Naujovė nuo rugsėjo: vaikų dėl ligos praleistas pamokas pateisins tėvai | Diena.lt

NAUJOVĖ NUO RUGSĖJO: VAIKŲ DĖL LIGOS PRALEISTAS PAMOKAS PATEISINS TĖVAI

  • 11

Nuo rugsėjo atsisakius medicininės pažymos (094/a), kuria buvo pateisinamas vaikų neatvykimas į mokyklą dėl ligos, o Švietimo, mokslo ir sporto ministerija savivaldybėms, mokykloms ir tėvams primena dėl pamokų pateisinimo tvarkos.

Kaip ir iki šiol, ją nusistato mokykla, susitarusi su tėvais. Atsisakius medicininės pažymos, pamokų pateisinimo tvarka nesikeičia, tik ministerija siūlo papildyti mokyklos ir tėvų sudaromas sutartis nuostatomis, kad patys tėvai pateisina vaiko pamokas, praleistas dėl ligos.

„Labai sveikintinas šis Sveikatos apsaugos ministerijos sprendimas atsisakyti pažymos. Tėvams nebereikės gaišti laiko lūkuriuojant poliklinikose, kai vaikas jau yra pasveikęs, sumažinama ir administracinė našta. Mūsų visų prioritetas yra vaikas ir jo sėkmingas ugdymas. Absoliuti dauguma tėvų rūpinasi savo vaikų sėkminga ateitimi, stengiasi sudaryti kuo geresnes galimybes mokytis, tad tikimės, kad piktnaudžiavimo atvejų nebus, tuo labiau kad mokyklose jau įsigalėjusi praktika dėl pamokų pateisinimo – kokiais atvejais nelankymą gali pateisinti tėvai, taip pat numatyti pagalbos būdai pamokas praleidžiantiems mokiniams“, – sako laikinai pareigas einanti švietimo, mokslo ir sporto viceministrė Kornelija Tiesnesytė.

Šią savaitę Švietimo, mokslo ir sporto ministerija visoms savivaldybėms ir mokykloms išsiuntė informaciją, primindama apie teisės aktuose numatytą pamokų nelankymo pateisinimo tvarką.

Savivaldybės, kurios pagal įstatymus ir atsakingos už vaikų iki 16 metų mokymąsi pagal privalomojo švietimo programas, turi patvirtinti savo teritorijoje gyvenančių vaikų apskaitos tvarkas.

Mokyklos pačios turės pasitvirtinti savo mokinių pamokų ar ugdymo dienų lankomumo apskaitos tvarką ir nusistatyti praleidimą pateisinančius dokumentus, pateisinimo būdus, kuriuos gali pateikti tėvai, sakoma Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pranešime. Tame pačiame dokumente galima bus nusistatyti ir didžiausią galimą pateisinti pamokų skaičių. Kiek dienų galės pateisinti tėvai, numatys pačios mokyklos, susitarusios su tėvais. Šie įsipareigojimai ir padariniai už jų nesilaikymą turėtų būti įtvirtinti ir mokymo sutartyse.

Mokyklos turės nusistatyti ir pagalbos organizavimo būdus mokiniams, kurie praleidžia pamokas. Mokinių lankomumą koordinuoja klasių vadovai, bendradarbiaudami su dalykų mokytojais, švietimo pagalbos specialistais, Mokyklos vaiko gerovės komisija. Jiems gali būti pavesta tvarkyti lankomumo apskaitos dokumentus ir pateikti juos Mokyklos vaiko gerovės komisijai. Švietimo pagalbos specialistai, dirbantys mokyklose, nustatę mokinių nelankymo priežastis, teikia švietimo pagalbą mokiniams ir jų tėvams, konsultuoja klasių vadovus, mokytojus, planuoja priemones lankomumui gerinti. Išskirtiniais atvejais, jei šeima nebendradarbiauja ir įtariama, kad vaikui trukdoma mokytis, mokykla turi teisę kreiptis į policiją, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos teritorinius padalinius, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamentą.

Sprendimus, kokiu būdu turi būti pranešama apie praleistas pamokas, pateikimo terminus, pateisinamų pamokų skaičių, priims visa mokyklos bendruomenė, pažymi Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Auklėtoja

Tik gydytoja galėdavo įvertinti vaiko būklę pasveiko jis ar ne. Dabar darželiuose mažieji sukarščiuoja o ryte mamytė atveda ramiai ir pareiškia kad namuose viskas gerai buvo. Dienos eigoje matai kad vaikutis vargsta vaistukai suduoti ir patikėkit kam imti nedarbingumą, jei vaiko sveikata pasirūpins darželyje!

...

Šeimos gydytoja galima vadint TIK tokią gydytoją, kuri po namus vaikšto.

Daiva

Ves apsveikusius arba nepasveikusius ...Taip uzkresdami kitus vaikus.arba kils didelis nwlankomumas ,nes tėvai kartais leidžia vaikams bet į mokyklą,paatostogauti ir pan.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS