Kamštelio nuo plastikinio butelio nebenuimsite: kodėl atliktas toks pokytis? | Diena.lt

KAMŠTELIO NUO PLASTIKINIO BUTELIO NEBENUIMSITE: KODĖL ATLIKTAS TOKS POKYTIS?

Nuo liepos į taromatus teks atiduoti ne tik plastikinius butelius, bet ir jų kamštelius. Aplinkosaugininkai pastebi, kad tai viena dažniausių šiukšlių gamtoje. Dėl dažnai išmėtomų kamštelių jų gamintojams Europoje pradėta grasinti tūkstantinėmis baudomis. Tad šie jau ėmėsi kamštelius tvirtinti prie butelių.

„PET butelių grįžo apie 93 proc. ir praktiškai visi buteliai grįžta su kamšteliais“, – teigė „Užstato sistemos administratoriaus“ direktorius Gintaras Varnas.

Atsukus plastikinį butelį būna kamštelis nukrinta ir pasimeta. O dėl to aikčioja aplinkosaugininkai. Kamšteliai papuola į dešimtuką dažniausiai randamų šiukšlių gamtoje.

Dėl smulkaus plastiko – vargas ir komunalininkams. Jei kamštelis neužsuktas, aptikti rūšiavimo linijose sunku. Tad dažnai tokia atlieka ne perdirbama, o deginama.

„Nukeliauja prie smulkių pakuočių, kurias sudėtinga perdirbti. Kada kamštelis su buteliu, tai perdirbimo metu jis nėra sudėtingai atskiriamas“, – aiškino „Žaliojo taško“ direktorius Almontas Kybartas.

Mažinti taršą netrukus bus bandoma draudimais.

Nuo liepos 3 d. gamintojai privalės pritvirtinti kamštelius prie plastikinių butelių, kad šie nepasimestų.

„Jie neuždraudžiami, nepakeičiami kitomis medžiagomis. Taikoma pati minkščiausia priemonė – tik pritvirtinti“, – kalbėjo Atliekų politikos grupės vyresnioji patarėja Saulė Deveikytė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Naujas reikalavimas – ne Lietuvos valdžios sumanymas, o Europos Sąjungos direktyva. Gamintojams pasiruošti duotas penkmetis, bet kamštelius pasikeitė dar ne visi.

„Mes jau pasiruošę. „Coca-Cola“ Lietuvai pritvirtintus kamštelius pristatė pernai rugsėjį“, – teigė „Coca-Cola HBC“ atstovė Inga Lungė.

„Ruošiamės per patį įkarštį. Testuojame kamštelį, kad nebūtų skirtumo tarp to, kas buvo anksčiau ir dabar“, – kalbėjo Birštono mineralinių vandenų vadovė Aistė Miliūtė.

Nauji dangteliai prekyboje tik pasirodo, o gyventojai jau pyksta, kad juos atsukus nepatogu gerti.

„Niekas nemėgsta šių naujų kamštelių, bet aš manau dėl to, kad tai naujovė“, –  sakė A. Miliūtė.

Niekas nemėgsta šių naujų kamštelių, bet aš manau dėl to, kad tai naujovė.

Be kamštelių į taromatus išmetę plastiką gyventojai nesulauks sankcijų, užtat tūkstantinės baudos gresia gamintojams, kurie kamštelių nepritvirtins.

„Vienas svarbiausių iššūkių – informuotumas. Ne visi supranta, kodėl pokytis atliktas, kodėl tai svarbu gamtai“, – aiškino I. Lungė.

Aplinkos ministerija neketina šviesti žmonių, kad neplėšytų kamštelių. Esą tai, kad jų bus išmesta mažiau gamtoje – jau gerai.

„Manome, kad kamštelių surinkimas turi būti lygus pakuočių surinkimui“, – tikino S. Deveikytė.

„Turbūt didžiausias efektas šalyse, kur neveikia užstato sistema. Išmeta gamtoje, gatvėse. Tai ir buvo priežastis, kodėl priimtas toks sprendimas“, – teigė G. Varnas.

Stiklinė ir metalinė gėrimų tara ir toliau turės nepritvirtintus dangtelius.

Rašyti komentarą
Komentarai (44)

Sioma

Gentvilas Ar Atneš Tuščia Tara Be Kamšteliai Cha Cha Asilų Gaujos

Nuomonė

Jei ES išleistų direktyvą biurokratams nušokti nuo skardžio, turbūt irgi įvykdytų. Nepatogu gal pradžioj būtų kol nušoks, o nušokus jau neberūpėtų niekas. Jeigu direktyva neadakvati ją galima svarstyti, o jei būtų atsisakoma tai daryti, tokią paprasčiausiai apskūsti teisme. Kamštelius galima sugalvoti kitokius, o ne tokius kaip dabar. Vieni durniai sugalvojo, kad reikia pritvirtinti, kiti durniai besąlygiškai viską vykdo. Ar eina nusukti kamštelį kurio nėra nuo skardinių gėrimų pakuočių? Ant tetrapakų irgi ne visų kamšteliai yra. Bet tokių be kamštelių tetrapakų sumažėję. Žodžiu durniai priėmė durnus sprendimus, o kiti durniai besąlygiškai juos vykdo. Grįžom į tarybinius laikus į komunizmą.

Sūduvis

O ar matė šie PROTO BOKŠTAI kiek nuperkama vandens plastikiniuose buteliuose, kiek alaus skardinėse Lenkijoje, tai ydomu kur ši tara nukeliauja, tai jau ne kamštelių surinkimas???
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS