Pasieniečiams pirks katerius, bepiločius orlaivius ir patrulinius laivus | Diena.lt

PASIENIEČIAMS PIRKS KATERIUS, BEPILOČIUS ORLAIVIUS IR PATRULINIUS LAIVUS

Ketvirtadienį paskelbtame Vyriausybės programos įgyvendinimo priemonių plane numatyta įsigyti naujos įrangos stiprinant Lietuvos valstybės sienos apsaugą.

Per kelerius metus planuojama įsigyti naują patrulinį laivą, greitaeigius katerius, laivus su oro pagalvėmis, bepiločius orlaivius.

Iki 2020 metų taip pat žadama pastatyti tvorą ties Lietuvos siena su Baltarusija ir Rusija.

„Tvora yra tik vienas iš komponentų, kuris naudojamas rengiant sienos apsaugos infrastruktūrą. Ir visada yra efektyviausia, kai yra ne tik pastatoma tvora, bet įrengiama ir vaizdo stebėjimo sistema. Nes vien tvora be šitos sistemos bus ne itin efektyvi“, – BNS sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadovas Renatas Požėla.

Pasak jo, tvora bus aukštesnė nei du metrai. Ji visiškai neizoliuos Lietuvos teritorijos nuo Rusijos ir Baltarusijos, kadangi nebus statoma ties pelkėmis, kitomis itin sunkiai prieinamomis vietomis.

Šių metų valstybės biudžete numatyti 3,6 mln. eurų tvorai atsitverti nuo Rusijai priklausančios Karaliaučiaus srities. Sienos stebėjimo sistema čia, kaip ir įranga Baltarusijoje bus įrengta vėlesniais metais.

Pareigūnai teigia, kad statoma tvora pirmiausia siekiama užkardyti kontrabandą.

Kateriai, dronai ir patruliniai laivai

Vyriausybė žada, kad iki 2020 metų pasieniečiams taip pat bus nupirkti bepiločiai orlaiviai sienos apsaugai užtikrinti.

Anot VSAT vadovo, pareigūnai ir šiuo metu naudojasi dronais, tačiau jie yra per seni.

„Ten, kur mes šiandien neturime modernių sienos apsaugos priemonių, kur sudėtingiau patekti mūsų patruliui, tai dronų naudojimas vykdant sienos apsaugą tikrai būtų tas vaistas, kurio mums reikėtų“, – sakė R.Požėla.

Jo teigimu, nauji dronai taip pat galėtų būti naudojami kai kurių pasieniečių saugumų objektų apsaugai.

Praėjusiais metais pareigūnai kelis kartus pranešė apie Lietuvos sieną kirtusius dronus, atskrendančius iš Baltarusijos ir Rusijos.

Pasieniečiai sienos kirtimo faktą paprastai fiksuoja iš akies, o modernių dronų turėjimas Valstybės sienos apsaugos tarnyboje leistų akivaizdžiai fiksuoti pažeidimus, teigė R.Požėla.

„Be to, priklausomai nuo to drono funkcionalumo, galbūt jis galėtų turėti ir kitų papildomų savybių, pavyzdžiui, gebėti blokuoti ryšį“, – sakė jis.

Vyriausybės programos įgyvendinimo priemonių plane taip pat numatoma, kad pasieniečiams bus nupirkti nauji laivai su oro pagalvėmis vykdyti paieškos ir gelbėjimo operacijas Kuršių mariose.

Taip pat planuojama įsigyti greitaeigius katerius reagavimui į sienos pažeidimus Baltijos jūroje ir Kuršių mariose.

Patruliavimui Kuršių mariose taip pat ketinama nusipirkti tam pritaikytą specialų laivą. Baltijos jūroje patruliavimo laivas jau veikia.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS