Numatoma didinti finansavimą doktorantūros studijoms | Diena.lt

NUMATOMA DIDINTI FINANSAVIMĄ DOKTORANTŪROS STUDIJOMS

  • 0

2014 metais studijuoti valstybės lėšomis numatoma priimti 509 doktorantus.

Vyriausybė posėdyje trečiadienį patvirtino, kad 503 doktorantai galėtų įstoti į valstybės finansuojamas vietas, šeši - gauti stipendijas.

„2013 m. priėmimo į doktorantūrą 489 vietos yra finansuojamos iš valstybės biudžeto lėšų ir 69 vietos – iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų Tyrėjų karjeros programos. Kadangi 2015 m. nėra galimybių dalies 2014 m. priėmimo į doktorantūrą vietų finansuoti iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų, norima padidinti doktorantūros, finansuojamos iš valstybės biudžeto lėšų, vietų skaičių“, - aiškina Švietimo ir mokslo ministerija.

Anot ministerijos, 2014 metų priėmimo į doktorantūros studijas finansavimas, palyginti su praėjusiais metais, padidintas 9,4 proc., šias lėšas proporcingai paskirstant fiziniams, technologiniams ir biomedicinos mokslams. Tačiau dar neaišku, kaip šiemet priimti doktorantai bus finansuojami 2015 metais - jiems finansuoti reikėtų per 16 mln. litų, o nuo baigiančiųjų studijas atsilaisvins 4 mln. litų mažiau.

„Finansų ministerija nepritaria - tam 2015 metais reikėtų papildomų 4 mln. asignavimų. Ką darysi, reikės mažinti kažkieno studijų kainą, bet palikti tokiose situacijoje doktorantūros padėties negalime, reikėtų iš tikrųjų labai didinti, nes siaubingai atsiliekame nuo kitų ES šalių“, - posėdyje aiškino švietimo ir mokslo viceministras Rimantas Vaitkus.

Vyriausybė taip pat patvirtino, kad valstybės finansuojamų antrosios pakopos studijų vietų, į kurias 2014 metais priimami studentai, bus 4566, o studijų stipendijos būtų skiriamos 59 priimamiems magistrantams.

„Pabrėžiu, kad pagal įstatymą yra numatyta, kad antrosios pakopos studentai aukštosioms mokykloms yra paskirtomi ne pagal kažkokius kitus principus, bet konkrečiai pagal mokslo produkciją - tai yra kiek kokia aukštoji mokykla yra padariusi straipsnių mokslinių, sudariusi sutarčių su ūkio subjektais, tarptautinių grantų gavusi ir kitų dalykų. Taigi čia yra labai aiškus, skaidrus paskirstymo kriterijus tarp aukštųjų mokyklų, o Vyriausybės prerogatyva būtų paskirstyti pagal pagal atitinkamas sritis. Taigi mes siūlome 2014 metais nieko nekeisti lyginant su praėjusiais metais, tiktai dviem studijų vietom pasikeitimas būtų“, - aiškino R.Vaitkus.

Pernai į magistrantūrą valstybės lėšomis buvo priimta 4623 studentų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS