Pabradėje, bendradarbiaujant su JAV, bus stebimas radiacinis fonas | Diena.lt

PABRADĖJE, BENDRADARBIAUJANT SU JAV, BUS STEBIMAS RADIACINIS FONAS

  • 5

Lietuva ir JAV bendradarbiaus radiologinio aplinkos monitoringo srityje – šį mėnesį į Generolo Silvestro Žukausko poligoną Pabradėje buvo atgabenta ir pradėta instaliuoti mobili stebėjimo įranga, kuri fiksuos radionuklidų kiekio pokyčius ore, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

„Šis projektas pradeda naują dvišalio bendradarbiavimo etapą su Lietuvos strategine partnere Jungtinėmis Amerikos Valstijomis“, – pranešime sakė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas. 

„Netrukus pradėsianti veikti stebėjimo įranga sudarys pagrindą stiprinti mūsų mokslininkų bendradarbiavimą, apsikeitimą patirtimi ir žiniomis radiacinio fono stebėjimų srityje bei gebėjimą atitinkamai reaguoti į radioaktyvaus užterštumo atsiradimą regione, juo labiau  pradėjus veikti Astravo AE“, – teigė jis.

Mobilios įrangos diegimo darbus planuojama baigti iki vasario pabaigos. Gautais stebėjimo duomenimis naudosis Radiacinės saugos centras, kitos valstybės institucijos, Lietuvos mokslininkai ir JAV Gynybos departamento Gynybos grėsmių valdymo agentūra.

Naujoji įranga papildys ir sustiprins Lietuvos turimus galimo radioaktyviojo užterštumo stebėjimo pajėgumus.

Įranga geba nustatyti radiacinio fono pakitimus tūkstančių kilometrų spinduliu. Prieš tai ji buvo naudojama stebėjimams Gibraltare, Japonijoje, Burkina Fase. Planuojama, kad Lietuvoje ji veiks mažiausiai vienerius metus.

JAV įranga skirta ksenono radionuklidų, kurie susidaro vykstant branduolinėms reakcijoms, matavimams aplinkos ore ir kitiems radionuklidams, kurių kiekiai ore yra labai nedideli, aptikti.

Ji taip pat skirta stebėti šių radionuklidų pokyčius radiacinio fono lygyje. Pagal gautus matavimų rezultatus galima vertinti aplinkui esančių atominių elektrinių ar kitų branduolinių objektų veiklą.

JAV ambasadoriaus Lietuvoje teigimu, šios įrangos dislokavimas sutvirtina JAV ir Lietuvos bendradarbiavimą.

„Mes itin vertiname ilgus bendradarbiavimo su Lietuva metus branduolinio saugumo ir fizinės saugos srityje. Pastarasis mūsų žingsnis – šios įrangos dislokavimas Lietuvoje – sutvirtina mūsų ryšius ir aukštai išvystytą techninio bendradarbiavimo lygį branduolinio saugumo ir fizinės saugos klausimais,“ –  sakė Robertas Gilchristas.

Šiuo metu visoje Lietuvos teritorijoje veikia 43 ankstyvojo radiacinio pavojaus perspėjimo stebėjimo stotys RADIS, kurių duomenys yra skelbiami kasdien nuolat viešai Radiacinės saugos centro svetainėje.

GALERIJA

  • Pabradėje, bendradarbiaujant su JAV, bus stebimas radiacinis fonas
  • Pabradėje, bendradarbiaujant su JAV, bus stebimas radiacinis fonas
Gynybos grėsmių valdymo agentūros DTRA nuotr,
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Ū

Kad chalopas Lukošenką, vykdydamas NKVD-isto-fašisto Putino nurodymą,-SUSPROGDINS ASTRAVO ATOMINĘ elektrinę-jokių abejonių nėra.

butu

gerai ir pavieniam rast kontakta kai as kaune nerandu galu nes tarnybos nakti nevaziuoja o svitina ka imynas su 5g ar MB kad ausyse sengia ir dar nezinia kas persaltynis nes per 50m jokiu kaiminisku kontaktu tai kyla ??? kad tai spec t d su pa lydovine antena ????????? geras zmogus neskaitant bobos??????

To matomai

Vo kap. Tai gauni šustriai vykti pas davo drūganus gyventi. Bo čia apsinuodysi radijo nukleotidais.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS