Popiežius skiria Kauno arkivyskupą S. Tamkevičių kardinolu | Diena.lt

POPIEŽIUS SKIRIA KAUNO ARKIVYSKUPĄ S. TAMKEVIČIŲ KARDINOLU

Popiežius Pranciškus sekmadienį paskelbė, kad skiria Kauno arkivyskupą emeritą Sigitą Tamkevičių kardinolu.

Iš viso popiežius paskelbė 13 naujų kardinolų. Jie oficialiai bus paskirti spalio 5 dieną.

S. Tamkevičius negalės dalyvauti renkant naują popiežių dėl amžiaus – Šventąjį Tėvą renka kardinolai, jaunesni nei 80 metų.

S. Tamkevičius sovietinės okupacijos metais buvo disidentas, leido pogrindinę „Lietuvos katalikų bažnyčios kroniką“. Už antisovietinę veiklą jis buvo tardomas Vilniaus KGB kalėjime, kalėjo sovietiniuose lageriuose.

Nuo 1996 iki 2015 metų S. Tamkevičius buvo Kauno arkivyskupas.

Pernai per popiežiaus Pranciškaus vizitą Lietuvoje S. Tamkevičius lydėjo Šventąjį Tėvą jam lankantis buvusiame KGB kalėjime, kur S. Tamkevičius buvo kalinamas 1983 metais.

Popiežius paskelbė, kad S. Tamkevičius kardinolu skiriamas įvertinus jo garbingą tarnystę bažnyčiai.

Ambasadorius: tai popiežiaus duoklė Lietuvos istorijai

Popiežiaus sprendimas skirti Kauno arkivyskupą emeritą S. Tamkevičių kardinolu yra Šventojo Tėvo duoklė Lietuvos istorijai, sako Lietuvos ambasadorius Vatikane Petras Zapolskas.

„Tai ir asmeninių nuopelnų pripažinimas, ir duoklė Lietuvos istorijai“, – BNS sekmadienį sakė ambasadorius prie Šventojo Sosto.

P. Zapolskas atkreipė dėmesį, kad pernai per vizitą Vilniuje ir Kaune popiežius daug dėmesio skyrė dramatiškai Lietuvos istorijai.

„Arkivyskupas S. Tamkevičius tikriausiai geriausiai iš Lietuvos dvasininkų tą Lietuvos istoriją atspindi“, – sakė ambasadorius.

S. Tamkevičius taps antruoju Lietuvos kardinolu. Šį titulą taip pat turi Vilniaus arkivyskupas emeritas 82 metų Audrys Juozas Bačkis.

Nepalaužiamo ryžto pavyzdys

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad kardinolu skiriamas Kauno arkivyskupas S. Tamkevičius tapo kovos už žodžio ir tikėjimo laisvę pavyzdžiu.

Sveikinimo žinutėje šalies vadovas teigė, kad dvasininko ištikimybė savam pašaukimui ir šiandien įkvepia daugelį iš mūsų.

„Vienuolika metų redagavęs pogrindyje leidžiamą „Lietuvos katalikų bažnyčios kroniką“, S. Tamkevičius tapo atkaklumo, nepalaužiamos dvasios ir ryžto, kovos už žodžio ir tikėjimo laisvę pavyzdžiu“, – rašoma Prezidentūros pranešime.

„Būsimam kardinolui šalies vadovas padėkojo už dvasinę paramą ir palinkėjo dar didesnio atsidavimo savo tarnystei, kuo geriausios sveikatos, energijos ir tvirtybės“, – teigia Prezidentūra.

GALERIJA

  • Popiežius skiria Kauno arkivyskupą S. Tamkevičių kardinolu
  • Popiežius skiria Kauno arkivyskupą S. Tamkevičių kardinolu
Rašyti komentarą
Komentarai (28)

iveskite teksta i google nustebsit kas rasoma

Atviras teologų laiškas Katalikų Bažnyčios vyskupams

Pakaunietis

Kad būtų aišku susiraskite vakar transliuotą laidą per LRT radiją 17val.; Mažoji studija; Ten kalbėjo Vilniaus kunigų seminarijos lektorė E.Laumenskaitė.Deja tokios krikščioniškos vertybės...O Kardinolo pozicija dėl ŽEMĖS referendumo. Na Lansbergis ir jo partija yra nuo Dievo , tad tik už ją krikščionys privalo balsuoti, nes negausite šios nuodėmės atleidimo.....

Su pagarba ANI

O kaip pavadintitokius kurie vis dergia kitus.Visi siokie tokie ir anokie,O patyskokie esate.Kuom ir kjaip pavadinti? Neturi neduok .Juk niekas nekisa rankos i kisene,Nepatinka nesimelsk.Netiki netikek.Cia tavo reikalas.Bet nedrabstyk ,nesmeizk kitu.O kiekvieno rasinio komentare pilna ivairiu ne komentaru,o iskrypelisku zodziu jratiniu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS