Notarai už papildomus veiksmus nebegalės priskaičiuoti papildomo mokesčio | Diena.lt

NOTARAI UŽ PAPILDOMUS VEIKSMUS NEBEGALĖS PRISKAIČIUOTI PAPILDOMO MOKESČIO

  • 2

Vyriausybė trečiadienį pritarė Teisingumo ministerijos parengtam projektui, kuriuo nustatomi nauji notarų atlyginimo įkainiai: pagal projektą į įkainius bus įtraukiamas mokestis už papildomus veiksmus.

Tai reiškia, kad už tai, kas anksčiau kainuodavo papildomai – dokumento projekto parengimas, dokumento lapų atspausdinimas ir privalomų duomenų perdavimas valstybės registrams – nebus imamas papildomas atlyginimas ir tokiu būdu už identiškus veiksmus skirtingiems notarams bus mokamas vienodas Vyriausybės nustatytas atlyginimas.

„Pavyzdžiui, šiuo metu už įgaliojimų tarp giminaičių patvirtinimą yra nustatytas įkainis gali siekti iki 10 eurų. Tačiau notarai papildomai gali priskaičiuoti dar 10 eurų už projekto parengimą ir 8 eurus už duomenų perdavimą Registrų centrui. Taigi, galutinė tokio įgaliojimo kaina – 28 eurai. Pagal naują reguliavimą, įgaliojimas tarp giminaičių kainuos 15 eurų, tačiau papildomi mokesčiai priskaičiuojami būti negalės“, – teigia teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska.

Pagal naują reguliavimą, įgaliojimas tarp giminaičių kainuos 15 eurų, tačiau papildomi mokesčiai priskaičiuojami būti negalės.

Anot jos, itin svarbu, kad įkainiai būtų aiškiai suprantami.

Pasak ministerijos pranešimo, nauji fiksuoti įkainiai apskaičiuoti įvertinant notarų veiklos sąnaudas pagal Vyriausybės patvirtintą Notarų atlyginimo dydžių (įkainių) nustatymo metodiką.

Naujas notarų atlyginimo įkainių reguliavimas yra parengtas atsižvelgiant į 2020-aisiais Valstybės kontrolės audito pateiktas rekomendacijas ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pastabas.

Valstybės kontrolė atkreipė dėmesį, kad šiuo metu notarų įkainių nustatymas yra reguliuojamas netinkamai – notarų įkainiai nėra ekonomiškai pagrįsti, o įkainių minimalus ir maksimalus dydis kai kuriais atvejais skiriasi iki 3,5 karto.

Tuo metu STT pažymėjo, kad dėl nustatytų įkainių minimalios ir maksimalios ribos notarams suteikiama per plati diskrecija savo nuožiūra ir nesivadovaujant objektyviais kriterijais, taikyti konkretų įkainio dydį. Išvadose tarnyba rekomendavo nustatyti aiškesnį notarų įkainių nustatymo ir atleidimo nuo atlyginimo mokėjimo mechanizmą.

„Naujasis reguliavimas taip pat nustato skaidresnį atleidimo nuo notaro atlyginimo mokėjimo mechanizmą. Numatoma nustatyti galutinį atleidimų nuo notaro atlyginimo mokėjimo atvejų sąrašą. Siekiant išlaikyti notarų įkainių socialinį aspektą, paliekamos galioti visos iki šiol nustatytos įkainių lengvatos“, – nurodo ministerija

Notarų įkainiai taip pat bus mažinami gaunantiems socialinę pašalpą.

„Atsižvelgiant į Lietuvos banko pasiūlymą, įtvirtinamas naujas atleidimo nuo notaro atlyginimo mokėjimo atvejis – 30 proc. bus mažinamas įkainis už hipotekos patvirtinimą, sudarant kredito refinansavimo sutartį ir įkeičiant šeimos turtą arba vienintelį asmens būstą“, – teigiama pranešime.

Naujieji įkainiai įsigalios nuo šių metų spalio 1 dienos.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ale

ar jau Vnūkas šventasis , kad negalima komentuoti straipsnių apie jo "veiklą" ???

Notarai

ir antstoliai - galejo,gali ir gales viska! Tai atskiros valstybes!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS