Pareigūnai: ministerijos veikla valstybinių pensijų srityje primena cirką | Diena.lt

PAREIGŪNAI: MINISTERIJOS VEIKLA VALSTYBINIŲ PENSIJŲ SRITYJE PRIMENA CIRKĄ

  • 4

Kol statutinių pareigūnų ir karių socialinių garantijų užtikrinimo klausimą kuruos Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM), tol apie pažangą ir esminius šios srities pokyčius gali tekti pamiršti.

Taip teigia Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo (NPPSS) atstovai. Neseniai su konkrečiais pasiūlymais į Vyriausybės, vidaus reikalų bei socialinės apsaugos ir darbo misterijas besikreipę pareigūnai sulaukė SADM atsakymo, leidžiančio suprasti, jog ministerija šioje srityje didelių problemų neįžvelgia, vadinasi ir konkrečių veiksmų imtis nesirengia.

„Atrodo, kad šios srities kuravimą pats laikas perduoti VRM ir krašto apsaugos ministerijai (KAM). Kitaip pajudėti iš mirties taško vargu ar pavyks. Į pabaigą eina jau treti šios Vyriausybės darbo metai, o SADM mums rašo, jog šiuo metu imasi „valstybinių pensijų sistemos sistemiško įvertinimo” bei žada parengti pasiūlymus dėl šios sistemos tobulinimo. Tokį ministerijos atsakymą ir požiūrį gali pavadinti tik vienu žodžiu: cirkas! Įvertinimas galėjo ir turėjo būti padarytas per du mėnesius, na galbūt pusmetį nuo šios Vyriausybės darbo pradžios. Dabar gi praėjo jau trys tušti metai”, – piktinasi NPPSS tarybos narys Saulius Džiautas.

Panašų darbo stažą turinčių pareigūnų ir pagal darbo sutartį dirbusių tarnautojų pensijos gali skirtis kone dvigubai.

Būtent su pasiūlymu perduoti šios srities kuravimą VRM ir KAM pareigūnai ketina dar kartą kreiptis į Vyriausybės vadovus.

„Panašų darbo stažą turinčių pareigūnų ir pagal darbo sutartį dirbusių tarnautojų pensijos gali skirtis kone dvigubai. Buvusio policininko valstybinė pensija gali būti apie 190 eurų, o tarnautojo - 360 ar 380 eurų. Mano galva tokia situacija nėra normali. Nors SADM didelių problemų čia ir nemato”, - teigia NPPSS atstovas.

SADM, pareigūnų vertinimu, tiesiog imituoja veiklą šioje srityje. Tokio vertinimo ministerija nusipelnė ir už neseniai suorganizuotą Estijos ekspertų išvadų pristatymą apie valstybinių pensijų padėtį pas mus.

„Neišgirdome visiškai nieko naujo. O ministerijoje kažkas, matyt, užsidėjo riebų pliusą”, - sako S. Džiautas.

Lyginant su kitomis Europos valstybėmis, Lietuvoje statutinių pareigūnų socialinių garantijų klausimas vis dar išlieka problema, o didžiausia iš jų yra statutinių pareigūnų pensijų dydis. Norint ją išspręsti, visų pirma būtina keisti teisinį šios srities reguliavimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Klaipėdietis

Pagalvokite, ar norėtumėte, kad jums skubiai prireikus policijos ar ugniagesių pagalbos jus ar jūsų turtą gelbėti atvyktų kokių 60-65 m. pareigūnė(-as)? Ar besugebėtų tokio amžiaus policijos pareigūnė(-as) fiziškai susitvarkyti su dažnai gerokai jaunesniais nusikaltusiais asmenimis, ugniagesė(-ys) - gaisro gesinimo metu tinkamai įvykdyti savo pareigas? Kaip ir minėta, jog visi sensta vienodai, tačiau šie pareigūnai gerokai dažniau susiduria su stresinėmis situacijomis ir įvairiais pavojais, rizikuodami savo sveikata, o kartais ir gyvybe, gelbėjant kitų asmenų sveikatą, gyvyvybę, turtą. Būtent todėl jie įgyja teisę į išankstinę valstybinę pensiją, kuri privalo būti tinkamai ir sąžiningai skaičiuojama. Ši valstybinė pensija net nėra indeksuojama, išskyrus kintamą bazinės pensijos dydžio priedą (mokamą tik tuomet, kai buvęs pareigūnas niekur nedirba), todėl tikrai būtina keisti teisinį šios srities reguliavimą. Sėkmės ir tvirtybės pareigūnams siekiant užsibrėžto tikslo.

jo

spektaklis tesiasi jau30 metu ir vis tas pats scenarijus ,beda valstybei.

Reikia

panaikinti visokias pensijų rūšis - senstame visi vienodai. Visiems reikia kokybiškų medicinos paslaugų, geresnio maisto ir vaistų gintis nuo ligų, įgautų darbingu gyvenimo laikotarpiu. Neteisinga kai valstybėje yra ar ne 4 pensijų rūšys su skirtingom privilegijom
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS