NVSC ragina ministrą peržiūrėti visą pandemijos valdymo procesą | Diena.lt

NVSC RAGINA MINISTRĄ PERŽIŪRĖTI VISĄ PANDEMIJOS VALDYMO PROCESĄ

  • 0

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) ragina sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį peržiūrėti testavimo dėl koronaviruso strategiją, mobiliųjų punktų ir laboratorijų darbą.

„NVSC gali užtikrinti atvejo epidemiologinį ištyrimą per 24 valandas, o vidutiniškai – per 14 valandų nuo informacijos patekimo į sistemą. Tai reiškia, kad, jei visos pusės, dalyvaujančios šiame procese, tinkamai ir laiku atliktų numatytas prievoles, izoliavimas galėtų būti spartesnis. Tačiau viso proceso reguliavimas yra ne NVSC, o valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo kompetencijos ribose“, – rašoma pirmadienį išplatintame centro pranešime.

Pasak jo, norint užtikrinti greitesnį izoliavimą, reikia strateginių visos sistemos efektyvumą didinančių sprendimų, o pagreitinti epidemiologinio tyrimo pradžią galima sureguliavus visą procesą: užtikrinant greitą galimybę atlikti tyrimą pajutus simptomus ir operatyvų tyrimo atlikimą.

„Dabar susiduriama su situacijomis, kai testo atsakymo žmogui laukti reikia ir tris ar keturias dienas, dėl ko vėliau, izoliuojant sąlytį su užsikrėtusiu turėjusius žmones, šis procesas tampa mažiau efektyvus. Be to, privalu garantuoti, kad gydymo įstaigos, laboratorijos, suvesdamos duomenis į sistemą, pateiktų juos visus, kaip ir priklauso“, – teigia NVSC.

Dabar susiduriama su situacijomis, kai testo atsakymo žmogui laukti reikia ir tris ar keturias dienas, dėl ko vėliau, izoliuojant sąlytį su užsikrėtusiu turėjusius žmones, šis procesas tampa mažiau efektyvus.

Centro teigimu, e.sveikatoje dar trūksta užsikrėtusio žmogaus kontaktinių duomenų, todėl užuot pradėję epidemiologinę diagnostiką, centro darbuotojai ir savanoriai turi jų ieškoti.

Pasak centro, ir Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras, ir Pasaulio sveikatos organizacija pripažįsta, kad kol nevykdoma plataus masto visuomenės vakcinacija, epidemiologinis tyrimas ir sąlytį turėjusių asmenų izoliavimas yra svarbiausia COVID-19 ligos pandemijos valdymo priemonė, nepaisant užsikrėtimų skaičiaus.

NVSC direktorius Robertas Petraitis anksčiau pirmadienį pranešė atmetęs sveikatos apsaugos ministro raginimą trauktis iš pareigų. Centro vadovas kritikuotas dėl neefektyvaus darbo ir netikslios koronaviruso mirčių statistikos.

A. Dulkys kaip vieną iš pandemijos valdymo tikslų įvardijo, kad susirgusio COVID-19 žmogaus kontaktai būtų nustatyti ir izoliuoti per 48 valandas, nes po to epidemiologinis tyrimas nebetenka prasmės.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS