NATO oro policijos misiją perima Ispanija ir Čekija: patruliuos su 13 naikintuvų | Diena.lt

NATO ORO POLICIJOS MISIJĄ PERIMA ISPANIJA IR ČEKIJA: PATRULIUOS SU 13 NAIKINTUVŲ

Keisis NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse vykdantys kariniai kontingentai: misiją perimančios Ispanija ir Čekija patruliuos su 13 naikintuvų.

Kaip pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM), ketvirtadienį Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose vyks NATO oro policijos misiją Baltijos valstybėse vykdančių karinių vienetų pasikeitimo ceremonija.

Keturis mėnesius Baltijos oro erdvę saugojusius Lenkijos karius ir du mėnesius – Danijos karius – pakeis Ispanijos kariai patruliuosiantys su aštuoniais naikintuvais F-18 „Hornet“. Jų misiją sustiprins penki Čekijos naikintuvai „Saab JAS 39 Gripen“.

„NATO pajėgų patruliavimas Baltijos šalių oro erdvėje visada buvo itin svarbus gynybos elementas, dabar tai matome kaip niekada ryškiai. Saugumo aplinka regione blogėja, todėl itin vertiname NATO reagavimą į situaciją ir Baltijos šalių oro policijos pajėgų sustiprinimą aljanso Rytiniame flange“, – sako krašto apsaugos viceministras Margiris Abukevičius.

Saugumo aplinka regione blogėja, todėl itin vertiname NATO reagavimą į situaciją ir Baltijos šalių oro policijos pajėgų sustiprinimą aljanso Rytiniame flange.

Ispanijos karinių oro pajėgų kariai NATO oro policijos misijoje Baltijos šalyse dalyvaus jau devintą kartą. Čekija mūsų regiono oro erdvę saugos ketvirtą kartą.

Misiją baigiantys Lenkijos ir Danijos kariai oro erdvės apsaugą Baltijos šalyse vykdė su aštuoniais F-16 „Fighting Falcon“ naikintuvais.

NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse sustiprino ir Prancūzija, kuri atvyko į Estijos karinių oro pajėgų Aviacijos bazę nuo kovo 13 dienos, tai yra 15 dienų anksčiau nei planavo. Prancūzai šioje misijoje Estijoje dalyvauja jau trečiąjį kartą ir atvyko su keturiais naikintuvais „Mirage 5F“, juos papildys Belgijos kariai su keturiais naikintuvais F-16 „Fighting Falcon“.

NATO šalys pradėjo siųsti savo karius ir naikintuvus saugoti Baltijos šalių oro erdvę nuo 2004 metų kovo mėnesio, kai Lietuva, Latvija ir Estija tapo NATO narėmis. Nuo to laiko NATO oro policiją Baltijos valstybėse nepertraukiamai vykdė 14 šalių sąjungininkių. Danijos kontingento misija bus 57-oji nuo jos vykdymo pradžios 2004 metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS