Pavojingas gali būti ir klozetas | Diena.lt

PAVOJINGAS GALI BŪTI IR KLOZETAS

Užvakar Lavoriškių kontrolės punkte pasieniečiai iš Baltarusijos neįleido vilkiko su puspriekabe, kuria gabentos įvairios statybinės prekės devynis kartus viršijo leistiną jonizuojančios spinduliuotės normą. Specialistų tokie kroviniai nebestebina, o gyventojams patariama skaityti perkamų statybinių medžiagų sertifikatus.

Vyko tranzitu

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus rinktinės Lavoriškių užkardos pasieniečiams patikrinus iš Baltarusijos į Lietuvą įvažiuojantį vilkiką "Mercedes-Benz" su puspriekabe, paaiškėjo, kad krovinys skleidžia radiaciją, kurios fonas viršija leistiną. Nustatyta, kad gabentas įvairių statybinių prekių krovinys skleidžia 1,79 mikrosiverto, arba 179 mikrorentgenų per valandą jonizuojančios spinduliuotės foną. Leistinas fonas yra 0,2 mikrosiverto, arba 20 mikrorentgenų. VSAT pareigūnai nustatė, kad spinduliuoja izotopas Radis 226.

Sunkiasvorę mašiną rusiškais registracijos numeriais vairavęs 54 metų Rusijos pilietis turėjo tvarkingus asmens, vilkiko ir puspriekabės dokumentus. Statybinių prekių krovinys iš Maskvos tranzitu per Lietuvą buvo gabenamas Karaliaučiuje esančiai bendrovei. Vilkikui su puspriekabe neleista įvažiuoti į Lietuvą, jis buvo grąžintas į Baltarusiją.

Ne naujiena

Radiaciją skleidžiantys kroviniai – ne naujiena VSAT pareigūnams. Šiemet pasieniečiai iš viso užfiksavo per 330 atvejų, kai per Lietuvos sieną gabenami kroviniai ar vykę asmenys skleidė didelę radioaktyvią spinduliuotę. Dažniausiai tokie kroviniai būna arba trąšos, arba statybinės medžiagos – ugniai atsparios plytos ar skiedinys, keraminės plytelės, keraminiai unitazai ir pan. Antai lapkričio viduryje Medininkų kontrolės punkte pasieniečiai neleido į Lietuvą iš Baltarusijos įvežti medinių padėklų, kurie skleidė keturis kartus normą viršijančią radiaciją. Šie padėklai gabenti į Belgiją. Yra buvę atvejų, kai didelę radiaciją skleidžiusius krovinius buvo bandyta iš ES valstybių tranzitu per Lietuvą vežti į Rusiją – tokiais atvejais taip pat neleista kirsti sienos.

Stabdo ne visus

Albinas Mastauskas, Radiacijos saugos centro direktorius "Kauno dienai" sakė, kad radžio 266 izotopas yra vienas pavojingiausių – jo skilimo pusperiodis yra net 1,6 tūkst. metų. "Ilgesnį laiką stiprios spinduliuotės veikiamas žmogus gali susirgti. Tačiau šis įzotopas yra ir buvo naudojamas medicinoje, jo yra įvairiuose prietaisuose. Antai anksčiau buvo gaminami laikrodžiai su švytinčiais ciferblatais – švytėjo būtent šio radžio izotopas", – pasakojo A.Mastauskas.

A.Mastausko teigimu, ne visi, net didelės radiacijos kroviniai yra neįleidžiami per Lietuvos sieną: "Jei krovinio dokumentuose fiksuojama, kas skleidžia radiaciją, koks jos dydis, kam krovinys skirtas, tada jis paskirties tašką pasieks. Sakykime, geležinkeliu iš Baltarusijos į Klaipėdos uostą vežamos trąšos – jos yra radioaktyvios, bet kai išbarstomos, spinduliuotė pasiskirsto tolygiai ir jos poveikis žmogui nejuntamas, – sakė A.Mastauskas. Jis pastebėjo, kad radiaciją skleidžia ir pastaruoju metu plačiai naudojamas granitas, kuriuo išklojamos gatvės ar aikštės. – Bet tai aplinkiniams nepavojinga – juk žmonės ant granito negyvena".

Komentuodamas atvejį Lavoriškėse, A.Mastauskas sakė, kad pagal spinduliuotės intensyvumą krovininį automobilį vairavęs vyras negalėjo gauti sveikatai pavojingos radiacijos dozės. "Štai jeigu bute bus įrengta klozetas arba kriauklė, padaryti iš medžiagų, kurios skleidžia radiacinę spinduliuotę, kurios fonas kelis ar keliolika kartų viršija leistinas normas, toks pirkinys turės rimtų padarinių sveikatai", – sakė pašnekovas.

Svarbiausia – gera ventiliacija

Didžiausią radiacijos dozę žmogus dažniausiai gauna dėl radono, kuris kaupiasi patalpose. Radonas yra radioaktyvios bespalvės ir bekvapės dujos, galinčios sukelti labai rimtų sveikatos problemų. Pagrindinė priemonė išsklaidyti šias dujas – gera ventiliacija.

Lietuvoje svarbiausias radono šaltinis yra gruntas. Daug kas priklauso nuo to, ant kokio grunto namas pastatytas. Tačiau į patalpas radono gali patekti ne tik iš grunto, bet ir iš statybinių medžiagų. Perkant statybines medžiagas, reikia prašyti sertifikatų, kad jos atitinka radiologinius ir cheminius reikalavimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Reda

Ne uzpakalis sviesti prades,o organizmas gauna radiacijos kenksmingos ir taip toksai klozetas svitins zmones ir apsargdinti gali.

Jetau

Pasėdėjai ant tokio unitazo - ir užpakalis sušvito? Siaubas! Nors gal ir nieko, kai elektra dingsta, gali kelnes nusimaut ir artimiesiems pašviest.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS