NT sandorių tvirtinimas pas notarą gali atpigti iki 50 proc. | Diena.lt

NT SANDORIŲ TVIRTINIMAS PAS NOTARĄ GALI ATPIGTI IKI 50 PROC.

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius, įvertinęs notarų paslaugų kainodarą, žada mažinti nekilnojamo turto sandorių notarinio tvirtinimo kainą. Kompleksiškai įvertinus visą notarų veiklą, kis ir kitų paslaugų įkainiai, keisis notarų funkcijų apimtis.

Ministro teigimu, notarų paslaugų įkainiai turi būti nustatyti remiantis sąnaudomis grįstu principu, t.y. paslauga turi būti įvertinta tiek, kiek ją iš tiesų kainuoja atlikti.

Šiuo metu galiojanti notarų paslaugų kainodara nustatyta nevertinant faktinių paslaugos suteikimo išlaidų – kai kurie paslaugų įkainiai susieti su sandorio verte, o vienų veiksmų atlikimo sąnaudos dengiamos iš gaunamų pajamų už kitus veiksmus.

„Nemaža dalis notarų paslaugų kainų yra nepagrįstai didelės, tad jas būtina peržiūrėti ir mažinti. Kita dalis turi būti sureguliuota taip, kad jas teikti nebūtų nuostolinga“, - sako R. Šimašius.

Geriausiai šių paslaugų rinką, ministro teigimu, sureguliuotų notarų konkurencija. Ekonomiškai pagrįsta kainodara ir konkurencijos sąlygos užtikrins paslaugų kokybę, sureguliuos įkainių ribas, panaikins tendenciją vengti vienų ar kitų paslaugų teikimo. Siekiant šio tikslo, neišvengiamai turės mažėti ir biurokratizmo.

Siekiant įvertinti galimus notarų paslaugų įkainių pokyčius, Teisingumo ministerijos užsakymu buvo atlikta notarų paslaugų įkainių analizė. Kompanijos „Ernst & Young Baltic“ atlikto tyrimo išvadose teigiama, kad pritaikius sąnaudomis paremtą kainodarą atitinkamai kistų paslaugų įkainiai - su nekilnojamo ir kilnojamo turto sandoriais, juridinių asmenų steigimu susijusių notarinių veiksmų atlikimas pigtų, o dalis kitų paslaugų gali neženkliai pabrangti. Pavyzdžiui, paveldėjimo sandoriai, įvairių dokumentų tvirtinimas, kiti veiksmai.

R. Šimašiaus teigimu, šie analizės duomenys bus vienas iš šaltinių, kuriais remiantis bus nustatomi galutiniai įkainiai. Kainodaros keitimo projektas bus pateiktas svarstyti visuomenei, suinteresuotoms institucijoms, kitiems ekspertams ir tik išsamiai įvertinus visas pastabas ir siūlymus bus priimtas galutinis sprendimas. Tai padaryti planuojama vėliausiai šių metų paskutinįjį ketvirtį.

Koreguojant kainodarą, taip pat bus atsižvelgta ir į planuojamus notarų funkcijų pokyčius. Ministro nuomone, kai kurių notarinių veiksmų galima atsisakyti, o kai kuriuos, šiuo metu priskirtus kitoms teisinėms institucijoms, būtų galima perduoti notarams kaip papildomas funkcijas.

„Notarai galėtų perimti kai kuriuos civilinės metrikacijos įstaigų atliekamus veiksmus – santuokų ar gimimo registravimą, taip pat vykdyti dalį šiuo metu teismų atliekamų funkcijų – santuokos nutraukimą bendru sutuoktinių sutikimu, pareiškimų dėl paveldėjimo procedūrų taikymo nagrinėjimą ir kita“, - sako teisingumo ministras.

Svarstoma kai kurių notarų funkcijų ir visai atsisakyti, pvz. notariškai tvirtinti paramos sutartis, dokumentų vertimus į/iš kitos kalbos ir pan. 

Gairės: Notaras, šimašius, NT
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS