A. Navicko profsąjunga ketvirtadienį spręs, ar stabdyti streiką iki lapkričio pabaigos | Diena.lt

A. NAVICKO PROFSĄJUNGA KETVIRTADIENĮ SPRĘS, AR STABDYTI STREIKĄ IKI LAPKRIČIO PABAIGOS

Streikuojanti Andriaus Navicko vadovaujama Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) ketvirtadienį spręs, ar jį stabdyti ir vėl pratęsti lapkričio pabaigoje.

„Tikrai mes žadame streikuoti tik galbūt, kadangi Seimas daro pertrauką, kiek mes žinome, o Vyriausybė projektą yra pateikusi, tai manome, kad galbūt nebus tikslinga visą laikotarpį iki gruodžio 5 dienos streikuoti“, – BNS antradienį sakė A. Navickas.

„Be to, labai nukentėtų ir mokiniai, ir mokytojai finansiškai nukentėtų. Mes galvojame, kad kažkada darytume pertrauką ir į streiką grįžtumėme jį išplėtę, pridėję daugiau mokyklų lapkričio pabaigoje“, – pridūrė jis.

Anot jo, sprendimą dėl to kartu su mokytojais ketinama priimti ketvirtadienį Mokytojų namuose.

Mes galvojame, kad kažkada darytume pertrauką ir į streiką grįžtumėme jį išplėtę, pridėję daugiau mokyklų lapkričio pabaigoje.

Ketvirtadienį taip pat bus nuspręsta, ar protesto akcijas tęsti prie Seimo.

„Irgi dėl to priimsime (sprendimą – BNS), kadangi Vyriausybė jau projektą patvirtinusi, jis atkeliavo į Seimą, manome, kad protestas irgi galėtų keltis prie Seimo“, – teigė A. Navickas.

Profsąjungos vadovas sakė besitikintis parlamento palaikymo derybose – dėl to antradienį susitiko su penkiomis Seimo frakcijomis.

„Visiems išsakome tas problemas, aiškiname, kur įstrigusios derybos, kad reikia Seimo palaikymo ir sprendimo. Mums atrodo, kad mūsų klauso ir girdi, bet žiūrėsime, kokie bus jų sprendimai ir ar pavyks tas problemas išspręsti“, – sakė jis.

Opoziciniai socialdemokratai antradienį pranešė registravę siūlymą biudžetui mokytojams kitąmet atlyginimus kelti pagal A. Navicko profesinės sąjungos siekį – dukart po 15  procentų: nuo sausio ir nuo rugsėjo. Tam panaudoti siūloma 2024 metų pabaigoje planuojamo apie 300 mln. eurų likučio, skirto valstybės piniginių išteklių srautų subalansavimui, lėšas.

Pasak A. Navicko, jei vis tik iki biudžeto priėmimo, kuris numatytas gruodžio 5-ąją, nebūtų susitarta, tektų konstatuoti, kad derybos su šia Vyriausybe nepavyko. Jis sako, kad kas neaišku ir tai, ar tuomet pedagogai streikuotų toliau.

Vyriausybė biudžetą Seimui pateikė antradienį, po pateikimo daroma dviejų savaičių pertrauka, kol jį svarsto Seimo komitetai. Numatyta, kad pirmasis biudžeto svarstymas vyks lapkričio 14-ąją, antrasis – lapkričio 23-ąją, o jį priimti ketinama iki gruodžio 5-ąją.

„Labiausiai tikėtina, kad tada derybas pradėtume su nauja Vyriausybe, jei su šita nepavyktų susitarti“, – tvirtino profsąjungos vadovas.

Vyriausybė siūlo algas mokytojams kitąmet kelti dviem etapais: nuo sausio – 10 proc., ir panašia proporcija nuo rugsėjo – tiek, kad vidutinė pedagogo alga pasiektų 130 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio. Švietimo susitarimo įgyvendinimui kitų metų biudžete papildomai ketinama skirti per 387 mln. eurų.

LŠDPS tai netenkina, dėl to keli tūkstančiai Lietuvos mokytojų jau daugiau nei savaitę tęsia streiką – jis planuotas mėnesį, toliau tęsiant derybas su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM).

Anksčiau A. Navickas yra sakęs, kad minimali riba, kiek galėtų nusileisti streikuojantys pedagogai, yra 15 proc. algų didinimas nuo sausio ir 15 proc. nuo rugsėjo.

ŠMSM kartoja neturinti finansinių galimybių pasiūlyti daugiau.

Tuo metu keturios švietimo darbuotojų profesinės sąjungos praėjusią savaitę su ŠMSM sutarė iki kitų metų gegužės parengti planą, kaip bus didinamas darbo užmokestis mokytojams po 2024 metų, taip pat jos pritarė Vyriausybės siūlymui dėl atlyginimų kėlimo kitąmet.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Žinovas

Mest lauk tuos fizruko pachalujus !

L?

Šiaip mokytojams reikia nustatyti kvalifikacinį atestavimą. Streikuoji, vaikų nemokini savaitę be pateisinamos priežasties, tavo atestatas stabdomas metams. Sustabdžius atestato galiojimą automatiškai neatitinki kvalifikacinių reikalavimų ir netenki darbo.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS