Paaugliams skirti „mamadieniai“ ir „tėvadieniai“ po pateikimo sulaukė pritarimo Seime | Diena.lt

PAAUGLIAMS SKIRTI „MAMADIENIAI“ IR „TĖVADIENIAI“ PO PATEIKIMO SULAUKĖ PRITARIMO SEIME

Seimas svarstys siūlymą leisti papildomomis poilsio dienomis, t. y. vadinamaisiais „mamadieniais“ arba „tėvadieniais“, pasinaudoti šeimoms, auginančioms vaikus iki 16 metų.

Antradienį už tai numatančias Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkės, „laisvietės“ Morganos Danielės pristatytas Darbo kodekso pataisas po pateikimo balsavo 52 Seimo nariai, niekas nebuvo prieš, susilaikė 31 parlamentaras. Projektą turės įvertinti Trišalė taryba, o į Seimo plenarinę salę jis sugriš rudenį.

Šiuo metu teisė į „mamadienius“ arba „tėvadienius” suteikiama dirbantiems tėvams, auginantiems vaikus iki 12 metų.

M. Danielės teigimu, pritarus jos iniciatyvai, tėvai galės daugiau dėmesio skirti paaugliams, kas yra svarbu žalingų įpročių vartojimo prevencijoje. Pasak jos, tai patvirtina Islandijoje taikytas pasiteisinęs toks jaunimo psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencijos modelis.

„Paauglystė yra tas laikotarpis, kada rizika vartoti alkoholį, nikotiną yra pati didžiausia“, – pristatydama projektą Seime sakė M. Danielė.

Parlamentarė ragino stiprinti šeimos vaidmenį žalingų įpročių prevencijoje.

„Tėvadienis“ arba „mamadienis“ paaugliams yra valstybės siunčiama žinia. Tai reiškia, kad mes, kaip valstybė, sakome, kad stipriname šeimos vaidmenį prevencijoje, stipriname tėvų įsitraukimą į savo paauglių gyvenimą ir tą gali valstybė padaryti“, – sakė M. Danielė.

Pagal galiojantį Darbo kodeksą, darbuotojams, auginantiems vieną vaiką iki 12 metų, suteikiama viena papildoma poilsio diena per tris mėnesius (arba sutrumpinamas darbo laikas aštuoniomis valandomis per tris mėnesius).

Viena papildoma poilsio diena per mėnesį (arba sutrumpinamas darbo laikas dviem valandomis per savaitę) suteikiama darbuotojams, auginantiems neįgalų vaiką iki 18 metų arba du vaikus iki 12 metų.

Darbuotojams, auginantiems tris ir daugiau vaikų iki 12 metų arba auginantiems du vaikus iki 12 metų, kai vienas arba abu vaikai yra neįgalūs, suteikiamos dvi poilsio dienos per mėnesį (arba sutrumpinamas darbo laikas keturiomis valandomis per savaitę), mokant jiems vidutinį jų darbo užmokestį.

ELTA primena, kad 2021 m. Seimo narys Saulius Skvernelis irgi buvo įregistravęs Darbo kodekso pataisas, siūlančias numatyti, kad teisė į „mamadienius“ arba „tėvadienius“ galiotų iki vaikui sukanka 16 metų, o ne iki 12 metų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Lina

O žmones, auginę vaikus iki 1995 m.augino monstrus? Nieko negavom. Nei vaiko pinigų, nei tėvadienių, nei nemokamo maitinimo. Net neįgalių vaikų iki 95 neliko. Į stažą neužskaito priežiūros. Negana to dabar privalom koleges išleisti jų mamadienių ir arti už jas iki mirties. Tai yra teisinga?

Ona

Seimo nariai savo vaikams bando gauti laisvą dieną. Stebėkite, kai vieno seimo nario vaikas... tuo metu nereikėjo laikyti matematikos. Vaikas baigė mokslus, atsinaujino matematikos privalomas egzaminas. Dabar gi pritrūko jų vartojančiam ar vartojantiems vaikams laisvadienių...

debilių ARMONAIČIŲ , SKVERNELIŲ - pigus politikavimas ,

tai rodo , jog GAUJŲ lyderiai degraduoja KARTU su paaugliais--absoliučiai n e s u v o k i a , kokios priežastys s k a n d i n a JAUNIMĄ
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS