A. Navickas: kitą savaitę bus sprendžiama, tęsti streiką ar nutraukti | Diena.lt

A. NAVICKAS: KITĄ SAVAITĘ BUS SPRENDŽIAMA, TĘSTI STREIKĄ AR NUTRAUKTI

Streiką paskelbusi Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) kitą savaitę nuspręs, ar jį tęsti, ar nutraukti, sako jos vadovas Andrius Navickas.

„Šiuo metu vyksta mokytojų eitynės, planuojam kitą savaitę pasiekti Vilnių, planuojam mitingą prie Vyriausybės, ir kitą savaitę mokytojai spręs, kiek laiko dar streikuosim, ar, jei nepasieksim sutarimo, fiksuosim, kad su šia Vyriausybe tartis beprasmiška, ji negirdi nei visuomenės lūkesčių, nei švietimo bendruomenės interesų“, – BNS penktadienį sakė A. Navickas.

Penktadienį Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) su keturiomis švietimo sektoriaus darbuotojus vienijančiomis profesinėmis sąjungomis pasirašytą švietimo ir mokslo šakos kolektyvinę sutartį A. Navickas vadina „netikru susitarimu“, kuris netenkina mokytojų lūkesčių.

„Šitą siūlymą mes vertiname taip, kad ši sutartis nepadarys jokio pokyčio švitimo sistemoje, nei darbo užmokestis aplenks vidutinį darbo užmokestį, ir profesijai nei patrauklumo, ne prestižo nepriduos. Vaikų skaičius klasėje – irgi susitarta tilk dėl galimybės mažinti, ji nieko neduoda, nes savivaldybės, negavusios finansavimo, tikrai klasių nemažins. Sutartis beprasmė ir betikslė ir mes tęsim streiką“, – kalbėjo A. Navickas.

Šitą siūlymą mes vertiname taip, kad ši sutartis nepadarys jokio pokyčio švitimo sistemoje, nei darbo užmokestis aplenks vidutinį darbo užmokestį, ir profesijai nei patrauklumo, ne prestižo nepriduos.

Jis patvirtino, kad gavę galutinius pasiūlymus iš Vyriausybės, jo vadovaujamos profesinės sąjungos mokytojai spręs, kiek laiko dar streikuoti. Kol kas streikas buvo suplanuotas iki spalio pabaigos.

„Išnagrinėję siūlymus, jei kitų nebūtų iš Vyriausybės, vertinsim situaciją, jei gausim konkretų atsisakymą vesti derybas, spręstumėm, kiek laiko streiką dar tęsime“, – sakė profesinės sąjungos vadovas.

Penktadienį švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas, Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos pirmininkas Egidijus Milešinas, Švietimo ir mokslo profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Aldona Kindurienė, Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Sigitas Vaitkevičius, Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis pasirašė atnaujintą kolektyvinę sutartį.

Prie jos ministras pakvietė jungtis ir streiką tęsiančią A. Navicko profesinę sąjungą, sakydamas, kad daugiau lėšų atlyginimams tikrai nebus ir biudžeto projektui iškeliavus į Seimą „streikas tampa betikslis“.

„Šiandien išsiųsime galutinį ministerijos pasiūlymą ir kvietimą suderinti datas sutarties pasirašymui. Finansiniu kausimu ministerijos pozicija išliko nuosekli, tokia yra dabartinio laikotarpio realybė. Durys penktai profesinei sąjungai yra atidarytos“, – sakė G. Jakštas.

Ministras pažymėjo, kad didesnis finansinis augimas, kaip reikalauja A. Navicko vadovaujama profesinė sąjunga, yra neįmanomas, įvertinus valstybės galimybes.

„Ačiū parodžiusiems pilietiškumą ir likusiems dirbti klasėse. Ačiū parodžiusiems pilietiškumą ir išėjusiems į žygius ir aikštę. Kviečiu jus grįžti į klases, viskas, kas galėta, pasiekta“, – kviesdamas nutraukti streiką kalbėjo ministras.

Jis pažymėjo, kad susitarimas numato ne tik mokytojų atlyginimų augimą kitąmet 21 proc., tačiau numatyta iki kitų metų gegužės parengti pedagogų atlyginimų augimo planą iki 2028 metų.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras G. Jakštas ir keturios švietimo darbuotojų profesinės sąjungos praėjusį ketvirtadienį sutarė iki kitų metų gegužės parengti planą, kaip bus didinamas darbo užmokestis mokytojams po 2024 metų, taip pat jos pritarė Vyriausybės siūlymui dėl atlyginimų kėlimo kitąmet.

Vyriausybė siūlo algas mokytojams kitąmet kelti dviem etapais: nuo sausio – 10 proc., o nuo rugsėjo – tiek, kad vidutinė pedagogo alga pasiektų 130 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio.

Per derybas profesinės sąjungos ir Švietimo ministerija taip pat sutarė nuo kitų metų rugsėjo mažinti klases mokyklose. Pagrindiniame ugdyme savivaldybės galėtų susimažinti maksimalų klasės dydį nuo 30 iki 26 mokinių, pradiniame – nuo 24 iki 22 mokinių.

Tuo metu Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos, vadovaujamos Andriaus Navicko, ŠMSM siūlymai netenkina. Dėl to keli tūkstančiai Lietuvos mokytojų praėjusį penktadienį pradėjo streiką, planuojama, truksiantį mėnesį, toliau vyksta derybos su ministerija.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Niekosau

Jau 2018 buvo pasirašyta sutartis, kad iki 2024 bus pasiektas 130% VDU. Dabar vėl pasirašys, kad nuo 2028 bus pasiektas tas pats 130% VDU ???? koks čia žaidimas?

>reikia... O kas tu toks,kad nurodinėji,

gal tau pačiam ne prošal į d. ..tis ,runkeli??

Reikia,

Tą Navicką "nusodinti",nes jis ir kelia tą chaosą ,o avinų banda ir bėga paskui jį.Tegu jis eina į politiką ir daro tvarką,kuri visus tenkintų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS