Penkis vaikus užauginusi profesorė V. Dagienė: kai jie miegodavo, rašydavau knygas | Diena.lt

PENKIS VAIKUS UŽAUGINUSI PROFESORĖ V. DAGIENĖ: KAI JIE MIEGODAVO, RAŠYDAVAU KNYGAS

  • 0

Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos instituto profesorė daktarė Valentina Dagienė sako, jog keliasi 4–5 val. ryto.

Šimtų mokslinių straipsnių ir knygų autorė tikina, kad ankstyvas metas yra pats produktyviausias. Moterį prie to pripratino ne kas kitas, o penki vaikai, nes tokiu metu, kai jie dar miegodavo, mokslininkė galėdavo rašyti knygas.

Neįtikėtinas mokslinės veiklos aukštumas informatikos ir švietimo srityje pasiekusi profesorė V. Dagienė daugumą savo knygų parašė būdama motinystės atostogose. Penkių dabar jau suaugusių, išsimokslinusių ir savus gyvenimo kelius pasirinkusių vaikų mamos profesinės veiklos bagažas – įspūdingas: titulai, apdovanojimai, pareigos, mokslinių publikacijų, mokomųjų knygų ir edukacinių projektų autorystė.

Dažnai manoma, kad sėkminga moterų karjera ir laimingas asmeninis gyvenimas – sunkiai suderinami dalykai. Tačiau profesorė juokiasi, kad tai – stereotipai.

„Nežinau, iš kur toks stereotipas. Manau, kad tai labai klaidinga. Aišku, skirtingose šalyse – skirtingi modeliai. Dabar mūsų švietimas žvalgosi tai į Skandinavijos šalis, tai į olandus, nes olandai labai verslūs. Olandų moterys vaikus į darželį veda nuo trijų mėnesių, viskas taip suorganizuota, kad gali maitinti, yra visos priemonės, viskas labai versliai organizuota“, – apie užsienio valstybių modelius pasakoja V. Dagienė.

Pasak reportažo herojės, jei moteris porai metų atitrūksta nuo profesijos, jai gali būti sudėtinga grįžti į darbą. Iš kitos pusės, moteris ir vaikams taps neįdomi, jei ji penkerius metus rūpinsis tik jų fiziniais poreikiais, sako V. Dagienė.

Visos mūsų problemos – galvose, jei galva dirba gerai, viską suspėji ir susitvarkai, įsitikinusi pašnekovė. Penkių beveik pametinukų vaikų auginimo ir buities rūpesčių šiandien mokslininkė nesureikšmina. Priešingai – ji sako, kad tik dėl savo gausios šeimos išmoko produktyviai naudoti kiekvieną laisvą minutę, dažniausiai skirdama ją ne poilsiui, bet rašymui, skaitymui ar uždaviniams.

„Penkis vaikus auginti nėra penkis kartus sunkiau. Kai gimė trečiasis vaikas Sirvydas, tai išvis jo nieko nereikėjo mokyti, jis mėgdžiojo brolį ir sesę ir darė viską. Pirmam vaikui – sunkiausia. O paskui gal, kaip ir su gėlėmis, reikia tik akies krašteliu sekti“, – tikina V. Dagienė.

Mokslininkė pasakoja porą mėnesių pabūdavusi su vaikais ir tada dirbdavusi, rašiusi knygas.

„Tada nebuvo nė sauskelnių, tik su paskutiniuoju vaiku jos atsirado. Nueini į vonią dviem valandoms skalbti, tai kiek uždavinių gali sukurti. Ateini ir užrašai. Nes tuomet ramybė, vaikai žino, kad mama skalbia. Atsikeli 5 val., visur ramu, gali susikaupti porą valandų ir rašyti straipsnius“, – prisimena V. Dagienė.

Pašnekovė atskleidžia mieganti apie penkias valandas.

„Pagal literatūrą, turėčiau jau numirti, bet vis dar nenumirštu, vadinasi, viskas yra gerai. Vaikus jau užauginau, mažiausiam – per 20 metų. Dabar, galvoju, nieko nekeisiu – kaip noriu, taip miegu“, – juokiasi mokslininkė.

Įkvepiantis pokalbis su profesore V. Dagiene – laidos „Stilius“ reportaže.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS