

„Ko trūksta? Labiausiai mums trūksta palaikymo, o ne dabar sistemoje dirbančių pareigūnų demotyvacijos. Nepaisant nuveiktų darbų tikrai matome ir planuojame visą eilę naujų iššūkių“, – tęsė jis.

Departamente dirba pakankamai atsakingų pareigūnų, pastoviai atsinaujina naujais specialistais, tad pokyčiams vykti yra sudarytos tinkamos sąlygos.

Vieni iš laukiančių iššūkių, pasak V. Laukio, būtų sukurti efektyvią vidaus kontrolę, kuri leistų operatyviau atskleisti galimas klaidas, pareigūnų piktnaudžiavimus, taip pat patvirtinti Etikos kodeksą bei atsakomybę už jo nesilaikymą

V. Laukys taip pat teigia, kad šiuo metu ruošia planą, kuriame bus numatytos priemonės, kaip tobulinti departamento veiklą. Aplinkosaugininkų vadovas planą ketina pateikti ministrui abiejų susitikime sausio viduryje sutartu laiku.

„Šiandien tokia prieštaringa informacija palieka neatsakytų klausimų, į kuriuos norėtųsi ir man pačiam sužinoti atsakymus. Savo ruožtu galiu patvirtinti, kad mano pagrindinis siekis yra kuo greičiau identifikuoti departamento veiklos trūkumus ir juos pašalinti, taip skaidrinant ir efektyvinant aplinkos apsaugos kontrolę“, – teigė V. Laukys.

Trečiadienį LRT radijui ministras K. Mažeika teigė siūlantis V. Laukiui pasitraukti į žemesnes pareigas.

Kaip vėliau BNS patikslino ministro atstovas Justas Jaskonis, departamento vadovui siūlomos vyr. specialisto pareigos.

Kritikos Aplinkos apsaugos departamentas ir jo vadovas susilaukė po „Ekologistikos“ gaisro Alytuje ir „Grigeo Klaipėda“ galimos taršos į Kuršių marias skandalų.

„Ekologistikos“ byloje šiuo metu įtariamai pareikšti dviem Alytaus aplinkosaugininkėms.

Milžiniškas gamyklos gaisras Alytuje

"Facebook" grupės "Alytaus miesto ritmas", Alytaus savivaldybės, KAM nuotr.

Be kita ko, šiuo metu Panevėžio apskrities policija pradėjusi tyrimą dėl galimo pareigų neatlikimo dėl sausio pradžioje sumedžiotos stumbrės.

Policija ketina vertinti aplinkosaugininkų veiksmus, gavus Aplinkos apsaugos departamento duomenų, kad Panevėžio aplinkosaugininkai galėjo aplaidžiai atlikti tyrimą dėl nušautos stumbrės.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Romo nuomonė

Atpirkimo ožys surastas ,ar tai padarys tvarka ? Kaip buvo betvarkė Aplinkos Ministerijoje taip ir liko . Aplinkosaugininkai ežeruose tinklais kilometriniais žvejoja ir žvejos .Čia atsitiktinai policininkai pagavo kelis ir jei ne policininkų principingumas ,kas būtų tai fiksavęs .Jie neva gaudo brakonierius ,bet nevengia ,jų būdais pasigauti puotai žuvies, ar dar kokiais tikslais.O eilini žveja su meškere gaudanti stengiasi nubausti ir būdų suranda. Tai šiukšlių 5 metrų ribose randa,nepasidomi ar tai jo ,ar 5 kg viršijo šiek tiek , svarbu kaip prikibti.Tuomet paprastas žvejys gal į mėnesį kartą išsiruošęs į žūklę padaromas taisyklių pažeidėju ,žmogiško faktoriaus nebelieka ,atsiranda noras įrodyti savo galias ir kad jis gerai atlieka savo,, pareigas''.

H

Lauk tuos ministrus jiems i vaiku darzeli ir tai klausimas ar jie ten tiktu tenproto daugeu reike su vaikais

Oi ne , Algi,

Tik ši valdžia su šiuo premjeru pradėjo valyti mėšlą , kuriame baigėme paskęsti . Visi , buvę valdžiose, o dabar seimo opoziciniai , manai taip sau " akis " drasko " valstiečiams " ? Taigi , tie konservatoriai , liberalai , socdemai , būdami beveik 25 m valdžioje, ir LEIDO tai betvarkei įsigalėti ... Na kada pradėsite suvokti ...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS