Nyderlandų sausumos pajėgų vadas: matau Lietuvoje kariams gerėjančias sąlygas | Diena.lt

NYDERLANDŲ SAUSUMOS PAJĖGŲ VADAS: MATAU LIETUVOJE KARIAMS GERĖJANČIAS SĄLYGAS

Nyderlandų sausumos pajėgų vadas generolas leitenantas Leo Beulenas (Leo Biulenas) sako matantis „nuolat gerėjančias“ sąlygas Lietuvoje tarnaujantiems olandų kariams bei tvirtina, kad Lietuvos gynyba išlieka jo šalies prioritetu.

Penktadienį Vilniuje viešintis generolas tvirtino čia esantis jau šeštąjį ar septintąjį kartą.

„Matau nuolat gerėjančias sąlygas, bet kartu ir augančią pratybų vertę būnant čia. Jaučiame tvirtą priimančios šalies, Lietuvos paramą, nes viskuo, ko tik paprašome, yra pasirūpinama“, – spaudos konferencijoje penktadienį tvirtino Nyderlandų sausumos pajėgų vadas.

Jis patikino, kad Nyderlandai ir toliau tęs savo dalyvavimą tarptautiniame NATO pajėgų batalione Lietuvoje rotuodami pajėgas kas pusmetį. Nyderlandai Rukloje yra dislokavę apie 250 karių ir tai yra antra pagal dydį grupė po batalionui vadovaujančios Vokietijos.

Generolas taip pat sako suprantantis, kiek Lietuvai teko patirti kovojant dėl nepriklausomybės bei primena, jog jo šalies kariai čia yra ne tik kaip „NATO partneriai“.

„Esame čia taip pat dėl to, jog suprantame, jog jūsų sienos yra mūsų sienos. Dėl to jūsų šalies gynyba tampa mūsų prioritetu. Ir mes didžiuojamės tarnauti čia ir, jei kils būtinybė, kovoti kartu ginant šias sienas“, – tvirtino jis.

Esame čia taip pat dėl to, jog suprantame, jog jūsų sienos yra mūsų sienos.

L. Beulenas taip pat priminė Nyderlandų karaliaus vizitą 2018-aisiais Lietuvoje, kuris, anot jo, buvo „draugystės, solidarumo ir bendros ateities patvirtinimas“.

Penktadienį L. Beulenui įteiktas Kariuomenės medalis už nuopelnus.

„Visada yra vienas žmogus, kuris atsiima gėles už visą sunkų darbą“, – juokavo jis.

Olandams apribojimų dėl „Huawei“ nėra

Klausiamas apie Nyderlandų kariuomenės poziciją dėl kinų kompanijos „Huawei“ technologijų, jis tvirtino, kad tam tikrose zonose kariams apskritai yra draudžiama naudotis mobiliaisiais telefonais, tačiau patikino, kad specifinių apribojimų būtent dėl šios kompanijos mobiliojo ryšio technikos nėra.

„Mūsų pajėgos yra čia, Rukloje, bendrabučiuose, jos vykdo pratybas visoje šalyje. Ir mes (dėl Huawei technikos – BNS) netaikome jokių apribojimų“, – BNS tvirtino olandų sausumos kariuomenės vadas.

Jungtinės Valstijos pastaruoju metu ėmė spausti partnerius Europoje atsisakyti „Huawei“ įrangos. Amerikiečiai sako, kad ši įranga gali padėti Kinijai šnipinėti Vakarų įmones ir verslą.

„Huawei“ kategoriškai neigia, kad jos įranga gali būti naudojama šnipinėti.

Kaip skelbė naujienų agentūra „Reuters“, Jungtinių Valstijų ambasadorė spaudė Lietuvos Vyriausybę atsisakyti Kinijos technologijų milžinės „Huawei“ dalyvavimo plėtojant 5G tinklą Lietuvoje.

Lietuvos Vyriausybės atstovai iki šiol teigė neturintys priežasčių uždrausti „Huawei“ įrangos naudojimą civiliniais tikslais, bet krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis pareiškė, kad krašto apsaugos sistemoje „Huawei“ technologijų nebus.

GALERIJA

  • Nyderlandų sausumos pajėgų vadas: matau Lietuvoje kariams gerėjančias sąlygas
  • Nyderlandų sausumos pajėgų vadas: matau Lietuvoje kariams gerėjančias sąlygas
  • Nyderlandų sausumos pajėgų vadas: matau Lietuvoje kariams gerėjančias sąlygas
  • Nyderlandų sausumos pajėgų vadas: matau Lietuvoje kariams gerėjančias sąlygas
I. Budzeikaitės, M. Neimonto / KAM nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS