Mokinių atostogos: kada tėvams gresia bauda? | Diena.lt

MOKINIŲ ATOSTOGOS: KADA TĖVAMS GRESIA BAUDA?

  • 4

Kai kurie tėvai vaikų žiemos atostogas pradeda kur kas anksčiau. Taip pabūna su vaikais ir sutaupo kelionei. Tačiau taip tėvai ir rizikuoja. Kaip – pokalbis su Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstove Ugne Klingere.

– Kuo rizikuoja tėvai, kurie iškeliauja anksčiau, nei prasideda vaikų atostogos?

– Teisės aktai nustato, kad vaikams mokslas – privalomas. Tačiau labai svarbu pasakyti, kad savaime išvykimas su vaiku truputį anksčiau ar ilgiau atostogaujant tikrai nėra pažeidimas, jeigu tėvai su mokykla aptarė šį klausimą, pasirūpino, kad vaikas grįžęs atsikaitytų, pasivytų klasės draugus. Esminis dalykas – jeigu vykstame atostogauti su vaiku ne jo atostogų laikotarpiu, susitarti su mokytojais, mokykla ir užtikrinti, kad vaikas atliktų užduotis, grįžęs pasivytų klasės draugus.

Visas LNK turinys – vaizdo įraše:

– Tačiau toks susitarimas – labiau formalus. Juk niekas netikrina, ar vaikas perskaitė.

– Tėvai, visų pirma, atsakingi už savo vaikus – ugdymą, auklėjimą, už tai, kad jie gautų tinkamą teisę į ugdymą, todėl tėvai turėtų pasirūpinti, kad jei vaikas atostogų metu neatliko užduočių, tai padarytų grįžęs.

– Kaip būna, kai tėvai išvažiuoja visai žiemai į šiltus kraštus?

– Tokios situacijos turi būti aptariamos atskirai. Šiais laikais yra įvairių ugdymo įstaigų, kai kurios užtikrina nuotolinį ugdymą. Tokiose situacijose tėvams reikėtų ieškoti kažkokių kitų išeičių, nes išvykimas ilgam ir vaiko palikimas be ugdymo tikrai ne pats geriausias pasirinkimas.

– Kas gresia piktnaudžiaujantiems, nesusitarusiems tėvams?

– Jeigu mes, kaip tarnyba, gauname informacijos, kad tėvai ilgai neleidžia vaiko į mokyklą arba ilgalaikės atostogos vis kartojasi ir tai kelia nerimo, kad neužtikrinama vaiko teisė į ugdymą, tarnyba reaguoja, vykstame į šeimą, bendraujame su vaiku, tėvais. Konsultuojame tėvus. Patariame kaip vertėtų nedaryti, kaip užtikrinti vaiko ugdymą. Apie atsakomybę kalbame tik kraštutiniais atvejais, kai tai trunka ilgą laiką ir tėvai negirdi mokyklos, mūsų pastabų.

Esminis dalykas – jeigu vykstame atostogauti su vaiku ne jo atostogų laikotarpiu, susitarti su mokytojais, mokykla ir užtikrinti, kad vaikas atliktų užduotis, grįžęs pasivytų klasės draugus.

– Kokios numatytos piniginės baudos?

– Administracinių nusižengimų kodeksas sako, kad už kliudymą vaikui mokytis gali būti taikoma administracinė atsakomybė būtent baudomis, tačiau tai kraštutinė priemonė.

– Kokios tai baudos?

– Baudos numatytos nemažos. Tačiau pirmą kartą kalbame apie baudas iki 100 eurų. Iš praktikos tokių situacijų tikrai mažai.

– Tačiau yra buvę?

– Taip, tačiau tai situacijos, kai tėvai iš tikrųjų kliudo vaikui mokytis, ilgą laiką neleidžia į mokyklą ir dažniausiai tai tikrai nesusiję su atostogomis, o su kažkokiomis kitomis problemomis.

– Ar pasitaiko atvejų, kai kreipiasi mokyklos?

– Taip, dažniausiai mokyklos ir praneša apie tokias situacijas, kad vaikas ilgai nesilanko mokykloje arba praleido daug pamokų. Mes, kaip tarnyba, vertiname tokias situacijas, bendraujame su tėvais, žiūrime, kokios to priežastys. Jei šeimai reikalinga pagalba, visada padedame.

– Vasaros atostogos turbūt visiškai neaktualu.

– Taip. Jei kalbame apie atostogų ilginimą, ankstinimą, dažniausiai tai aplink mokinių atostogas.

– Ką sako tėvai, su kuriais kalbatės?

– Dažniausiai mokyklos praneša ne apie tuos atvejus, kai išvyko į atostogas ilgesniam laikui, dažniausi pranešimai apie ilgalaikes problemas, kurių priežastys labai įvairios – įgūdžių trūkumas, nežinojimas, nepagalvojimas. Dažniausiai tėvams užtenka mūsų konsultacijos.

– Ar pasitaiko atvejų, kai manipuliuojama vaikais?

– Tai visai kita tema – skyriumi gyvenančių šeimų. Tikrai tokių situacijų būna, kai tėvai nesutaria, kas vyks su vaiku atostogauti. Tokių situacijų būna ir mes, kaip tarnyba, stengiamės dalyvauti kaip tarpininkai, stengiamės padėti tėvams išgirsta vienam kitą.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Vitalija

Vaikai turi mokytis,o ne pokeliones su tėvais keliaut.Dabar tokia mada ir vaikus tampyt po ivairias keliones mokslo metu.Amerikoij viskas kitaip,ten vaikai mokosi.Jei vaikas paliko mokykla ir išvažiavo kažkur su tėvais,gauna perspėjimą.Jei antrą kartą,tai prisistato pareigūnas.Tarybiniais laikais tokių cirkų nebūdavo.

anksčiau nebuvo

nes net bolševikai nesugalvojo kad nulupant tėvus galima papildyt biudžetą. Arba valdinyko kišenę.

hm

Anksciau tokiu dalyku nebuvo, jei mokslo metai tai ir mokinosi vaikai, o dabar , kada noriu pasiimu ir vaziuoju.. Yra atostogos ir vazinekit nebutinai vasara juk yra Kaledines atostogos per Velykas, siais laikais vaikams dayg atostogu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS