Nepritarus M. Striauko atleidimui prezidentas atnaujino jo įgaliojimus | Diena.lt

NEPRITARUS M. STRIAUKO ATLEIDIMUI PREZIDENTAS ATNAUJINO JO ĮGALIOJIMUS

Negavęs Teisėjų tarybos pritarimo atleisti neblaivų vairavusį Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėją Mindaugą Striauką prezidentas Gitanas Nausėda atnaujino jo įgaliojimus.

Teisėjas į darbą grįš penktadienį, BNS informavo Vilniaus apylinkės teismo atstovė Rimantė Kraulišė.

Dekretą dėl M. Striauko teisėjo įgaliojimų atnaujinimo prezidentas pasirašė trečiadienį, pranešė Prezidentūra.

Tuo pačiu jos pranešime pabrėžiama, jog G. Nausėda „laikosi nuomonės, kad Teisėjų tarybos sprendimas nepatarti dėl jo atleidimo pažeminus teisėjo vardą neprisideda prie aukščiausių etikos standartų įgyvendinimo teisėjų bendruomenėje bei visuomenės pasitikėjimo teismais didinimo“.

„Turi būti imamasi visų teisėtų priemonių, kad teisėjai, kurių poelgiai nedera su garbingu teisėjo vardu, nebebūtų teisėjų bendruomenės nariais“, – cituojamas prezidentas.

M. Striaukas neblaivus prie automobilio vairo sustabdytas gegužės 19-osios rytą, apie 7.40 val., Vilniuje.

Tuomet jam nustatytas 0,61 promilės girtumas. Policijos teigimu, teisėjas nepadarė jokio pažeidimo, tiesiog buvo sustabdytas patikrinti.

Turi būti imamasi visų teisėtų priemonių, kad teisėjai, kurių poelgiai nedera su garbingu teisėjo vardu, nebebūtų teisėjų bendruomenės nariais.

Po šio įvykio prezidentas kreipėsi į Teisėjų tarybą dėl patarimo atleisti M. Striauką iš pareigų pažeminus teisėjo vardą, tačiau taryba nepritarė atleidimui.

Prezidentūros teigimu, jei nėra šios teismų savivaldos institucijos patarimo, valstybės vadovas  negali priimti sprendimo dėl teisėjo paskyrimo, paaukštinimo, perkėlimo ar atleidimo iš pareigų.

„Atsižvelgdamas į itin žemą visuomenės pasitikėjimą teismais, raginu teisėjų savivaldos institucijas iš esmės įvertinti, ar teisėjų bendruomenės nariams taikomi etikos standartai atitinka visuomenės lūkesčius, ir ar jie prisideda prie visuomenės pasitikėjimo teismais ir teisingumu valstybėje stiprinimo“, – ketvirtadienio pranešime teigia G. Nausėda.

Pats M. Striaukas savo poelgį yra įvertinęs kaip vienkartinę klaidą, jis sakė galintis dirbti teisėju.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

tiesa

matyt turi melyno kraujo ir taikomi dvigubi standartai neprisimenu pareiguno kuris sugautas isgeres nebuvo ismestas is tarnybos

Anonimas

Man pvz.irgi gaila sito teisejo,zmogus zlabanojo, matomai yra jautrios sielos pilietis.Bet tokiu sprendimu,gerbiamieji,keiciate iki siol buvusia doktrina situo klausimu.Dabar jau bet kuris statutinis pareigunas tokioje situacijoje galetu buti ir neatleistas is pareigu??? Tikrai nenoriu,kad ta teiseja atleistu is darbo,bet cia jau dvigubi standartai.

L?

Tai ką daryt dabar policininkams? Jų darbas pažemintas iki plintuso. Reikia baigti kolektyvinės atsakomybės praktiką. Taryba nepritarė tai tarybos pirmininkas turi būti šalinamas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS