Mokykloms trūksta geltonųjų autobusiukų | Diena.lt

MOKYKLOMS TRŪKSTA GELTONŲJŲ AUTOBUSIUKŲ

  • 1

Švietimo ir mokslo ministerija 2012–2014 metais patenkino tik apie 30 proc. savivaldybių pateikto geltonųjų autobusų poreikio, nustatė Valstybės kontrolė. Švietimo ir mokslo ministerija sutinka, kad autobusų trūksta, tačiau teigia, kad taip yra dėl ribotų finansinių galimybių.

„Savivaldybės ne visais atvejais galėjo užtikrinti mokinių saugų pavėžėjimą, nes iš 2000-2014 metais savivaldybių mokykloms skirtų geltonųjų autobusų 30 proc. yra senesni nei dešimt metų (savivaldybių teigimu, tokie autobusai yra techniškai nusidėvėję iki 80 proc.), o 11 proc. neturi saugos diržų. Savivaldybių atstovai įvardijo, kad geltonųjų autobusų trūksta, į juos netelpa visi mokiniai arba tenka daryti keletą reisų – mokinių tėvai skundžiasi, kad mokiniai į mokyklą atvežami per anksti“, – rašoma audito ataskaitoje.

Taip pat, pasak Valstybės kontrolės, mokykloms nepakanka autobusų, kuriais būtų galima pavėžėti negalią turinčius vaikus – nuo 2008 metų ministerija nepirko geltonųjų autobusų, pritaikytų vežti specialiųjų poreikių mokinius.

„Nustatėme, kad ministerija sistemingai nerinko ir neanalizavo kokybinės informacijos apie savivaldybių organizuojamą mokinių pavėžėjimą geltonaisiais autobusais, taigi nevykdė mokyklų aprūpinimo geltonaisiais autobusais programose nustatytų reikalavimų, o renkama kiekybinė informacija buvo netiksli ir neišsami“, – tvirtina Valstybės kontrolė.

Neskyrus pakankamai lėšų, Švietimo ir mokslo ministerija 2000–2014 metais planavo pirkti 862 autobusus, tačiau nupirko 691.

Taip pat nustatyta, kad 78 proc. savivaldybių geltonųjų autobusų panaudojimo tvarkose nurodoma, kad šie autobusai naudojami ne tik mokiniams pavėžėti, bet ir kitiems tikslams, o 8 proc. savivaldybių – komercinei nuomai.

Audito duomenys rinkti septyniose Lietuvos savivaldybėse, apklausiant visas savivaldybes ir mokinius 27 mokyklose.

Švietimo ir mokslo ministerija teigia sutinkanti su audito išvadomis, tačiau pabrėžia, kad daugiau autobusų nupirkti neleidžia valstybės finansinės galimybės.

„Ministerija sutinka su Valstybės kontrolės išvada, kad autobusų skaičius turėtų būti didesnis, tačiau tai atsiremia į valstybės finansines galimybes juos nupirkti: lėšų geltoniesiems autobusams buvo skiriama mažiau, nei ministerija norėtų. Kasmet jiems įsigyti išleidžiama per 1,5 mln. eurų“, – BNS atsiųstame komentare teigia ministerija.

Jos duomenimis, nuo 2000 metų kiekvienai savivaldybei nupirkta vidutiniškai po 12 autobusų. Šiemet planuojama nupirkti beveik dvigubai daugiau geltonųjų autobusų nei paprastai.

„Iki šio rugsėjo bus nupirkta ir savivaldybėms perduota beveik dvigubai daugiau geltonųjų autobusų nei ankstesniais metais – 75, iš jų 35 įsigyjami ES struktūrinių fondų lėšomis. Skiriant autobusus stengiamasi aprėpti kuo daugiau savivaldybių – pirmiausiai autobusai išrieda į tuos rajonus, kur dėl mokyklos reorganizacijos vaikų kelias į mokyklą pailgėjo“, – nurodo ministerija.

Kasdien geltonaisiais autobusais į mokyklas vyksta beveik 22 tūkst. mokinių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

pilietis

Ir vel pripirks Iveco.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS