Padaugėjo žiauraus elgesio su gyvūnais: policija atsakomybę meta kitiems | Diena.lt

PADAUGĖJO ŽIAURAUS ELGESIO SU GYVŪNAIS: POLICIJA ATSAKOMYBĘ META KITIEMS

  • 3

Seimas pasirengęs kovoti su gyvūnų šeimininkais, kurie neprižiūri ar skriaudžia savo augintinius. Siūlomos ne tik baudos, bet ir draudimai įsigyti bei iki dešimties metų turėti bet kokį gyvūną, praneša LNK.

Penkioliktus gyvenimo metus Meduolis sutinka šunų prieglaudoje. Šeimininkams jis buvo reikalingas, kol buvo sveikas, o kai kaulas įstrigo gomuryje, ištino dantenos ir prasidėjo inkstų nepakankamumas, globėjai išmetė į gatvę.

„Žiaurus elgesys. Bet pastaruoju metu padaugėjo tokių situacijų“, – sako Olga.

Olga pasakoja, kad yra šimtai istorijų, kai su gyvūnais elgiamasi žiauriai. Prieglauda juos randa sumuštus, išmestus ir bejėgus pavojingiausiose vietose.

„Eina ir skandina jų jauniklius, tai pats žiauriausias poelgis. Palieka maišuose katinus po tiltais. Istorijų labai daug. Skaudu prisiminti“, – sako moteris.

Seimo nariai bandė Administracinių nusižengimų ir Baudžiamajame kodekse didinti bausmes, tačiau nesėkmingai – pritrūko kolegų palaikymo.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

„Teisininkai, visi specialistai išaiškino, kad Baudžiamasis kodeksas netinkamai sureguliuotų, nebūtų galima užtikrinti. Keičiant Baudžiamąjį kodeksą būtų baudžiami ne tik žiauriai besielgę asmenys, bet ir jų sutuoktiniai, kiti gyvenantys kartu. Toks reguliavimas buvo atmestas kaip netinkamas“, – sakė Seimo narė Aistė Gedvilienė.

„Šiek tiek pikta šiuo klausimu esu, bet mes daugybę kartu teikėme labai daug pasiūlymų, įvairių formuluočių, surinkome užsienio patirtį, iš savo pusės padarėme labai daug darbo. Galiausiai jie iš savo pusės nepasiūlo nieko, išskyrus, kad sako, jog negerai“, – piktinasi „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ vadovė Beatričė Vaitiekūnaitė-Pliuskė.

Eina ir skandina jų jauniklius, tai pats žiauriausias poelgis. Palieka maišuose katinus po tiltais. Istorijų labai daug.

Visgi netrukus atsidaro panašus siūlymas, jis taip pat liestų ne tik žiauriai su gyvūnu besielgiantį, bet ir jo gyvenamosios aplinkos žmones. Ne tik bausmėmis, bet ir atimamomis teisėmis bus bandoma pažaboti šeimininkus.

„Atimama teisė laikyti ir įsigyti gyvūną nuo dvejų iki dešimties metų“, – apie naujus siūlymus sako Seimo narė Ieva Pakarklytė.

Bet gali atsitikti, kad ūkininkams, kuriems būtų konfiskuoti šunys, negalėtų įsigyti ir kitų gyvūnų – karvių, kiaulių ar vištų. Anot Seimo narės, tokio pakeitimo prašė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai. Juos erzino pakartotinai vykti pas tuos pačius pažeidėjus. Kad tokie asmenys būtų žinomi tarnyboms, žadama sudaryti sąrašus.

„Galima pasitelkti analogiją – kaip vairuotojų pažymėjimai yra kažkuriam laikui atimami iš asmenų, policija turi, ko gero, registrą ir vykdo kontrolę“, – svarsto Seimo narė I.Pakarklytė.

Policija į siūlymą žiūri atsargiai, tvirtina, kad tai neveiks, kol nėra būdų nustatyti tikrąjį šeimininką. Kita institucija kontrolę meta kitiems.

„Funkcijos padalytos ir vieniems prisiimti šio naujo pasiūlymo įgyvendinimą būtų sudėtinga“, – teigia Maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Deividas Kliučinskas.

Lenkijoje už žiaurų elgesį su gyvūnais teisė jį laikyti gali būti atimama iki dešimties metų. Airijoje, Austrijoje, Belgijoje, Suomijoje ir Vokietijoje – visam gyvenimui.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

kaunas

ar daugebuciuose sunynas baust pro duris iseit negalima

kaunas

nustokit su teis sunauja apsikta vis a lietuva iseit negalima visi kampai apderkti siaubas

Bimas

Uz gyvunu kankinima, iskrypelius reikia bausti kalejimu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS