Nepriklausomybės atkūrimo dieną – eitynės, ekskursijos ir koncertai | Diena.lt

NEPRIKLAUSOMYBĖS ATKŪRIMO DIENĄ – EITYNĖS, EKSKURSIJOS IR KONCERTAI

  • 11

Lietuva pirmadienį švenčia Nepriklausomybės atkūrimo dieną.

Ta proga Seime rengiamas iškilmingas posėdis, miestuose vyks eitynės, ekskursijos, koncertai.

Vidurdienį Vilniuje Nepriklausomybės aikštėje bus pakeltos trijų Baltijos valstybių vėliavos, renginyje dalyvaus Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopa ir Lietuvos kariuomenės orkestras.

Vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami į eitynes Gedimino prospektu nuo Nepriklausomybės aikštės iki Katedros aikštės – drauge su šauliais ir skautais nešti 400 metrų ilgio Trispalvę, vėliau vyks nemokamos ekskursijos.

Kaune iškilmingas minėjimas tradiciškai vyks Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje, Klaipėdoje šventė vyks Atgimimo aikštėje, miestuose koncertuos muzikos grupės.

„Tai šventė, kurioje visada girdime dainuojančią revoliuciją, įkvėptą atgimimo vilties. Tai diena, kai jaučiame pasididžiavimą savo tauta ir Lietuva“, – sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Ši pergalė, iškovota prieš beveik tris dešimtmečius, mums kas kartą primena, kad sutelkę ryžtą ir bendrą valią galime siekti aukščiausių tikslų“, – teigė ji.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis teigė, kad šiandien Lietuva švenčia reikšmingų permainų liudijimą.

Tai šventė, kurioje visada girdime dainuojančią revoliuciją, įkvėptą atgimimo vilties.

„Labai svarbu, kad valstybės atkūrimo gyvoji atmintis ir pasakojimai būtų perduodami ateities kartoms, kad jie taptų nenuginčijamu mūsų laisvės, mūsų nepriklausomybės ir mūsų atsparumo genu. Minėdami istoriją stipriname savo tikėjimą valstybe“, – tvirtino parlamento vadovas.

Jis sekmadienį Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos atstovams perduos saugoti metus per šalį keliavusią knygą „Pasižadėjimas Lietuvai“. Joje visi norintieji galėjo pažymėti savo moralinį įsipareigojimą Tėvynei.

Premjeras Saulius Skvernelis sveikinime žmonėms pabrėžė šalies pasiekimus ir visuomenės patriotiškumą.

„Klestinčios Lietuvos valstybės kūrimo darbai nebaigti. Tad dirbkime Tėvynės labui taip, kad kiekvienais metais stiprėtų mūsų ekonomika, gerėtų piliečių gyvenimas ir tvirtėtų mūsų ryšiai su sąjungininkais“, – kalbėjo ministras pirmininkas.

„Nepamirškime - iškovotą Nepriklausomybę visada reikia ne tik branginti, bet ir uoliai ginti bei saugoti. Tai daryti mus įpareigoja sudėtinga ir tautos didvyrių krauju parašyta Lietuvos istorija“, – pridūrė jis.

Per minėjimą Seime taip pat bus įteikta Nepriklausomybės stipendija. Šiemet ji teko archeologei Justinai Kozakaitei.

Pavakary sostinėje tradicines eitynes rengia tautininkai. Šios eitynės kartais sulaukia kritikos dėl perdėto nacionalizmo.

1990 metų kovo 11 dieną Aukščiausioji Taryba paskelbė atstatanti nepriklausomą Lietuvos valstybę. Už tokį nutarimą balsavo 124, susilaikė šeši deputatai.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

AK

Progresiniai, sakote... Spėkite, kiek išvystytojo kapitalizmo flagmanas Amazon mokės mokesčių į JAV kasą nuo 112 milijardų pelno? Teisingas atsakymas: nulis. Esama esminių bėdų sistemoje, labiausiai tarnaujančioje piniguočiams - dauguma pralaimi, ir galiausiai skurdinama.

Artūrui

Artūrai, labiau reiktų pasidomėti istorija....

Kaunieti

nemokamas Kaune transportas, atidaryti, nemokami muziejai.Tik eik, važiuok, domėkis ir baik bambėti....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS