Popiežius kviečiamas apsilankyti Lietuvoje | Diena.lt

POPIEŽIUS KVIEČIAMAS APSILANKYTI LIETUVOJE

  • 0

Premjeras Algirdas Butkevičius, šeštadienį susitikęs su Lietuvoje viešinčiu Vatikano valstybės sekretoriumi kardinolu Pietru Parolinu (Pjetru Parolinu), išsakė viltis Lietuvoje sulaukti paties popiežiaus Pranciškaus.

„Naudodamasis proga pakartojau Lietuvos kvietimą šventenybei popiežiui apsilankyti Lietuvoje ir pabrėžiau, kad būtų labai malonu sulaukti 2018 metais, kai mes minėsime Lietuvos šimtmetį. Pažadėjo, kad pakvietimas bus perduotas (...) Šiandien išgirdau, kad gali būti datos pakeistos, bet aiškumas bus tikriausiai ateinančių metų pradžioje“, - po susitikimo su aukščiausiu kardinolu Vatikano hierarchijoje žurnalistams sakė premjeras.

A.Butkevičius taip pat teigė, kad P.Parolino vizitas Lietuvoje yra istorinis įvykis. Tokio aukšto rango Vatikano valstybės pareigūnas Lietuvoje lankosi pirmą kartą po 1993-ųjų popiežiaus Jono Pauliaus II vizito.

„Tai buvo pirmasis Vatikano valstybės sekretoriaus vizitas Lietuvos ir Šventojo Sosto dvišalių santykių istorijoje, aš manau, tai Lietuvai - istorinis įvykis. Taip pat ypatingai malonu, kad jo eminencijos kardinolo P.Parolino apsilankymas Lietuvoje sutampa su dviem svarbiomis progomis -šį savaitgalį, kaip žinote, Vilniuje vyksta nacionalinis gailestingumo kongresas, o taip pat mes minime 25-ąsias Lietuvos ir Šventojo Sosto diplomatinių santykių metines“, - sakė premjeras.

Pats P.Parolinas Vyriausybėje į žurnalistų klausimus neatsakinėjo.

A.Butkevičius pasakojo, kad su Vatikano valstybės sekretoriumi aptarė dvišalius Lietuvos ir Šventojo Sosto santykius, taip pat užsienio politikos aktualijas, pavyzdžiui, padėtį Ukrainoje.

„(Kalbėjome), kad Ukrainai reikalinga humanitarinė pagalba, kad reikalinga Rytų Ukrainai ypač, kad būtų suteikiama humanitarinė pagalba, ir kad daugelis šalių suprastų ir suvoktų, kad be išorinės pagalbos Ukrainoje reformų įgyvendinimo procesas gali užsitęsti labai ilgai“, - sakė premjeras, taip pat kardinolui išsakęs Lietuvos nerimą dėl Rusijos ginklavimosi, aktyvių pratybų prie Baltijos šalių sienų.

„Lietuva labai vertina dvišalius santykius su Šventuoju Sostu. Ypač reikšminga Vatikano parama Lietuvos valstybingumui sovietinės okupacijos laikotarpiu ir aš tą pabrėžiau kalbėdamas su kardinolu“, - sakė premjeras, susitikime, be kita ko, dėkojęs už tai, kad Šventasis Sostas niekada nepripažino Lietuvos okupacijos ir aneksijos, o Lietuvos diplomatinė atstovybė prie Šventojo Sosto veikė ir okupacijos metu. Anot A.Butkevičiaus, okupacijos metais Vatikano radijuje skambėjęs lietuviškas žodis buvo Lietuvos ryšys su laisvuoju pasauliu.

Vatikano valstybės sekretorius šeštadienį taip pat viešės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose, aplankys Kryžių kalną. Sekmadienį jis dalyvaus Vilniuje vykstančio Nacionalinio gailestingumo kongreso renginiuose. Pirmadienį kardinolą priims prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS