Mokytojai kraustosi iš ministerijos, tikėtina, stabdys ir streiką | Diena.lt

MOKYTOJAI KRAUSTOSI IŠ MINISTERIJOS, TIKĖTINA, STABDYS IR STREIKĄ

Trečiadienį, 16 30 val., mokytojai planuoja palikti Švietimo ir mokslo ministeriją (ŠMM), nes prasmės joje būti nėra, derybos dėl mūsų reikalavimų eina į pabaigą.

Taip antradienį po susitikimo su švietimo ir mokslo ministru Roku Masiuliu sakė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas.

Pasak jo, dėl streiko sustabdymo bus sprendžiama trečiadienį. „Tikėtina, kad penktadienį streiką stabdysime, nes per Kalėdas netikslinga streikuoti. Ar jį tęsime po švenčių, bus matyti“, - sakė A. Nacickas.

Kaip po susitikimo su laikinuoju ministru reziumavo A. Navickas, diskusija dėl etatinio darbo apmokėjimo baigėsi, dabar laukiama ministro įsakymo dėl etatinio mokytojų darbo apmokėjimo korekcijų.

Laikinasis švietimo ir mokslo ministras R. Masiulis vylėsi, kad antradienį priartėta prie geresnio etatinio mokytojų darbo apmokėjimo varianto, kurį šią savaitę tikimasi patvirtinti ministro įsakymu, ir kuris nuo rugsėjo galėtų įsigalioti.

„Idealaus modelio nerasime“, - sakė R. Masiulis, pridurdamas, kad etatinis mokytojų darbo apmokėjimo modelis galės būti tobulinamas toliau.

Paklaustas, kas konkrečiai keistųsi, laikinasis ministras akcentavo algoritmą, pagal kurį bus vieningai apskaičiuojami atlyginimai mokytojams. „Iki šiol etatinio darbo apmokėjimo kritika buvo, kad jis labai palaidas ir kiekviena mokykla kaip nori taip interpretuoja. Ministro įsakymu bus reglamentuojama tai“, - sakė R. Masiulis.

Derybas su profsąjungomis ministras vadino sudėtingomis. Antroji jų dalis - finansinė. R. Masiulio žodžiais, čia ŠMM įgaliojimai riboti. „Laukiame, kas bus su biudžetu, tai daugiau Vyriausybės, pirmiausia - Seimo sprendimai“, - sakė l.e.p. ministras.

Pasak R. Masiulio, Vyriausybėje nėra diskusijos, kad streikavusiems mokytojams už streiką būtų kompensuota (sumokant atlyginimą už streiko metu nedirbtas dienas. - ELTA). „Čia reikia profsąjungos lyderio klausti, kokia situacija. Šiandien šią temą lietėm, bet mano įgaliojimai riboti“, - sakė R. Masiulis.

ELTA primena, kad streiką palaikantys mokytojai Švietimo ir mokslo ministerijoje gyvena 20 dienų.

Neterminuotą švietimo darbuotojų streiką Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga paskelbė lapkričio 12 dieną. Jo piko metu streikavo per 1500 mokytojų.

Švietimo ir mokslo ministerijos preliminariais duomenimis, antradienį planavo streikuoti 32 (apie 1,6 proc.) švietimo įstaigų. Streiką tęsia 29 iš jų, prisijungti planavo 3, nutraukti streiką irgi 3. Gruodžio 18 dieną streikavusių mokytojų skaičius - apie 200.

Susitarta dėl mokytojų darbo krūvių

Antradienį Švietimo ir mokslo ministerijoje (ŠMM) vykusiame darbo grupės posėdyje sutarta dėl etatinio mokytojų darbo krūvio sudarymo principų. Siūloma, kad etatas susidėtų iš dviejų kategorijų darbo valandų: pamokų ir su jomis susijusių veiklų (pasiruošimo pamokoms, mokinių darbų vertinimo) bei veiklų mokyklų bendruomenei ir kvalifikacijai tobulinti.

Anksčiau buvo nustatytos trys etatą sudarančios veiklų rūšys.

Ministrui patvirtinus, pataisos įsigaliotų nuo 2019 metų rugsėjo 1 dienos. Tačiau, kaip po posėdžio pabrėžė laikinasis švietimo ir mokslo ministras Rokas Masiulis, etatinio mokytojų darbo apmokėjimo modelis iki to laiko ir vėliau galės būti tobulinamas, atsižvelgiant į švietimo bendruomenės siūlymus ir poreikius.

Antradienį svarstant darbo krūvio sandarą numatyta, kad bendrojo ugdymo pamokos sudarytų ne daugiau kaip 888 val. (60 proc.) iš 1512 etato valandų, pradedantiesiems - 756 val. (50 proc.). Vadovavimo klasei valandos būtų diferencijuojamos pagal klasių dydį: ne mažiau kaip 152 metinės val. - jei klasėje mokosi 12 mokinių, ne mažiau kaip 180 val. - jei 12-20 mokinių, ir ne mažiau kaip 210 val., jei klasėje mokosi daugiau kaip 21 mokinys.

Pamokoms pasiruošti ir mokinių darbams vertinti skirtos valandos taip pat diferencijuojamos pagal mokomuosius dalykus ir klasės dydį - didesnė klasė, daugiau ir laiko pasirengimui, mokinių darbų taisymui. Tai leistų teisingiau atlyginti už darbų taisymą, nes skiriasi darbo krūvis priklausomai nuo klasės dydžio - ar ją sudaro 12 mokinių, ar 30. Sutarta, kad valandos pasiruošti pamokoms ir mokinių darbų vertinimui sudaro 40-60 proc. nuo kontaktinių valandų.

Atskirai pateiktas veiklų mokyklos bendruomenei ir kvalifikacijai tobulinti sąrašas. Jame numatyta valandų veikloms mokyklos bendruomenei ir tobulėjimui minimali riba, privaloma visiems mokytojams - 102 metinės valandos.

Tai valandos darbui su tėvais (tėvų konsultavimas, informavimas, bendravimas, bendradarbiavimas), valandos mokyklos veiklos planavimui ir tobulinimui (dalyvavimas pasitarimuose, posėdžiuose), kvalifikacijos tobulinimas.

Papildomai numatytos ir galimos, bet mokytojui neprivalomoms veiklos, kurios galėtų sudaryti iki 400 metinių valandų ir galėtų būti įtrauktos į darbo krūvį: dalyvavimas darbo grupėse, mokyklos savivaldoje, metodinė veikla, ugdymo programų rengimas, patirties sklaida (mentorystė, kolegų konsultavimas, atviros pamokos, kvalifikacijos tobulinimo programų, seminarų rengimas ir kt.), vertinimas ir ekspertavimas (egzaminų, mokytojų veiklos, ugdymo proceso, kt.), edukacinių veiklų organizavimas, profesinis tobulėjimas.

Susitikimo metu taip pat pristatyti skaičiavimai, kaip per kelerius metus išdėstyti finansus, norint įgyvendinti streikuojančios profesinės sąjungos keliamus reikalavimus. Ministras R. Masiulis informavo darbo grupės narius apie pradėtą Švietimo ir mokslo ministerijos bei pavaldžių įstaigų auditą.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

...

Eilinis broileriuko ruoštas perversmas 'šaibom išėjo' - diedukui su sprogdinimais geriau sekės.

Sigitas

Net keista t.y. „Tikėtina, kad penktadienį streiką stabdysime, nes per Kalėdas netikslinga streikuoti. Ar jį tęsime po švenčių, bus matyti“.Tai kad tie streikininkai su pačiu navicku priešakį jau sugadino mokiniams mokymo ugdymo procesą. Tėvams pridarė problemų dėl jų vaikų ir nebuvimo mokymo ugdymo įstaiguose dėl jų užimtumo. O toks tų streikininkų pareiškimas t.y. per Kalėdas netikslinga streikuoti iš vis netelpa į jokius rėmus. Tėvams, mokiniams tos šventės jau yra sugadintos. Taip kad kaip su savo mantą įėjot per palanges ir sofų mindžiojimą tai taip ir išeikit. Kitą kartą kai norėsit streikuoti, tai streikuokit per vasaros atostogas ir be jokių valstybinių įstaigų užėmimo. Neužmirškit susimokėti už ŠMM sudeginta elektros energiją, šalto, karšto vandens išnaudojimą ir valytojaus atliktus darbus.

ubagas[kolkas be terbos ir lazdos]

apgailestauju,kad kai kurie komentatoriai tokie buki...argi jus nematot ,kad musu valdzia ant tiek suizulejo,kad didzioji dalis Lietuvos pilieciu greit ubagais taps...as uz mokytojus,jie reikalauja tai kas priklauso.Jus tik rankomis skesciojat ir garsiai saukiat kokia 'sauni valdzia' Lietuva valdo! Truksta kantrybes laukt zadanciuju pazadu....,reikalingas visuotinis streikas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS