Nacionalinių maldos pusryčių tradicija tęsiama ir per karantiną | Diena.lt

NACIONALINIŲ MALDOS PUSRYČIŲ TRADICIJA TĘSIAMA IR PER KARANTINĄ

Prezidentas Gitanas Nausėda su pirmąja ponia Diana Nausėdiene tęsia Nacionalinių maldos pusryčių tradiciją. Kaip ir pernai, šis renginys vyks Prezidentūroje, šįkart be vaišių ir kviestinių svečių.

Maldos pusryčių tradicija, kai skirtingų religinių konfesijų, skirtingų partijų atstovai susirenka dvasiškai bendrauti, atsirado XX a. JAV. Nacionalinių maldos pusryčių tradiciją Lietuvoje pradėjo prezidentas Valdas Adamkus 2001 metais. Pernai ją atgaivino prezidentas G. Nausėda.

„Pandemija privertė pakeisti šios tradicijos formą – šįkart negalime visi drauge gyvai susėsti prie pusryčių stalo. Tačiau jos esmė liko ta pati. Tai malda už tautą, už savo artimą, už kenčiantį“, – sakė prezidentas.

Ekumeninės dvasios renginyje šiemet dalyvaus Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas, evangelikų liuteronų vyskupas Mindaugas Sabutis, stačiatikių vyskupas Ambrozijus Fedukovičius.

Savo liudijimu nuotoliniu būdu dalinsis gydytoja, medicinos mokslų daktarė Birutė Zablockienė, dirbanti Santaros klinikų Infekcinių ligų centre.

Mintimis apie dėkingumą šiuo nelengvu laiku nuotoliniu būdu pasidalins ir skirtingai su pandemija susiduriantys žmonės iš Lietuvos ir kitų kraštų lietuvių bendruomenių.

Maldos pusryčių transliacija iš Prezidentūros – gruodžio 20 d., sekmadienį, 12 val. per „LRT Plius“, „LRT Lituanica“ ir portale LRT.lt.

ELTA primena, jog Maldos pusryčių tradicija atsirado XX amžiaus viduryje, kaip reakcija į naujus iššūkius. Šios tradicijos ištakos siekia 1942 metus, kai keletas JAV Senato narių pradėjo neformalius susitikimus, siekdami dalintis Kristaus mokymo gyvybingumu ir juo pagrįstu tarpusavio bendravimu. 1953 metais JAV įvyko pirmieji Nacionaliniai maldos pusryčiai, kuriuose dalyvavo JAV prezidentas.

Lietuvoje pirmieji Nacionaliniai maldos pusryčiai surengti 2001 metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS