Pamatykite: kaip atrodo dolomito sprogdinimai karjeruose? | Diena.lt

PAMATYKITE: KAIP ATRODO DOLOMITO SPROGDINIMAI KARJERUOSE?

Keliams ir aikštelėms įrengti naudojama skalda bei atsijos, kurios kasdien gaminamos iš dolomito. Tad šios uolienos nuolat sprogdinamos karjeruose. 

Pakruojo rajone, Petrašiūnų karjere, darbininkai ruošė dolomito uolienų sprogdinimo vietą. Pagal projektą ir sprogmens galingumą uolienos blokas jau sugręžtas, suformuotos ertmės sprogmenims.

„Ilgiausiai trunka pats susigręžimas, nes reikalauja daugiausiai atidumo, įvertinant tiek uolienos kietumą, tiek gręžinių gylį, tiek galimas ertmes, nes turi įtakos sprogmens kiekio paskaičiavimui“, – pasakojo AB „Detonas“ komercijos vadovas Dovydas Šiaučiūnas.

Pasiruošimo laikas priklauso nuo gamtinių sąlygų. Svyruoja nuo vienos dienos iki dviejų, dažniausiai trunka apie šešiolika valandų. Pats sprogmenų užtaisymas kiek trumpesnis, trunka apie dvi–tris valandas.

„Dabar visi gręžiniai yra užpildomi sprogmenimis, įleidžiami inicijavimai, bus sujungiamas tiltas. Visi bus atitraukti į saugią aplinką. Ir kai visi bus pasiruošę, bus vykdomas sprogdinimas“, – aiškino AB „Detonas“ Pakruojo padalinio vadovas Vygintas Spudas.

„Sprogdinamas blokas yra apie 7 tūkst. kubinių metrų, pasirinktas sprogdinimo metodas – detonuojančia virvute. Turėsime progą pasižiūrėti, kaip vyksta visas procesas“, – kalbėjo D. Šiaučiūnas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Karjeruose uolienos sprogdinamos kasdien po vieną ar du kartus. Dažniausiai ryte ir po pietų. Kadangi karjerai Lietuvoje gana vandeningi, bendrovė dolomitą sprogdina naudodami naujausią technologiją. Esą taip sumažėja rizika sprogmenims sudrėkti ar būti neaktyvuotiems.

„Dabar matome, kaip ant užtaisomų blokų naudojamas naujausias sprogmuo. Tai – vandeniui atsparus sprogmuo. Šį sprogmenį gaminame tik kelerius metus“, – sakė AB „Detonas“ direktorius Vaidas Zubavičius.

Skyles uolienoje užpildžius sprogmenimis, visi atsitraukia. Technika gali likti stovėti ne mažiau kaip už 100 metrų, žmonės tris kartus toliau.

Naujausių technologijų sprogdinimas ir kokybiškai išpurenta dolomito uoliena.

„Pirmu numeriu yra darbų sauga, tiek ruošiant projektą, tiek atliekant visus paskaičiavimus. Kiek įmanoma tiksliau suskaičiuojamas reikalingo sprogmens kiekis“, – tikino D. Šiaučiūnas.

„Paprastai šiuose karjeruose vienu metu sprogdiname nuo 5 tūkst. iki 10 tūkst. kubų“, – teigė V. Zubavičius.

Sprogmenimis be reikalo niekas nepiktnaudžiauja, tad uolienos atskyla tik tiek, kiek tądien suplanuota.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS