Už melagingus skambučius žadama bausti skaudžiau | Diena.lt

UŽ MELAGINGUS SKAMBUČIUS ŽADAMA BAUSTI SKAUDŽIAU

  • 0

Už skambinimą pagalbos telefono numeriais žinant, kad nėra pagalbos poreikio VRM siūlo skirti baudą nuo 1000 iki 2000 litų arba areštą nuo 15 iki 30 parų

Vidaus reikalų ministerija (VRM) siūlo griežtinti bausmes už melagingus policijos, ugniagesių-gelbėtojų ir greitosios pagalbos tarnybų iškvietimus.

Už skambinimą pagalbos telefono numeriais žinant, kad nėra pagalbos poreikio VRM siūlo skirti baudą nuo 1000 iki 2000 litų arba areštą nuo 15 iki 30 parų. Dabar Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatytas įspėjimas arba bauda nuo 300 iki 500 litų, arba administracinis areštas nuo 15 iki 30 parų.

Už žinomai melagingą specialiųjų tarnybų iškvietimą siūloma skirti baudą nuo 1000 iki 3000 litų arba areštą nuo 15 iki 30 parų. Šiuo metu baudos siekia 300-600 litų, taip pat gresia administracinis areštas iki 30 parų.

VRM pranešė siūlanti griežtinti ir Baudžiamojo kodekso nuostatas už žinomai melagingus pranešimus. Asmenį, kuris melagingai praneša ir paskleidžia žinią apie visuomenei gresiantį pavojų arba didelę nelaimę, jeigu dėl to buvo iškviestos specialios tarnybos, siūloma bausti areštu arba laisvės atėmimu iki 3 metų. Dabar Baudžiamasis kodeksas numato viešuosius darbus arba baudą, arba laisvės apribojimą, arba areštą.

VRM duomenimis, pernai iš Bendrojo pagalbos centro (BPC) priimtų 3,9 mln. skambučių 80 proc. nebuvo susiję su pagalbos iškvietimu. Apie pusę šių netikslingų skambučių sudaro skambučiai per klaidą arba su netinkamu motyvu, dar 10 proc. skambučių yra tylūs, t.y. niekas nekalba su operatoriumi. Apie 40 proc. sudaro piktavališki skambučiai, kai 112 numeriu skambinama siekiant trukdyti operatorių darbą, juos įžeidinėti necenzūriniais žodžiais. Pavyzdžiui, pernai gruodžio 4 dieną BPC užregistruoti 105 trukdantys skambučiai iš to paties numerio. Melagingi skambučiai, kuriais pranešama apie neva įvykusią nelaimę sudaro apie 2 procentus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS