Nuo kitų metų dalyje įstaigų bus atveriami vaiko kambariai | Diena.lt

NUO KITŲ METŲ DALYJE ĮSTAIGŲ BUS ATVERIAMI VAIKO KAMBARIAI

  • 1

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) antradienį pranešė parengusi minimalius reikalavimus, kuriais vadovaujantis didesnės įstaigos nuo kitų metų turės įrengti vaiko kambarius.

Privačiame sektoriuje, kitose įstaigose ar organizacijose įsirengti vaikų kambarius bus rekomenduojama esant poreikiui.

Seimas dar balandį priėmė tai numatančias Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisas. Jomis nustatoma, kad nuo 2023 metų sausio valstybės ir kitose įstaigose, kuriose numatyta 100 ir daugiau valstybės tarnautojų ar darbuotojų dirbančių pagal darbo sutartis, pareigybių, turi būti įrengti vaikų kambariai trumpalaikei priežiūrai. Reikalavimai taikomi, kai įstaigos darbuotojai dirba viename ar gretimuose pastatuose.

SADM parengtas dokumentas nustato tik minimalius reikalavimus, keliamus vaikų valandinės priežiūros kambariui. Visi kiti reikalavimai, susiję su vaikų kambarių naudojimu, jų lankymu, vaikų priežiūra jame, maitinimu, yra paliekami reglamentuoti vidinėmis įstaigų, kuriose šie kambariai bus, tvarkomis.

Reikalavimuose numatoma, kad vaikų kambariai turi būti įrengti įstaigų patalpose, atitikti statinių prieinamumo žmonėms su negalia reikalavimus, juose turi būti įvairaus amžiaus vaikams skirtų žaislų, žaidimų, knygų, žurnalų, piešimo priemonių ar kitų vaikų ugdymosi priemonių.

Nustatoma, kad žaislai turi būti švarūs, nekelti pavojaus vaikų sveikatai, o pačios patalpos – taip pat švarios ir prižiūrimos, defektai – šalinami. Tuose pačiuose aukštuose turi būti vaikams, tai pat ir neįgaliesiems, pritaikyti tualetai.

Be kita ko, šiuose kambariuose gali būti įrengtos stacionarios kompiuterizuotos vietos, tinkamos vaikams. Vaikų kambariuose negali būti laikoma gyvūnų, kurie keltų pavojų, augalai turės būti padėti tik vaikams neprieinamose vietose.

Numatyti ir kiti saugumo reikalavimai dėl elektros lizdų, grindų dangos, čia bus būtinas pirmosios pagalbos rinkinys.

SADM pabrėžia, kad vaikų kambariai yra ypač praktiški ir naudingi tada, kai vaikų pamokos baigiasi anksčiau, nei tėvų darbo valandos. Vaikai, pavyzdžiui, galės atvykti po pamokų ir iki pasibaigiant mamos arba tėčio darbo dienai tame kambaryje palaukti, paruošti pamokas.

Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas numato, kad vaikas iki šešerių metų, taip pat vaikas su negalia, atsižvelgiant į jo specialiuosius poreikius ir brandą, negali likti be vyresnių kaip 14 metų asmenų priežiūros.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

I tuos

kambarius bus tiek "investuota" is tu tevu atlyginimu,kad nebepyks ir "prisidejusieji solidziai" ... neturintys vaiku bendradarbiai!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS