Nuo liepos Lietuva nebetaikys išimties iš Ukrainos atvykstantiems gyvūnams | Diena.lt

NUO LIEPOS LIETUVA NEBETAIKYS IŠIMTIES IŠ UKRAINOS ATVYKSTANTIEMS GYVŪNAMS

  • 2

Nuo liepos Europos Sąjungos (ES) šalys – tarp jų ir Lietuva – nebetaikys išimties iš Ukrainos atvykstantiems gyvūnams, trečiadienį pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Anot pranešimo, liepos 1–ąją vėl bus taikomos visos ES taisyklės dėl kačių, šunų ir šeškų judėjimo iš Ukrainos į ES.

Pagal galiojančias taisykles į ES atvykstantis gyvūnas turi būti paženklintas mikroschema, ne jaunesni kaip 12 savaičių augintiniai privalo būti vakcinuoti nuo pasiutligės. 

„Praėjus ne mažiau kaip 30 dienų po vakcinacijos paimtas kraujo mėginys pasiutligės antikūniams nustatyti, mėginys ištirtas EK patvirtintoje laboratorijoje ir tyrimo rezultatas – ne mažiau kaip 0,5 TV“, – rašoma pranešime. 

Taip pat nurodoma, kad gyvūnas gali kirsti ES sieną praėjus ne mažiau kaip 90 dienų nuo kraujo mėginio paėmimo dienos su veterinarijos sertifikatu.

„Europos Komisija ir ES šalys narės, įvertinusios situaciją pasienyje su Ukraina, o taip pat ir Ukrainos poziciją, išsakytą Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacijos generalinės sesijos metu, kad Ukrainos kompetentingos veterinarijos tarnybos gali užtikrinti tinkamą gyvūnų sveikatos kontrolę ir įgyvendinti ES reikalavimus gyvūnams augintiniams, tad nuspręsta nebetaikyti išimties“, – pranešime cituojama VMVT Pasienio maisto ir veterinarinės kontrolės skyriaus Vyriausioji veterinarijos gydytoja Alicija Zarankovich.

Tarnyba taip pat primena, kad nekomerciniais tikslais gyvūną gali vežtis savininkas arba įgaliotas asmuo, kurie atsako už gyvūną nekomercinio vežimo metu.

Gyvūnų augintinių (šunų, kačių, šeškų), kuriuos savininkas arba įgaliotas asmuo nekomerciniais tikslais gali vežtis vienos kelionės metu, skaičius negali būti didesnis kaip penki.

Skaičius gali būti viršijamas, jeigu gyvūnai augintiniai nekomerciniais tikslais vežami dalyvauti konkursuose, parodose ar sporto renginiuose arba tokių renginių treniruotėse.

Taip pat, kai savininkas arba įgaliotas asmuo pateikia rašytinį įrodymą, kad gyvūnai augintiniai yra registruoti kaip pirmam punkte nurodyto renginio dalyviai arba registruoti organizacijoje, kuri rengia tokius renginius.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Tuos

Atvykstancius UKRUS reikia tikrinti del nacistiniu tatuiruociu.

Negrazu

atvykstancius svetimtaucius vadinti gyvuliais! Net jei jie ir yra tokie!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS