Mokytojai kreipėsi tiesiai į prezidentą: netenkina etatinis apmokėjimas | Diena.lt

MOKYTOJAI KREIPĖSI TIESIAI Į PREZIDENTĄ: NETENKINA ETATINIS APMOKĖJIMAS

Švietimo darbuotojų profesinė sąjunga ketvirtadienį kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą, prašydama jo pagalbos sprendžiant etatinio apmokėjimo problemas.

Kaip teigiama pranešime, jei ministerija nesiims sprendimų iš esmės, „lieka tik datos klausimas, kada mokytojai vėl bus priversti pasipriešinti neteisybei“.

Problemos neišspręstos

Anot Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS), nors po pernai įvykusio mokytojų streiko šiais metais etatinio mokytojų darbo užmokesčio modelis pakoreguotas, problemos ne tik nebuvo išspręstos, bet dar ir pagilėjo.

„Jeigu mokytojas nori tinkamai atlikti darbą kontaktinių valandų metu (pamokose), jis turi dirbti papildomai po darbo valandų ir ruoštis pamokoms, nes darbo laiku tai padaryti tiesiog neįmanoma“, – teigiama rašte šalies vadovui.

Man nepavyko rasti nė vienos mokyklos, kurioje būtų tinkamai, pagal dabar galiojančius teisės aktus nemeluojant ir neužglaistant situacijos, sudėlioti darbo grafikai.

Profsąjungos teigimu, ministerijos atstovams keisti ydingą tvarką trūksta ryžto, ji neinicijuoja reikalingų teisės aktų pakeitimų.

„Man nepavyko rasti nė vienos mokyklos, kurioje būtų tinkamai, pagal dabar galiojančius teisės aktus nemeluojant ir neužglaistant situacijos, sudėlioti darbo grafikai, užpildyti darbo apskaitos žiniaraščiai, suderintos darbo užmokesčio sistemos. Mūsų atliktas tyrimas parodė, jog faktiškai mokytojų atliekamas darbas nuo apibrėžiamo teisės aktuose skiriasi iš esmės – kaip diena nuo nakties“, – sako LŠDPS pirmininkas Andrius Navickas.

Jo teigimu, jei artimiausiu metu ministerija ir toliau nesiims sprendimų iš esmės, lieka tik datos klausimas, kada mokytojai vėl bus priversti pasipriešinti neteisybei.

Jo vadovaujama profesinė sąjunga pernai buvo surengusi masinį mokytojų streiką.

Prezidentūra sureagavo

Prezidentūra sako, kad problemos dėl švietimo darbuotojų darbo sąlygų sprendžiamos per ilgai ir ragina Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją pagreitinti šį procesą.

Anot Prezidentūros, ministerija turi „prisiimti atsakomybę už efektyvų ir rezultatyvų dialogą su švietimo bendruomene“, taip pat užtikrinti, kad etatinio darbo užmokesčio modelis įgyvendinimas būtų sklandus.

„Šiuo metu vyksta diskusija ir derybos tarp ministerijos ir švietimo darbuotojų atstovų dėl darbo sąlygų. Manome, kad tai yra teisingas būdas rasti sprendimą. Tiesa, šis klausimas sprendžiamas per ilgai. Įsisenėjusias švietimo sektoriaus problemas privaloma spręsti daug greičiau“, – BNS teigė prezidento atstovas spaudai Antanas Bubnelis.

Prezidentūra pabrėžė, kad ministerija turi profesionaliai valdyti derybas, kad šios baigtųsi abipusiu sutarimu, tuo metu švietimo bendruomenė raginama „telktis ir jai rūpimus klausimus spręsti kartu“.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

to aš

Deja, bet daugelio mokytojù atlyginimas nesiekia vidutinio darbo užmokesčio. Kalbu apie ikimokyklinio ugdymo pedagogus. Kontaktiniú valandù darbui su vaikais žymiai daugiau, nei bendrojo lavinimo mokyklù pedagogù, o atlyginimai 30proc. mažesni. Apgailėtina.

ANONIMAS

KARINIAM CHLAMUI -PINIGAI YRA, O MOKYKLOMS-NE,TOKS JAU TAS IR ,,PREZIDENTAS''

Kaunietė

Komentaruose Rasa teisingai rašo,kad neturi ką veikti 14val. jau mokykloje tuščia nieko nėra todėl ir netinka etatinis apmokėjimas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS