Už kabelių tiesimą neatlikus archeologinių tyrimų – baudos | Diena.lt

UŽ KABELIŲ TIESIMĄ NEATLIKUS ARCHEOLOGINIŲ TYRIMŲ – BAUDOS

  • 0

Paveldosaugininkai skyrė baudas už elektros laidų tiesimą kultūros paveldo objektų teritorijose neatlikus archeologinių tyrimų.

Praėjusių metų pabaigoje 4500 eurų bauda skirta už požeminio elektros kabelio tiesimą Margių senovės gyvenvietės teritorijoje Dzūkijoje ir 900 eurų bauda už Turčinų, Ročkų piliakalnio sužalojimą Suvalkijoje, pranešė Kultūros paveldo departamentas (KPD).

Dėl kasinėjimo Margių senovės gyvenvietės teritorijoje, esančioje Varėnos rajone, Kaniavos seniūnijoje, Margių kaime, įmonė į paveldosaugininkus kreipėsi pernai spalį. Iš pradžių jų projektas buvo atmestas, nes jame nebuvo numatyti archeologiniai tyrimai, o juos numačius, leidimas kasti duotas.

Gruodžio pradžioje paaiškėjo, kad darbai atlikti vis dėlto be archeologinių tyrimų – suardytas archeologinis sluoksnis, galimai sužalotos jo vertingosios savybės. Dėl to surašytas protokolas ir skirta 4500 eurų bauda.

Šią Margių senovės gyvenvietę 1980–1981 metais kasinėjo archeologė Rimutė Rimantienė, buvo ištirta tik dalis gyvenvietės teritorijos.

Analogiškas pažeidimas užfiksuotas pernai lapkritį Šakių rajone, Kudirkos Naumiesčio seniūnijoje, Ročkų kaime.

KPD Alytaus–Marijampolės teritorinio skyriaus specialistai, gavę pranešimą, kad Turčinų, Ročkų piliakalnio teritorijoje vykdomi neteisėti statybos darbai, nustatė, kad pagal nesuderintą projektą neatlikus būtinų archeologinių tyrimų, tiesiamas elektros kabelis, betonuojami pamatai stulpams, skirti stebėjimo kameroms tvirtinti.

Nustatyta, kad Šešupės pakrantėje neteisėtai tiesiant elektros kabelį pažeistos ir kitų kultūros paveldo objektų teritorijos, jų vertingosios savybės.

Už neteisėtus veiksmus ir paveldosaugos reikalavimų pažeidimus darbus vykdžiusiai įmonei surašytas protokolas ir skirta 900 eurų bauda.

GALERIJA

  • Už kabelių tiesimą neatlikus archeologinių tyrimų – baudos
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS