Nacionalinio vėžio instituto laikinoji vadovė atmeta audito priekaištus | Diena.lt

NACIONALINIO VĖŽIO INSTITUTO LAIKINOJI VADOVĖ ATMETA AUDITO PRIEKAIŠTUS

Po susitikimo su švietimo, mokslo ir sporto ministru Algirdu Monkevičiumi laikinai einanti Nacionalinio vėžio instituto (NVI) vadovės pareigas Sonata Jarmalaitė atmetė audito ataskaitoje jos vadovaujamai įstaigai pateiktus priekaištus dėl neskaidrių viešųjų pirkimų.

Auditoriams sukėlė abejonių medicinos įrangą tiekiančios įmonės „Tradintek“ laimėti instituto pirkimai. Tiriamu laikotarpiu institutas su „Tradintek“ sudarė sutarčių už daugiau nei 10 mln. eurų. Auditoriai pabrėžia, kad kai kuriuose pirkimuose „Tradintek“ dalyvavo viena. Tačiau laikinoji instituto vadovė S. Jarmalaitė sako, kad dėl pirkinio sudėtingumo daugiau tiekėjų tiesiog nebuvo.

„Tų sutarčių sudėtis - nupirkti du linijiniai greitintuvai, kurių bendra kaina yra 9 mln. eurų. Linijinis greitintuvas yra jonizuojančios spinduliuotės prietaisas gydyti sergančiuosius vėžiu. Tai unikalus prietaisas, didžiulis, reikalaujantis didelės proto pažangos, kad būtų toks sukurtas. Be abejo, brangus prietaisas buvo perkamas viešojo tarptautinio konkurso būdu. Taip, pasiūlymų sulaukėme tik iš vieno gamintojo. Dabar pažiūrėkite į pasaulinę rinką, ir jūs sužinosite, kad gamintojų tokių unikalių prietaisų pasaulyje daugiau nėra. Ir dominuoja vienas gamintojas. (...) Iš savo pusės viešajame pirkime padarėme viską, ką galėjome padaryti. Pirkimas ne kartą buvo patikrintas ir pripažintas teisingu. Jokių teisiškai pagrįstų sprendimų toje pažymoje tikrai nėra“, - sakė S. Jarmalaitė.

Audito ataskaitoje pabrėžiama, kad 2017 metais instituto vykdytas medicininės įrangos priežiūros ir remonto paslaugų pirkimas buvo suskaidytas net į smulkias 333 dalis. O sutartys sudarytos tik 26 atvejais - visais jais su „Tradintek“. O 2018 metais Nacionalinis vėžio institutas pirko tūrinės dozimetrijos sistemą. Atviro konkurso pirkimo paraiškoje buvo nurodoma, kad maksimali planuojamos sudaryti sutarties vertė siekia beveik 80 tūkst. eurų. Šiame pirkime dalyvavo tik „Tradintek“, pasiūlyme pateikęs identišką kainą. Auditas iškėlė prielaidą, kad institutas protegavo įmonę „Tradintek“.

„Dalių pirkimai, kaip jūs suprantate, unikaliam prietaisui, pakeitimui galimi tik iš identiškų prietaisų. Tai šitoje vietoje mes esame tikrai ramūs dėl viešųjų pirkimų“, - po susitikimo su ministru aiškino instituto vadovė S. Jarmalaitė.

Atliekant auditą, taip pat gauta informacija, kad vienas „Tradintek“ darbuotojas dirba ir NVI, šios informacijos laikinoji instituto vadovė nepaneigė, tačiau aiškino, kad tas darbuotojas yra medicinos inžinierius, dirbantis ne vadovaujamą darbą ir sprendimų nepriimantis. Instituto vadovė visgi žadėjo kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją išaiškinimo, ar šiuo atveju galimas interesų konfliktas.

Auditui taip pat kilo įtarimas, kad iš įmonės „Tradintek“ sąskaitos galėjo būti gryninamos didelės pinigų sumos po to, kai perkančiosios organizacijos, įskaitant institutą, atsiskaitydavo pagal viešųjų pirkimų sandorius.

Ministras A. Monkevičius sakė neturintis priežasčių nepasitikėti auditu ir laukiantis iš pavaldžių įstaigų, taip pat ir iš NVI, vadovų raštiško atsakymo į audito iškeltus klausimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

linai

žodis" nacionalinis" nurodo ne ligos o įstaigos statusą

Lina

O aš nesuprantu kuo nacionalinis vėžys skiriasi nuo kitų vėžių. Koks čia pinigų plovimas, juk vis tiek jų tyrimai neprasmingi.

J

Nesuprantu kodėl šis institutas priklauso švietimo ministerijai, O ne sveikatos apsaugos?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS