Pirmieji į Lietuvą atvykstantys Vokietijos kariai būstą ketina nuomotis savarankiškai | Diena.lt

PIRMIEJI Į LIETUVĄ ATVYKSTANTYS VOKIETIJOS KARIAI BŪSTĄ KETINA NUOMOTIS SAVARANKIŠKAI

  • 9

Pirmieji šiemet į Lietuvą atvykstantys Vokietijos brigados kariai ketina būstą nuomotis savarankiškai iš esančios pasiūlos nekilnojamojo turto rinkoje, tačiau ministerija planuoja ilgalaikius sprendimus dėl karių apgyvendinimo su šeimomis.

Kaip ketvirtadienį paskelbė Krašto apsaugos ministerija (KAM), skaičiuojama, kad keli tūkstančiai vokiečių karių į Lietuvą atvyktų su šeimomis ir skirtingo amžiaus vaikais.

„Tuo pačiu pradedamas planuoti ir ilgalaikis sprendimas, kai visi kariai su šeimomis atvyks į Lietuvą. Vertinamos gyvenamųjų kvartalų Kaune ir Vilniuje vystymo galimybės bei arti Rūdninkų ar Ruklos poligonų kariams skirtų būstų poreikis“, – rašoma ministerijos pranešime.

Kaip skelbia KAM, šiuos klausimus ketvirtadienį aptarė iš visų ministerijų atstovų sudaryta tarpinstitucinė darbo grupė, skirta spręsti Vokietijos brigados priėmimui būtinų civilinės infrastruktūros ir paslaugų klausimams.

Iš viso į Lietuvą turėtų atvykti 5 tūkst. Vokietijos karių, iš kurių maždaug 80 proc. tarnautų Rūdninkuose, kiti – Rukloje.

Ministerijos teigimu, Vokietijos karių vaikai įsilies į Lietuvos mokyklas ir ikimokyklinio ugdymo įstaigas, kurios galės vykdyti ugdymą vokiečių ar anglų kalbomis.

„Ilgalaikėje perspektyvoje ketinama įsteigti vokiškus darželius ikimokyklinukams, taip pat planuojama atidaryti Bundesvero mokyklas Vilniuje ir Kaune“, – teigia KAM.

„Švietimo, sveikatos apsaugos ir kitų paslaugų teikimo srityse naujų galimybių atsiras ir Lietuvos verslams“, – priduria ministerija.

Brigados dislokavimo plane numatyta siekti geresnio susisiekimo tarp Lietuvos ir Vokietijos, todėl, anot KAM, vertinamos galimybės plėsti skrydžių kryptis bent į kelis Vokietijos miestus.

Brigados kariai į Lietuvą turėtų atvykti iki 2027-ųjų pabaigos. Pagrindinis karių dislokavimas turėtų vykti 2025–2026 metais.

Apie brigados dislokavimą Lietuvoje imta kalbėti po Rusijos invazijos į Ukrainą, Vokietija konkretų įsipareigojimą dėl to paskelbė šių metų birželį.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Tam ubagui

tai atsivezk indenu apgyvendik savo lusnoje ir rukyk ju pypke.busi saugus kol rukysi

Karaliaujantis ubagas

Ar jau surado buvusį konservą su pavogtais Lietuvos žmonių milijonais? Kodėl tokia tyla spaudoje ir TV? Gal ožių klanas stabdo paviešinimą?

Parduotos

salies okupacija igauna pagreiti...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS