A. Veryga neatsisako tvarkos dėl pigiausio kompensuojamo vaisto | Diena.lt

A. VERYGA NEATSISAKO TVARKOS DĖL PIGIAUSIO KOMPENSUOJAMO VAISTO

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga neatsisako tvarkos dėl pigiausio kompensuojamo vaistinio preparato paskiriant jį pirmą kartą.

Teismui pripažinus, kad nustatydamas kompensuojamųjų vaistų išdavimo tvarką A. Veryga viršijo įgaliojimus, ministerija rengs aukštesnio lygmens teisės aktų projektus.

Ministras komentuodamas situaciją pažymi, kad Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) netinkamą pripažino procedūrą, kaip buvo patvirtinta tokia tvarka, o ne patį principą.

„Rengsim pataisas, kaip teismas pasisakė, tai buvo norminė byla, ar tie reguliavimai gali būti nustatomi ministro tvarkomis, ar kitomis. Mes rengsime tokio lygio sprendimus, kurie neprieštarautų teismo nuomonei“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė A. Veryga.

LVAT trečiadienį nutarė, kad sveikatos apsaugos ministras viršijo savo kompetenciją nustatydamas, jog apdraustajam pagal elektroninį receptą su žyma „Pirmas paskyrimas“ turi būti išduotas pigiausias kompensuojamasis vaistinis preparatas.

Jei apdraustasis ar jo atstovas atsisako įsigyti pigiausią kompensuojamąjį vaistinį preparatą, kito kompensuojamojo vaistinio preparato įsigijimo išlaidos jam visiškai nekompensuojamos.

Bandys suspėti iki sausio

Teismo sprendimu, neteisėtomis pripažintos ministro įsakymų dalys galios neteks paskutinę šių metų dieną.

Sveikatos apsaugos ministras A. Veryga sieks, kad jo nustatyta tvarka nesikeistų – tam reikės, kad vietoje galios neteksiančio įsakymo iki sausio įsigaliotų atitinkami teisės aktų pakeitimai.

„Mes žiūrime, vertiname, kokie teismo argumentai, įvertinę nuspręsim, kokio lygio sprendimus siūlyti, ar įstatymo, ar Vyriausybės nutarimo pataisas. Teismas nekvestionavo pačio turinio, nes klausimas buvo, ar gali ministras nustatyti tvarką“, – pažymėjo A. Veryga.

Sveikatos apsaugos ministras sakė negalintis garantuoti, kad pakeitimai bus priimti iki kitų metų ir anksčiau galiojusi tvarka negrįš, tačiau ketina to siekti.

Teismas nekvestionavo pačio turinio, nes klausimas buvo, ar gali ministras nustatyti tvarką.

„Stengsimės spėti. Aš nedrįsčiau spėti, bet stengsimės daryti viską, kad pacientai gautų, kas jiems priklauso. Mes dirbsim toliau, kad iš pacientų nebūtų lupikaujama jokiais būdais, ir būtų įmanoma užtikrinti inovatyvių vaistų tiekimą“, – tvirtino A. Veryga.

Įsakymus ministras turi atšaukti

Į teismą kreipęsis Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys konservatorius Antanas Matulas laikosi pozicijos, jog ministras turėtų nelaukdamas gruodžio pabaigos atšaukti dabartinę tvarką, kuomet kompensuojamas tik pigiausias pirmą kartą paskiriamas vaistas.

„Ministerijos atstovai teismo metu konstatavo, kad jei gydytojas išrašys kitą vaistą su ta pačia veikliąja medžiaga, išlaidos Privalomojo sveikatos draudimo fondui nedidės, žmogus juk nenaudos dviejų vaistų. Jei valstybė gali kompensuoti tik pigiausią vaisto kainą, tegu ji tai daro. Bet jei gydytojas išrašo kitą vaistą su ta pačia veikliąja medžiaga, bet modernesnį, kitaip veikiantį, žmogui turi būti sudaryta galimybė primokėti tik skirtumą“, – BNS sakė A. Matulas.

„Jei ministras nori visa tai perkelti ir bandyti priimti įstatymą su tomis pačiomis nuostatomis, tai yra baisu. Aišku, tada prisiims atsakomybę visas parlamentas“, – reziumavo parlamentaras.

Nuo liepos įsigaliojusi tvarka numato, kad pacientui pirmą kartą arba po pertraukos paskyrus kompensuojamą vaistą, jam vaistinėje turi būti parduodamas pigiausias kompensuojamas vaistas.

Sveikatos apsaugos ministras tvirtina, kad tokia tvarka padės pacientams sutaupyti, skatins konkurenciją tarp vaistų gamintojų ir sumažins medikamentų kainas.

Tvarką kritikuoja kai kurie pacientų organizacijų atstovai ir medikai. Anot jų, taip pacientams ribojama galimybė rinktis, o kai kurie pigiausi vaistai neužtikrina kokybiško ir efektyvaus gydymo.

GALERIJA

  • Aurelijus Veryga
Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Jurijus

ar Veryga perka patį, patį pigiausią šnapsą- na gerai ,atsiprašau, na ne šnapsą -duoną pačią pačią pigiausią?Ar Verygą perka patį patį pigiausią rusišką ar baltarusišką vaistą pas bobutes turguje -juk veiklioji medžiaga ta pati?.Ar kai sirgo Veryga gulėjo pačioje pačioje pigiausioje palatoje ir gydėsi pačiais pačiais pigiausiais vaistais??Ar Veryga važinėja pačiu pačiu pigiausiu automobiliu-juk "veiklioji medžiaga"ta pati- važiavimas???Ar Veryga nešioja pačius pačius pigiausius apatinius ir viršutinius -juk koks skirtumas -medžiaga tai ta pati -gi medvilnė ?? Tai jei Veryga net apatiniams negaili pinigų, kad isigyt geresnius ,tai ant kiek jis yra AMORALUS.NEŽMONIŠKAS, kad siūlo žmonėms pirkti net VAISTUS!!!!!!! pačius pigiausius.

senjora

kad ir pigiu kompensuojamu vaistu negausi,turi keliauti per vaistines kol isigiji,o vienu isvis neisraso nes nera geriau 10 m,del sirdies ritmo atstatymo.Ir pakeisti nera kuo ,tikuosigreitu metu papulsiu i gydymo istaiga.siaubas kazkoks.Visai nestebina jau zmones mirsta gatvese arba vairuojant,tai nesaugu.

ala

kai isgirsti ,kad tonomis grazinami vaistai i vaistines sunaikinimui ,tai iskyla klausimas-,kodel?- nes tarp tu vaistu pagrindiniai orginalus,kuriuos zmones gere daug metu ,tik deja po desimtmeciu ,pamate ,kad tie vaistai yra labai kenksmingi ,kurie sukele ,net daug mirciu.o jus berazumiai vis klykaujat orginaliu orginaliu norim vaistu.tamsuomene esat ,tokiu kaip jus tik ir galima apgaudineti kvaileliai,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS