Pirmą kontrmobilumo parką Lietuvoje planuojama atidaryti rugsėjį | Diena.lt

PIRMĄ KONTRMOBILUMO PARKĄ LIETUVOJE PLANUOJAMA ATIDARYTI RUGSĖJĮ

Pirmą kontrmobilumo priemonių parką, kur bus saugomi įvairūs fortifikacijai – galimo priešų judėjimo stabdymui skirti įrenginiai, Lietuvoje planuojama atidaryti rugsėjį, pranešė Nacionalinio krizių valdymo centro (NKVC) vadovas Vilmantas Vitkauskas.

„Dėl kontrmobilumo parkų vyksta intensyvus darbas, vizija yra, kad rugsėjo mėnesį startuoti su pirmu parku, kur būtų galima turėti visą reikiamą įrangą išsiskleidimui tam tikroje vietoje“, – per Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdį trečiadienį informavo V. Vitkauskas.

NKVC vadovas taip pat patvirtino, kad bus steigiama ne 18, kaip planuota anksčiau, o 19 tokių parkų, atsižvelgus į Lietuvos kariuomenės rekomendacijas.

„Numatyta 19 tokių parkų įsteigimas Lietuvoje, buvo šiek tiek mažiau, bet pasipildė vienu, nes atsirado toks poreikis, tai buvo kariuomenės rekomendacija“, – sakė V. Vitkauskas.

Kontrmobilumo parkuose būtų saugojami įvairūs fortifikacijai skirti įrenginiai, pvz., prieštankiniai ežiai, kitos galimą priešo judėjimą ribojančios fizinės priemonės, prieš pėstininkus naudojamos pjaunamosios vielos, vadinamosios koncertinos ir kiti įrenginiai.

Parkus įkurti planuojama maždaug per metus. Tai kainuos 18 mln. eurų, tačiau į šią sumą neįeina karinių priemonių – minų, torpedų, raketinių sistemų – įsigijimas.

Seimo NSGK vadovas Laurynas Kasčiūnas anksčiau yra sakęs, kad šios priemonės leis atgrasyti priešą ir modeliuoti šalies gynybą, o parkai bus kuriami arčiau pasienio.

Įgyvendinti kontrmobilumo priemonių planą žadama pasitelkti ne tik kariuomenę, bet ir civilines įstaigas, pavyzdžiui, Susisiekimo, Aplinkos, Žemės ūkio ministerijas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS