EŽTT besiskundę afganistaniečiai sulaikyti Lietuvoje | Diena.lt

EŽTT BESISKUNDĘ AFGANISTANIEČIAI SULAIKYTI LIETUVOJE

Pasieniečiai antradienio vakarą Lietuvoje sulaikė penkis afganistaniečius, kurie per Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT) siekia likti šalies teritorijoje.

Prieš porą valandų juos Lietuvoje užfiksavo žiniasklaidos priemonės.

„Jie sulaikyti 240 metrų nuo sienos su Baltarusija, ten yra valstybės sienos apsaugos zona“, – BNS sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas spaudai Giedrius Mišutis.

Pasak jo, migrantai dabar bus gabenami į pasienio Puškų užkardą, kur jiems bus suteikta reikalinga medicininė, kita pagalba.

G. Mišučio teigimu, pareigūnai vėliau spręs, ar migrantai bus siunčiami atgal į Baltarusiją, ar palikti Lietuvoje.

Pritaikęs laikinąsias apsaugos priemones, EŽTT praėjusią savaitę neleido Lietuvos pasieniečiams išsiųsti penkių afganistaniečių atgal į Baltarusiją.

Tačiau Lietuvos institucijos tvirtina, jog nėra objektyvių duomenų, kad afganistaniečiai iki EŽTT sprendimo būtų buvę Lietuvoje. Migrantų advokatė sako, kad jie šalies teritorijoje buvo.

Patys migrantai naujienų portalui 15min.lt antradienio vakarą sakė buvę Lietuvoje rugsėjo 5 dieną.

Afganistaniečių advokatė Asta Astrauskienė BNS sakė, kad pasieniečių sprendimas vežti juos į užkardą yra „geriausia, kas galėjo nutikti“ šioje situacijoje.

„Man svarbiausia buvo, kad jie gautų pirmąją pagalbą, (...) būtų kur nors saugiai, ar palapinėje, ar užkardoje. Svarbiausia, kad jie nenumirtų“, – teigė teisininkė.

„Jeigu juos iš tikrųjų veža į užkardą, labai gerai, tegu susirenka įrodymus, kad jie rugsėjo 5 dieną buvo Lietuvoje“, – pridūrė ji.

A. Astrauskienė tvirtino po migrantų sulaikymo antradienio vakarą bandžiusi su jais susisiekti, tačiau afganistaniečiams pakėlus telefono ragelį pasieniečiai juos informavo, kad su advokate jie kalbėti negali.

Į Lietuvą per sieną su Baltarusija šiemet pateko daugiau nei 4,1 tūkst. neteisėtų migrantų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Marijos žemėje

ir Europinėse institucijose (EŽTT) keisti reikalai klojasi - 5 afganistaniečiams (jeigu tai tas garsusis penketukas) išduodami dokumentai, įpareigojantys Lietuvą juos priimti, tačiau asmens dokumentų jie teigia neturintys. Klausimas, tai kuo remiantis išduoti ir kam išduoti įpareigojantys juos priimti popieriukai? Lietuvoje dėl jų plėšosi advokatė A. A. Kokiu teisiniu pagrindu plėšosi ir atstovauja afganistaniečiams, jeigu nėra jų asmens įrodančių dokumentų? Įžvelgiu labai negerų dalykėlių ir didelių abejonių advokatės darbo teisėtumu šiuo atveju, gal ir kitais atvejais jos darbe stokojama skaidrumo. Turėtų pasidomėti Lietuvos Respublikos specialiųjų tyrimų tarnyba.

Nuomonė

Lietuvos fašistai jau darosi juokingi, greit ir savo šešėlio bijos. O jei dar pasirodytų rusai - būtų pilnos kelnės , kaip 1940-aisiais...

Vyt lauk .......

Talibanas laukia jų .........
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS