Palangoje – ir nekasdienės pramogos | Diena.lt

PALANGOJE – IR NEKASDIENĖS PRAMOGOS

  • 0

Vargu ar kas paneigs, kad vasaros pramogų sostine tituluojama Palanga atvykėlius pirmiausia vilioja jūra ir paplūdimio teikiamais malonumais. Todėl neretai puikus poilsis čia asocijuojasi su vasariška šiluma bei giedru dangumi. Tačiau išties kurorte gausu patrauklių vietų, kurios neleis nuobodžiauti bet kokiu oru.

Vargu ar kas paneigs, kad vasaros pramogų sostine tituluojama Palanga atvykėlius pirmiausia vilioja jūra ir paplūdimio teikiamais malonumais. Todėl neretai puikus poilsis čia asocijuojasi su vasariška šiluma bei giedru dangumi. Tačiau išties kurorte gausu patrauklių vietų, kurios neleis nuobodžiauti bet kokiu oru.

Sukaupė įspūdingą kolekciją

Pramogautojų pamėgtai J.Basanavičiaus gatvei, tarp ramesnio poilsio gerbėjų populiariam Birutės parkui bei naujomis spalvomis sušvitusiam Gintaro muziejui pristatymo nereikia.

Tačiau didžiausias šalies kurortas gali nustebinti ir kitomis atrakcijomis – ne tokiomis žinomomis, tačiau tikrai vertomis dėmesio. Viena jų – Taikos gatvėje įsikūręs Šunų muziejus.

Privati žinomo palangiškio menininko Vytauto Kuso bei jo žmonos Vidos per 25 metus sukaupta šunų figūrėlių bei kitokių eksponatų su keturkojų atvaizdais kolekcija traukia ne tik vaikų, bet ir vyresnių muziejaus lankytojų žvilgsnius.

Čia demonstruojama apie 3,5 tūkst. eksponatų šunų tema iš 40 pasaulio šalių. Dar maždaug 1 tūkst. eksponatų savo eilės laukia muziejaus fonduose.

Ekspozicija išsiskiria didele įvairove ir unikalumu – šunų skulptūrėlės pagamintos daugiau nei 25 rūšių medžiagų.

Be to, lankantis Šunų muziejuje, galima susipažinti ir su V.Kuso kūryba – apžiūrėti įvairių paukščių kiaušinių raižinių kolekciją bei originalius menininko tapybos darbus.

"Muziejaus lankytojams noriu padovanoti puikią nuotaiką, todėl kviečiu visus jau apžiūrėjusius šunų figūrėlių kolekciją užeiti į kitą patalpą ir išvysti čia tai, ko dar nėra regėję. Kas tai yra? Telieka paslaptis, tačiau su lankytojais iš anksto juokais susitariame – jei to, ką netrukus parodysiu, jie iki šiol nebuvo matę, turės pavaišinti mane ledais. Nustebinu absoliučią daugumą, ir maždaug kas penktas iš jų, išėjęs iš muziejaus, netrukus grįžta nešinas ledais", – juokėsi V.Kusas.

Menininkas noriai lankytojus priima ne tik muziejaus darbo metu. Oficialus darbo laikas – kasdien nuo 16 iki 18 val., tačiau atskirai susitarusieji su menininku gali muziejų aplankyti ir kitu jiems patogiu metu.

Vilioja vabzdžių karalystė

Jauki prieblanda apgaubia lankytojus, įžengusius į vienintelį Lietuvoje specializuotą nariuotakojų zoologijos sodą – insektariumą, įsikūrusį Malūno gatvėje.

Čia kasdien nuo 12 iki 18 val. galima išvysti per 70 terariumų su egzotiškais gyviais: tarakonais, skėriais, skorpionais, gyvalazdėmis, šimtakojais, įvairiais vabzdžiais.

Profesionalūs specialistai lankytojams siūlo ir nemokamas ekskursijas – pasakoja apie kiekvieną eksponuojamą gyvūną, jo mitybos įpročius.

Pavyzdžiui, daugelis lankytojų nustemba sužinoję, kad skorpiono pavojingumą galima nustatyti pagal jo žnyplių dydį – kuo šios mažesnės, tuo skorpionas pavojingesnis.

"Mūsų insektariumas – vienintelė vieta Baltijos šalyse, kur vienoje vietoje galima išvysti tiek daug vorų paukštėdų rūšių – jų eksponuojame per 30", – sakė insektariumo darbuotoja gidė Vilija Mačiulskytė.

Egzotikos mėgėjai čia gali ne tik apžiūrėti gyvūnus, bet nemažą dalį jų – ir paliesti. Tad nesibodintys vabalų lankytojai čia turi retą galimybę, pavyzdžiui, paglostyti tarakoną.

Žinoma, "pačiupinėti" čia siūloma tik nepavojingus gyvūnus.

Antai daugelis egzotiškų vorų turi alergizuojančius plaukelius, tad lankytojams siūloma į rankas paimti išdžiovintas šių išnaras.

"Skorpionų čiupinėti tikrai nesiūlome", – šmaikštavo V.Mačiulskytė.

Beje, norintieji insektariume gali įsigyti patinkantį augintinį bei jo priežiūrai būtiną įrangą.

Pasaulio įžymybės – iš arti

Pačiame Palangos centre, Vytauto gatvėje, smalsuolius vilioja Vaškinių figūrų paroda.

Čia galima išvysti neįtikėtinai realistiškų figūrų, vaizduojančių istorinius ir legendinius personažus, politikus, mitų bei animacinių filmų herojus.

Neabejotinai ekspozicijos "vinimi" galima laikyti kompoziciją, sukurtą pagal Leonardo da Vinci freską "Paskutinė vakarienė".

Mitus ir antikos istorijas pristato Platono ir Hipokrato figūros, kūrybinę ekspozicijos dalį – atnaujintos Michelangelo, Salvadoro Dali figūros.

Istorijos mėgėjams bus smalsu sužinoti, kaip atrodė Johnas F.Kennedy ir ne mažiau garsi jo žmona Jacqueline, taip pat – Marilyn Monroe, Adolfas Hitleris.

Mažiesiems svečiams parengta speciali kompozicija, kur jie gali išvysti tokius savo pamėgtus herojus kaip Šrekas ir Fiona, Asilas ir Mamutukas, Mažylis ir Karlsonas, Žmogus voras, Moteris katė, Asteriksas ir Obeliksas bei kiti.

Vaškinių figūrų paroda lankytojų populiarumu nesiskundžia, tarp lankytojų – nemaža dalis svečių iš užsienio.

Paroda atvira kasdien nuo 10 iki 22 val.

A.Valinskas iš smėlio

J.Basanavičiaus gatvės praeivių žvilgsnis užkliūva už nuorodos į smėlio skulptūrų parodą, įsikūrusią buvusios kavinės "Dorė" erdvėse.

Į smilčių pasaulį pasinerti kviečia žinomo menininko, tarptautinių smėlio ir ledo skulptūrų festivalio JAV, Europoje, Kinijoje, Rusijoje nugalėtojo Andriaus Petkaus kūryba – čia galima pasijusti tarsi Holivude.

Skulptūrų įvairovė nepalieka abejingų – parodoje eksponuojama 13 iš smėlio sukurtų žymiausių Holivudo filmų kompozicijų bei motyvų, personažų.

Supermeną, "Žvaigždžių karų" erdvėlaivį, "Žiedų valdovo" ar "Karibų piratų" herojus neabejotinai atpažins ne tik vyresni, bet ir mažieji parodo lankytojai.

Unikalių smėlio skulptūrų kūrėjas ir praėjusių metų šios meno rūšies pasaulio čempionas A.Petkus pramogautojus nustebins ir Lietuvoje žinomų žmonių galerija – garsiosios L.da Vinci freskos "Paskutinė vakarienė" motyvais menininkas iš smėlio nulipdė prie 5 m ilgio stalo susėdusių Lietuvos pramogų verslo žvaigždžių, žinomų stilistų, popatlikėjų skulptūras.

Čia galima išvysti ir bene žymiausią Lietuvos krepšininką Arvydą Sabonį, dainininkus Stasį Povilaitį, Marijoną Mikutavičių, Andrių Mamontovą, pramogų pasaulio atstovą Arūną Valinską ir kitas šalies žvaigždes.

Smėlio skulptūrų paroda veikia kasdien nuo 12 iki 22 val.

GALERIJA

  • Palangoje – ir nekasdienės pramogos
  • Turinys: Šunų muziejuje galva svaigsta nuo tūkstančių įvairiausių eksponatų.
  • Atrakcija: insektariume ne tik galima paganyti akis į egzotiškus gyvius, kai kuriuos jų leidžiama ir paliesti.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS