Pirmasis migrantas iš Irako savo noru išvyko namo, tą padaryti planuoja dar dešimt | Diena.lt

PIRMASIS MIGRANTAS IŠ IRAKO SAVO NORU IŠVYKO NAMO, TĄ PADARYTI PLANUOJA DAR DEŠIMT

Ketvirtadienio vakarą pirmasis migrantas iš Irako, neteisėtai atvykęs į Lietuvą per Baltarusiją, savo noru iškeliavo namo, pranešė Vidaus reikalų ministerija (VRM).

Birželį Lietuvos ir Baltarusijos sieną neteisėtai kirtęs irakietis sutiko grįžti į kilmės šalį pagal naują savanoriško grįžimo tvarką, Lietuvai pasiūlius finansinę pagalbą. Jam nupirkti bilietai ir skirta 300 eurų išmoka.

Vyras iš Vilniaus tarptautinio oro uosto išskrido į Stambulą.

Artimiausiu metu iš Lietuvos rengiasi išvykti dar mažiausiai dešimt Irako ir kitų šalių piliečių, neteisėtai kirtusių Lietuvos sieną, teigia ministerija.

„Matome, kad daugėja žmonių, kurie sutinka išvykti savo noru. Neteisėtai Lietuvos sieną kirtę migrantai, kuriems nesuteikiamas prieglobstis, turės išvykti. Jeigu jie bendradarbiauja ir sutinka grįžti patys, jiems suteikiame tokią galimybę“, – sakė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Anot VRM pranešimo, Irako pilietis neteisėtai atvyko į Lietuvą šių metų birželio 20 dieną bei pasiprašė prieglobsčio. Jis buvo apgyvendintas Užsieniečių registracijos centre. Migracijos departamentas, skubos tvarka išnagrinėjęs prieglobsčio prašymą, nusprendė šiam užsieniečiui prieglobsčio nesuteikti.

Užsienietis turėjo asmens dokumentus ir bendradarbiaudamas su pareigūnais išreiškė norą grįžti į Iraką.

Grįžimo bilietai jam nupirkti bendradarbiaujant su Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūra „Frontex“. Jam taip pat išmokėti 300 eurų kelionpinigiai grįžti į tėvynę.

Nuo šių metų balandžio Migracijos departamentas priėmė 128 sprendimus nesuteikti prieglobsčio – daugiausia Irako piliečiams. Prieglobstis nesuteiktas nė vienam atvykėliui.

Naujausiais duomenimis, šiemet Lietuvos ir Baltarusijos sieną neteisėtai kirto 4115 migrantų.

Lietuva dėl išaugusios neteisėtos migracijos yra paskelbusi ekstremalią situaciją.

Praėjusią savaitę pradėjus taikyti apgręžimo priemones, neteisėtų migrantų srautai per Baltarusijos sieną gerokai sumažėjo, tačiau daugiau neteisėtų sienos kirtimų ėmė fiksuoti kaimyninės Lenkija ir Latvija.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

SEKMES

koks didelis pasiekimas vienas

Irina

Valio! Laimingo kelio!!!

Bent kažkokia gera žinia

Lauksim sienos statybos

SUSIJUSIOS NAUJIENOS