Pradėtos derybos dėl švietimo kolektyvinės sutarties: kvies visas profsąjungas | Diena.lt

PRADĖTOS DERYBOS DĖL ŠVIETIMO KOLEKTYVINĖS SUTARTIES: KVIES VISAS PROFSĄJUNGAS

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje (ŠMSM) pradėtos derybos dėl Lietuvos švietimo ir mokslo šakos kolektyvinės sutarties atnaujinimo, kurias inicijavo Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga (LŠMPS).

Pasak ŠMSM viceministrės Jolantos Urbanovič, antradienį įvykusiame susitikime nuspręsta visas mokytojų profesines sąjungas pakviesti prie derybų stalo tartis dėl naujos kolektyvinės sutarties pasirašymo.

„Kai gavome raštą iš vienos profsąjungų grupės, kuri yra pasirašiusi kolektyvinę sutartį, (...) tai mūsų siekis buvo pasiūlyti susėsti prie vieno stalo visoms profesinėms sąjungoms“, – kalbėjo J. Urbanovič apie trečiadienį vyksiantį visų profsąjungų susitikimą.

Viceministrė patikino, kad visų mokytojų profsąjungų tikslas yra vienas – kad gerėtų mokytojų darbo sąlygos.

„(Profsąjungų – ELTA) tikslas yra tas pats: kad gerėtų mokytojų darbo sąlygos, kad didėtų pasitenkinimas darbu, didėtų atlyginimai. Visa tai sueina į mokytojo motyvacijos didėjimą, o motyvuotas mokytojas – tai ir motyvuotas mokinys“, – teigė ŠMSM viceministrė, akcentuodama, kad naujoji kolektyvinė sutartis būtų orientuota į ateinančius kelerius metus.

Visgi J. Urbanovič patvirtino, kad iniciatyvai nepavykus, atskirai būtų tęsiamos derybos su sutarties nepasirašiusia Andriaus Navicko vadovaujama Lietuvos švietimo darbuotojų profesine sąjunga ir Lietuvos švietimo įstaigų vadovų profesine sąjunga.

„Jeigu būtų nuspręsta, kad būtų redaguojama dabartinė sutartis, tų profesinių sąjungų, kurios ją yra pasirašiusios, tai tęsime derybas su kitomis profesinėmis sąjungomis, nes derybos jau yra prasidėjusios“, – patikino J. Urbanovič.

Derybas inicijavęs LŠMPS pirmininkas Egidijus Milešinas taip pat patvirtino, kad susitikimo metu buvo nuspręsta kolektyvinės sutarties nepasirašiusias profsąjungas kviesti susėsti prie derybų stalo.

„Rytoj vyks posėdis, kur bus sukviestos visos profesinės sąjungos, siūlysime pradėti derybas dėl naujos kolektyvinės sutarties, prisijungiant visoms profesinėms sąjungoms“, – tvirtino LŠMPS pirmininkas.

Bus paliečiami absoliučiai visi klausimai: pradedant nuo mokytojo darbo užmokesčio, mokyklų tinklo, ugdymo turinio atnaujinimo, profesinio tobulėjimo ir visų kitų esminių klausimų.

E. Milešinas taip pat patikino, kad derybose dėl kolektyvinės sutarties bus paliečiami visi klausimai, susiję su švietimo kokybe mokyklose.

„Bus paliečiami absoliučiai visi klausimai: pradedant nuo mokytojo darbo užmokesčio, mokyklų tinklo, ugdymo turinio atnaujinimo, profesinio tobulėjimo ir visų kitų esminių klausimų, kurie liečia ne tik mokytojus, bet ir švietimo kokybę, mokymosi kokybę. Dėl viso to bus deramasi“, – teigė jis.

LŠMPS informavo, kad dabartinė kolektyvinė sutartis jo vadovaujamam profsąjungų susivienijimui yra tinkama, tačiau kiekvienais metais iki kovo 1 dienos yra numatyta siūlyti sutarties pakeitimus.

„Dabartinė kolektyvinė sutartis yra tinkama, niekas nesako, kad ji netinkama, nes jei ji būtų netinkama, mes jos nebūtume nepasirašę. Bet paprasčiausiai ir dabartinėje kolektyvinėje sutartyje yra numatyta, kad kiekvienais metais iki kovo 1 dienos (sutartis – ELTA) yra peržiūrima ir siūlomi pakeitimai ir pasiūlymai“, – informavo E. Miliešinas.

Derybose dėl sutarties pakeitimų ir papildymų kartu su LŠMPS antradienį dalyvavo Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimas, Švietimo ir mokslo profesinė sąjunga „Solidarumas“, Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“.

Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga (LŠMPS) vienija daugiau nei 10 tūkst. narių visoje Lietuvoje ir yra didžiausia Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijai (LPSK) priklausanti profesinė sąjunga.

GALERIJA

  • Pradėtos derybos dėl švietimo kolektyvinės sutarties: kvies visas profsąjungas
  • Pradėtos derybos dėl švietimo kolektyvinės sutarties: kvies visas profsąjungas
  • Pradėtos derybos dėl švietimo kolektyvinės sutarties: kvies visas profsąjungas
  • Pradėtos derybos dėl švietimo kolektyvinės sutarties: kvies visas profsąjungas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS