Nuspręs, ar studijuojantieji galės gauti nedarbo išmokas | Diena.lt

NUSPRĘS, AR STUDIJUOJANTIEJI GALĖS GAUTI NEDARBO IŠMOKAS

Konstitucinis Teismas (KT) ketvirtadienį skelbs nutarimą dėl galimybės studijuojantiems asmenims gauti nedarbo išmokas.

Teismas nagrinėjo Vilniaus apygardos administracinio teismo prašymą ištirti, ar Konstitucijos nuostatai, jog aukštasis mokslas prieinamas visiems pagal kiekvieno žmogaus sugebėjimus, neprieštarauja įstatymo nuostata, kad bedarbiu laikomas nestudijuojantis aukštojoje mokykloje pagal nuolatinės formos studijų programas asmuo ir kad bedarbio statusas panaikinamas, jei bedarbis pradeda studijuoti.

Pareiškėjas prašyme teigia, kad dėl ginčijamo teisinio reguliavimo susidaro tokia situacija, kai asmuo, siekdamas įgyvendinti teisę į aukštąjį mokslą, netenka teisės į nedarbo draudimo išmoką, nors pagal visus kitus nustatytus kriterijus jis tokia teise galėtų pasinaudoti.

Be to, pasak pareiškėjo, asmuo, mokantis socialinio draudimo įmokas, turi teisę pagrįstai tikėtis, kad prireikus jam bus suteikta tam tikra parama (šiuo atveju – nedarbo draudimo išmoka) ir nebus sudaryta prielaidų neproporcingai pasunkinti teisės gauti šią paramą įgyvendinimą.

Pareiškėjui kyla abejonių ir dėl to, ar asmenys, studijuojantys pagal nuolatinės formos studijų programas, palyginti su studijuojančiaisiais pagal kitokios formos (ištęstines) studijų programas, nėra diskriminuojami.

Pareiškėjo manymu, šių studijų formų skirtumai nėra tokio pobūdžio ir apimties, kad nevienodas šių asmenų grupių traktavimas būtų objektyviai pateisinamas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

Studijuojantis turi gauti stipendija o ne pašalpą.

na taip

dauguma studijuojančių už mokslą moka didžiulius pinigus. vadinasi lėšų šeimoje yra ir nėr ko reikalaut pinigų iš valstybės. Be to gerai besimokantys gauna stipendijas, o jei esi vertas tik mokamos vietos, ką gi .... nenorėk sėdėt ant sprando mokesčių mokėtojams. darmajėdų pašalpinių ir taip pakanka

Nnnn

Visiska nesamone. Dirbi imoneje, kad ir 10 m, bet pradedi studijuoti universitete pvz. Magistra ir jei studiju metu lieki be darbo, tai visas tavo isdirbtas laikas lygus 0. Nes esi skaitomas studentu. Nors ir negauni jokios stipendijos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS