Pažadėtų vadovėlių rugsėjį sulauks ne visi: nėra kam jų rašyti? | Diena.lt

PAŽADĖTŲ VADOVĖLIŲ RUGSĖJĮ SULAUKS NE VISI: NĖRA KAM JŲ RAŠYTI?

Tik užbaigę mokslo metus, mokytojai ir moksleiviai su nerimu laukia kitų. Ministerija pernai žadėjo atnaujinti dalį vadovėlių, tačiau jie mokyklų taip ir nepasiekė. Maža to, perspėjama, kad fizikos, chemijos, biologijos ir dalies matematikos vadovėlių nebus ir ateinančiais mokslo metais. Priežastis – beveik nėra kam vadovėlių rašyti.

Pagal atnaujintą švietimo programą pernai rugsėjį, be dalies naujų vadovėlių, mokytis pradėjo nelyginės klasės. Šį rugsėjį programa bus atnaujinta lyginėms klasėms. Kad visi vadovėliai mokyklas pasieks šiemet, jau nebežadama. Pernai ypač trūko matematikos vadovėlių, šiemet jų neturės aštuntokai ir dvyliktokai.

„Mes kartais dirbdavome iš dviejų, trijų vadovėlių vienu metu. Negana to, temos buvo ne visiškai tinkamai išdėstytos pagal naująsias programas, todėl mums reikėdavo fragmentus paimti iš atskirų temų“, – pasakojo matematikos mokytoja Rūta Mozurienė.

„Papildomos literatūros pagal atnaujintas programas tikrai trūksta, užduočių trūksta. Visas kontrolinių rengimas gula ant mokytojų pečių, nes jie negali pasinaudoti jokiais ankstesniais darbais“, – sakė matematikos mokytoja Dalia Žilaitienė.

Papildomos literatūros pagal atnaujintas programas tikrai trūksta.

Ministerija teisinasi, kad žadėti atnaujinti vadovėliai neatsirado, nes jų reikia išleisti apie 3 mln., o vadovėlių autorių masiškai trūksta.

„Ekspertų grupės yra suburtos, tik jos fiziškai nėra pajėgios vienu metu rengti vadovėlius aštuntoms, devintoms ir dešimtoms klasėms. Jos parengia vienai klasei, tada imasi naujo vadovėlio rengimo aukštesnei klasei“, – aiškino ŠMSM Ugdymo departamento direktorė Jolanta Navickaitė.

„Pernai penktai klasei išleidome lietuviškus ir lenkiškus vadovėlius, šiemet jau leidžiam keturioms klasėms: šeštai, septintai, devintai ir dešimtai. Pasistūmėjom gerokai“, – teigė leidyklos „TEV“ direktorius Tadas Austys.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Matematikos vadovėlius leidžia tik dvi leidyklos iš keturių.

„Gerų autorių skaičius rinkoje toks, kad galima ant rankos pirštų suskaičiuoti. O tie, kurie yra žvaigždės, rašo vadovėlius konkurentams. Užsiauginti žvaigždes irgi reikia laiko, bet ko rašyti nenorime“, – kalbėjo leidyklos „Baltos lankos Klett“ konsultantas Sigitas Besagirskas.

Leidėjai atkreipia dėmesį, kad vadovėlių problema atsirado ir dėl kitos priežasties.

„Programos buvo patvirtintos vėlai ir mes visi žinome, kad dėl to ir vėluoja vadovėliai. O jeigu dar paimsime nepatyrusį autorių, tai patiems bus labai gėda“, – teigė S. Besagirskas.

Anot ministerijos, nuo šio rugsėjo moksleiviai jau turės atnaujintus lietuvių kalbos ir literatūros, istorijos, geografijos vadovėlius... Be vadovėlių dar kurį laiką teks mokytis fizikos, biologijos ir chemijos.

Programos buvo patvirtintos vėlai ir mes visi žinome, kad dėl to ir vėluoja vadovėliai.

„Yra visokių pseudo aiškintojų, kad laikai pasikeitė, kad vaikai mokosi iš interneto. Ne, niekada nesutiksiu“, – tikino žurnalo „Reitingai“ redaktorius Gintaras Sarafinas.

Ministerija ramina, kad vietoj vadovėlių mokytojams suteiks daugiau egzaminų ir tarpinių patikrinimų pavyzdžių.

„Kad mokytojai matytų įvairovę, matytų, kokio tipo yra klausimai bei užduotys. Tai padeda mokytojui jausti ritmą, kokiu tempu ir gyliu jam tam tikras temas reikėtų mokyti“, – kalbėjo J. Navickaitė.

Paskutinį kartą ugdymo programa buvo atnaujinta prieš šešiolika metų.

Anot ministerijos, tada nauji vadovėliai buvo išspausdinti per ketverius metus.

Panašus laikas numatomas ir šįkart. Žadama, kad visi reikiami vadovėliai atsiras iki 2026 metų.

Jiems įsigyti ministerija šiemet skiria beveik 24 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

taip, taip

ka ka taip pat neišmoko rašyti, turbūt tik varneles piešė Pratybų sąsiuviniuose ir "naujuose" vadovėliuose

senas poligrafistas

Baikite su tuo mokyklinių vadovėlių rašymu. Palikite vieną vadovėlį, pagal kurį visi mokėmės ir ne durni užaugom. O tie konkursai vadovėlių ruošimui, tai tik pinigų plovimas, o nauda ta, kad mokindamiesi iš testų vadovėlių, nesugeba net elementaraus sakinio parašyti nei SMS , nei žmoniškai atsakyti telefone: normaliai, karoče, ir t.t.

ka ka

tai reikia dekoti, kad nebus. jus tik isivaizduokit ka tie bukalaurai galejo prirasyti tose vadoveliuose

SUSIJUSIOS NAUJIENOS