Policija įspėja: „prasipūsti“ reikia ne tik vairuotojams, bet ir jų transporto priemonėms | Diena.lt

POLICIJA ĮSPĖJA: „PRASIPŪSTI“ REIKIA NE TIK VAIRUOTOJAMS, BET IR JŲ TRANSPORTO PRIEMONĖMS

Kelių policija vis dažniau tikrina ne tik vairuotojų blaivumą, bet ir transporto priemonių triukšmo lygį. Triukšmadariams įkliuvus pirmą kartą gresia iki 600 eurų bauda, antrą sykį – iki 1 tūkst. eurų. Taip pat gali būti panaikinta techninė apžiūra. 

Policija per reidą tikrino vairuotojų blaivumą, tačiau, „prasipūsti“ reikia ne tik vairuotojams, bet ir jų automobiliams. 

Motociklininko savininkui nepasisekė, mat pareigūnams patikrinus transporto priemonės triukšmingumą paaiškėjo, kad garso lygis viršija normas.

Variklių, kurių tūris iki 80 kubinių centimetrų, leidžiama triukšmo riba – 91 decibelas, o didesnio tūrio – 106 decibelai. 

„Motociklas turi girdėtis. Patys matote, kokios situacijos būna. Kai važiuosi tyliai, tai niekas tavęs negirdės“, – tikino motociklininkas. 

Policija sako, kad skundų dėl transporto, ypač motociklų keliamo triukšmo, daugėja. Todėl daugėja ir reidų. 

Jeigu žmogus nori važinėti garsiai, tai jis ras tam būdų.

„Prieš tai mes vykdėme prevencinio pobūdžio priemones, kuriose įspėjome vairuotojus. O dabar nustačius pažeidimą, vairuotojas iškart baudžiamas“, – aiškino Vilniaus kelių policijos atstovas Donatas Mankauskas.

Saugaus vairavimo treneris tokių reidų prasmės nemato. Anot jo, bus prisirinkta baudų, o kas važiavo tyliai, tas ir važiuos.  

„Jeigu žmogus nori važinėti garsiai, tai jis ras tam būdų. Reidas nėra pagrindinė priemonė“, – teigė saugaus vairavimo treneris Rytis Mežonis. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Kelių policijos duomenimis, šiuo metu iš penkių didžiųjų miestų, transporto priemonių triukšmo matuoklių neturi tik Panevėžys. 

Pavyzdžiui, Vilniaus kelių policija matuoklį gavo dovanų iš miesto savivaldybės, pastarajai toks įrenginys kainavo 4,5 tūkst. eurų. 

Visuomenės sveikatos centras įspėja, kad didžiulis nuolatinis triukšmas kenkia sveikatai.  

Paradoksas – žmonės, kurie gyvena šalia intensyvių gatvių, prie automobilių skleidžiamo triukšmo pripranta. 

„Jie nebegirdi to triukšmo, tačiau mokslo duomenimis yra įrodyta, kad nepaisant to, kad jie pripratę ir nesiskundžia, vis tiek turi sveikatos pakenkimų“, – kalbėjo NVSC visuomenės sveikatos skyriaus vedėja Irena Taraškevičienė. 

Už motociklais ar automobiliais viršytą triukšmo lygį gresia bauda nuo 100 iki 600 eurų. Jeigu nusižengiama antrą kartą – bauda didėja nuo 500 iki 1 tūkst. eurų, maža to naikinama transporto priemonės techninė apžiūra.  

Rašyti komentarą
Komentarai (24)

Bronius

Teisinga mintis , turi pinigu gali važinėti be duslintuvo.

Neringa

Vakaro metu Marijampolės miestą terorizuoja motociklininkai, kurių triukšmo lygis viršija daugiau nei 1000 € baudą. Bet policijos nematyti tuo metu.

Ciaupk snuki

Zurnalistas prasipusk savo straipsni nes atraste stipriai nusisnekejo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS